Merkezi Kahramanmaraş olan ve on ili etkileyen deprem dünya basınında da geniş yer buldu

Türkiye'yi sarsan deprem dış basında da yankı uyandırdı. Birçok yabancı gazete Suriye'yi de etkileyen depremi "Bir asırdır görülen en güçlü deprem olarak" paylaştı.

Abone ol

Merkezi Kahramanmaraş olan ve on ili etkileyen deprem dünya basınında da geniş yankı uyandırdı. Suriye'yi de etkileyen depremi The New York Times, Wall Street Journal, The Guardian gibi birçok gazete manşetine taşıdı.

The Guardian

"BÖLGEDE BİR ASIRDIR OLAN EN GÜÇLÜ DEPREMLERDEN BİRİ"
İngiliz gazetesi The Guardian, depreme dair gelişmeleri takip ettiği ana haberinin başlığında "Türkiye ve Suriye: Büyük depremlerin ardından en az 2.600 kişinin öldüğü doğrulandı ve sayı artabilir" ifadelerini kullandı. Haberde, "Bölgedeki en az bir asırdır meydana gelen en güçlü depremlerden birinde Türkiye'nin orta kesimlerinde ve kuzeybatı Suriye'de meydana gelen depremde 2.000'den fazla insan hayatını kaybederken, saatler sonra meydana gelen ikinci güçlü sarsıntı kurtarma çabalarını alt üst etme tehdidinde bulundu. Suriye'deki iç savaştan kaçan milyonlarca insanın yaşadığı bir bölgede, deprem büyük şehirlerin tüm bölümlerini yerle bir ederken binlerce kişi daha yaralandı" denildi. 

Haberde Gaziantepli Sinan Şahan'ın yaşadıklarına da yer verildi. Deprem anını anlatan Şahan, "Elektrikler kesilince sarsılarak uyandık. Hareketsiz kaldık ve sallanmanın bitmesini bekledik. Evimiz cam kırıklarıyla doluydu. Giyinebilmek için telefonumuzun ışığını kullandık ve hızla evden çıktık. Kendini kurtarabilen herkes şimdi bir yerlere kaçtı. Kahramanmaraş'ta akrabalarım var, evleri yıkıldı. 1999'da büyük deprem olduğunda ben İstanbul'daydım, bu ondan daha şiddetliydi” dedi.

Wall Street Journal

"SEVDİKLERİNE ULAŞMAK İÇİN ÇIPLAK ELLERİYLE MOLOZLARI KALDIRMAYA ÇALIŞTILAR"
Depreme dair gelişmeleri an an takip eden Wall Street Journal, "Yıkıcı depremler Türkiye ve Suriye'yi vurdu, 3.000'den fazla kişi öldü" başlığını kullandı. "Siviller enkazın altından çığlık atan sevdiklerine ulaşmak için çıplak elleriyle molozları kaldırmaya çalıştı" ifadelerinin yer aldığı haberde "Gaziantep şehri çevresindeki bir bölgeyi sarsan depremler, Türkiye'de on yıllardır görülen en kötü sismik olaydı" denildi. 

Haberde depremle ilgili ifadelerine yer verilen Hatay'da yaşayan akademisyen Hasan Durkal, "Burada yüzlerce yıkılmış bina var, bu abartı değil, kelimenin tam anlamıyla yüzlerce" dedi ve enkaz altında kalan aile üyeleri için korktuğunu söyledi. 

DailyMail

"DONARAK ÖLEBİLECEK KURBANLAR İÇİN ZAMANA KARŞI YARIŞ"
İngiliz gazetesi DailyMail, deprem sonrasında Türkiye ve Suriye'de enkaz altında kalan vatandaşların sosyal medyadan paylaştıkları yardım taleplerini başlığa taşıdı. DailyMail'in haberinde, "Enkazın altında donarak ölebilecek kurbanları kurtarmak için zamana karşı yarış başladı" denildi.

Haberde, "Yıkılan evlerinin enkazında mahsur kalan mağdurlar, Facebook Live üzerinden yardım isterken, Türkiye'nin Adana kentinde bir öğrenci, hayatta kalan birinin enkazın altından 'Artık gücüm yok' diye seslendiğini duyduğunu söyledi. Bu arada, iki ülkedeki düzinelerce şehirden yürek burkan video ve resimler, çocuklarının cansız bedenlerini kollarında taşıyan ağlayan ebeveynleri, acil müdahale ekiplerinin gerçekleştirdiği mucizevi kurtarmaları, saniyeler içinde yere çarpan binaları ve tüm mahallelerin moloza döndüğünü gösterdi" ifadeleri kullanıldı. 

