Necip Hablemitoğlu kimdir? Necip Hablemitoğlu neden öldürüldü?

Necip Hablemitoğlu kimdir merak ediliyor. Levent Göktaş'ın Türkiye'ye iadesinin kabul edilmesi ile birlikte Necip Hablemitoğlu'nun hayatı ve ölümüne dair bilgiler araştırılıyor. Peki, Necip Hablemitoğlu kimdir, ne zaman, neden öldürüldü?

Abone ol

Necip Hablemitoğlu, Ankara Üniversitesi'nde görev aldığı sıralarda suikasta kurban gitmişti. Suikastın faillerinden Levent Göktaş'ın Bulgaristan'dan Türkiye'ye iadesinin kabul edildi. Bu haber sonrasında Necip Hablemitoğlu kimdir, ne zaman, nasıl, neden öldürüldü sorgulaması arttı. İşte Necip Hablemitoğlu hayatı ve suikastına dair bilgiler...

NECİP HABLEMİTOĞLU KİMDİR?

Necip Hablemitoğlu, 28 Kasım 1954 tarihinde Ankara‘da doğdu. Fakat 18 Aralık 2002 tarihinde Ankara‘da evinin önünde uğradığı bir silahlı saldırı sonucunda ölmüştür.

1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu.

Necip Hablemitoğlu, 1977-1978 yıllarında “Dilde, Fikirde, İşde Birlik” adlı aylık bir dergi yayımladı. Uzun yıllar çeşitli kuruluşlarda basın müşaviri olarak çalıştıktan sonra Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora yaptı.

Necip Hablemitoğlu Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalar yapmıştır. Orta Avrupa ve Balkanlar’da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürütmüş ve bu konularda çeşitli projelerde aktif rol almıştır. Çalışma alanına ilişkin çok sayıda kitap ve makalesi bulunmaktadır.

1995-1996 yılları arasında Birleşmiş Milletler‘in UNDP projesinde görev alarak Moldova‘da Gagauz Türkleri’nin Latin alfabesine geçişi ile ilgili olarak danışmanlık hizmeti verdi. Buradaki görevi sırasında, Cumhuriyet döneminin başında bölgede Atatürk tarafından görevlendirilen öğretmenlerin bulunduğunu belirleyerek, bu öğretmenlerin bugün yaşayan öğrencilerinin anılarını derledi ve bir kısmını “Kemal’in Öğretmenleri” başlığı ile yayınladı.

Necip Hablemitoğlu, öldürüldüğü 18 Aralık 2002 tarihine kadar Ankara Üniversitesi‘nde doktor öğretim görevlisi olarak yirmi yıl süresince Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi derslerini verdi.

1974 yılında İlk kitabı, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Rusya tarafından Kırım Türkleri‘nin kendi topraklarından zorunlu göç ettirilişini anlatan “Yüzbinlerin Sürgünü” adlı kitabını yayımladı.

Necip Hablemitoğlu, 24 Haziran 1999 tarihinde Mehmet Ali Birand‘ın sunduğu ve adıyla özdeşleşen 32. Gün programında Fethullah Gülen ve cemaat yapılanmasıyla ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulunmuş, bugünlerde gerçek olduğu ortaya çıkan iddialarını programda tek tek sıralamıştı.

NECİP HABLEMİTOĞLU NEDEN, NE ZAMAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Hablemitoğlu, Şıvgın ile görüşmesinde, FETÖ ve Türkiye'deki Alman vakıflarına ilişkin çalışmaları için istihbarat biriminden destek aldığını, ilerleyen süreçte ise Milli İstihbarat Teşkilatı'na müsteşar olarak atanacağını söyledi. Halil Şıvgın, Hablemitoğlu ile bu görüşmesini Enver Altaylı ile paylaştı.

İddianameye göre, Hablemitoğlu'nun MİT Müsteşarı olarak atanacağı söylentisi, Mustafa Özcan ve Enver Altaylı'yı telaşlandırdı. Böyle bir atama, FETÖ'nün Türkiye'deki faaliyetlerini deşifre olmasını sağlayacaktı. Buna engel olmak isteyen örgüt, Hablemitoğlu'nu öldürmesi için MİT Müsteşarı olmak isteyen bir diğer isim eski MAK Alay Komutanı Albay Levent Göktaş ile sanık Aydın Köstem üzerinden irtibata geçti.

Hablemitoğlu suikastını kabul eden Göktaş da emrinde görev yapan eski askerler Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, Fikret Emek ve Nuri Gökhan Bozkır'a talimat verdi.

Bunun üzerine hareket geçen suikast timinden Bozkır, Hablemitoğlu'nun evinin bulunduğu sokakta hurdacı kılığında günlerce keşif yaptı.

Daha sonra yurt dışında görevde bulunan Mumcuoğlu, Türkiye'ye gelerek, 18 Aralık 2022'de evine girmek üzere olan Hablemitoğlu'nu iki el ateş ederek öldürdü.

Kanser aşısında umut vaat eden gelişme Gündem Hablemitoğlu cinayetinin faili Türkiye'ye iade ediliyor Gündem Akşener İmamoğlu'na desteğe gitti Siyaset Ekrem İmamoğlu'na hapis cezası! Gündem