Niğde Valisi Cahit Çelik'in Demiryolu Projesi Araştırması

Cahit Çelik, Osmanlı'nın hayata geçirilemeyen demir yolu projesini kitaplaştırdı ve tarih araştırmalarını aktardı.

Abone ol

Niğde Valisi Cahit Çelik, Osmanlı Devleti'nin ilk demir yolu projesi olan Samandağ Basra Demiryolu Projesi üzerine detaylı bir araştırma gerçekleştirerek bir kitap kaleme aldı.

Tarih ile İlgili Derinlemesine Çalışma

Çelik, görev yaptığı yerlerin tarihine büyük bir önem verdiğini belirterek, Hatay'ın Samandağ ilçesinde kaymakamlık yaptığı dönemde bölgenin tarihi hakkında derinlemesine bilgi edinmeye çalıştığını ifade etti.

General Chesney ve Projeleri

Çelik, kitabında 1830 yılında İngiltere'nin İstanbul büyükelçisinin İstanbul'daki görevini yerine getiren İngiliz General Chesney'in Samandağ'a yaptığı ziyaret ve bu kapsamda gerçekleştirdiği çalışmaları ele alıyor. Chesney, Hindistan ile irtibat sağlamak üzere demir yolu hattı önerisinde bulundu.

Osmanlı Arşivlerinden Belge Bulundu

İncelediği arşivlerde 180 sayfalık belge bulduğunu ve 1857'de Osmanlı'nın projeyi bir İngiliz firmasına ihale ettiğini kaydeden Çelik, firmanın maddi sebeplerle projeyi tamamlayamadığını ve sonunda sözleşmenin feshedildiğini aktardı.

Kalkınma Yolu Projesi ile Uyumu

Çelik, Kalkınma Yolu Projesi ile Samandağ Basra Demiryolu Projesi'nin ortak amacı olan ticaretin gelişimini sağlama noktasında önemli bir köprü olabileceğini ifade etti. Bugün, Doğu'dan Batı'ya olan ticaretin güney, orta ve kuzey rotaları ile çeşitli yollarla gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Niğde Valisi Cahit Çelik, Osmanlı Devleti'nin ilk demir yolu projesi Samandağ Basra Demiryolu Projesi'ni kaleme aldığı kitabını tamamladı.

Isparta'nın Yeni Valisi Abdullah Erin kimdir? Gündem Türkiye Jokey Kulübü 12. Resim Yarışması Sonuçlandı Gündem Azerbaycan'ın İlk Yerli Lazer Silahı: Fireforce Gündem Ağrı Dağı'nda Nadir Kelebek Türü Keşfedildi Gündem