The New York Times

"1939'DAKİ KADAR GÜÇLÜ BİR DEPREM"
Depreme dair gelişmeleri sitesindeki canlı blog ile paylaşan New York Times haberinde "Sabah erken saatlerde meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremi, saatler sonra güçlü bir artçı sarsıntı izledi. Kurtarma ekipleri yıkılan binaları kazıyor ve donmaya yakın sıcaklıklarda mücadele ediyor" ifadelerine yer verdi. 

Depremin Türkiye'de şimdiye kadar kaydedilen en güçlü deprem olan 1939'daki kadar güçlü olduğu belirtilen haberde, "Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırma Kurumu'na göre, ilk büyüklüğü 7.8 olan deprem Pazartesi günü yerel saatle 04:17'de meydana geldi ve Kıbrıs, Mısır, İsrail ve Lübnan'da da hissedildi.  Türkiye'yi olağandışı güçlü 7,5 büyüklüğündeki deprem de dahil olmak üzere düzinelerce artçı sarsıntı vurdu" denildi.

The Telegraph

"ÇIĞLIKLAR SOKAKLARI DOLDURUYOR"
The Telegraph'ın haberinde, "Türkiye'deki deprem aileleri uykularına gömerken çığlıklar sokakları dolduruyor" bağlığı kullanıldı. Haberde, The Telegraph'a konuşan yüksek lisans öğrencisi Barış Yapar'ın yaşadıklarına yer verildi. Yapar, Hatay'ın Samandağ ilçesinde yaşayan dedesinin enkaz altında kaldığını söyledi.  Suriye sınırına yakın ilçeden telefonla konuşan Yapar, Pazartesi sabahı çok sayıda binanın yıkıldığını ve sokakların çığlıklar ve ağlamalarla dolduğunu anlattı. Yapar, "Odamdaydım, uyuyordum ve babam beni uyandırmak için odama koştuğunda sarsıntılarla uyandım" dedi.

Bloomberg

"MİLYONLAR ELEKTRİKSİZ KALDI"
Bloomberg'ün "Depremler Türkiye ve Suriye'de 2.500 kişiyi öldürdü; milyonlar elektriksiz kaldı" başlıklı haberinde "Orta Doğu'da son yıllarda meydana gelen en şiddetli depremlerden bazıları Türkiye ve Suriye'de 2.500'den fazla kişinin ölümüne yol açarken, gece karanlığının çökmesi ve kar yağışının artmasıyla birlikte pek çok kişi soğukta kaldı. Milyonlarca kişi geceyi ısıtma gazı, elektrik ya da arabaları için yakıt olmadan geçirmek zorunda" ifadelerine yer verdi. 

The Economist

"1999'DAN BERİ EN YIKICI OLANI"
Binlerce insanın öldüğü başlığıyla paylaştığı haberinde The Economist şu ifadelere yer verdi:  Türkiye ve kuzey Suriye sismik olarak çalkantılı bölgeler, ancak 6 Şubat'ta meydana gelen depremler, 18.000 kişinin hayatını kaybettiği 1999'da depremlerden bu yana en yıkıcı olanı. 7.8 büyüklüğündeki ilk deprem, sabah saatlerinde meydana geldi ve merkez üssü Türkiye'nin güneyindeki Gaziantep kenti yakınlarında meydana geldi.

Financial Times

"TARİHİ BİR DOĞAL AFETLE MÜCADELE EDİYORLAR"
"Yıkıcı depremler Türkiye ve Suriye'yi sarstı ve binlerce kişi öldü" başlıklı haberde Financial Times, "Türkiye, Suriye neredeyse bir asırdır meydana gelen en büyük depremin ardından tarihi bir doğal afete müdahale etmek için mücadele ediyor. Yıllarca süren savaşın yoksullaştırdığı Suriye bölgeleri de depremden ağır şekilde etkilendi ve sarsıntılar Lübnan, Mısır ve İsrail'e kadar hissedildi" denildi.

Independent

Independent yazarı Bel Trew, "Bu sabah Türkiye ve Suriye'ye 'kıyamet' geldi" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Trew yazısında, "Depremin merkez üssüne yakın olan Türkiye'nin güneyindeki Gaziantep'te, bölge sakinleri de yataklarından fırladıklarını ve kar ve dondurucu yağmurda yıkılan binaları anlattılar. Türkiye'nin Adana şehrinde bir sakin, evinin yakınındaki üç binanın çöktüğünü söyledi. Mahalle sakini Muhammet Fatih Yavus, "Artık gücüm yok" dedi" ifadelerine yer verdi.

THY deprem bölgelerinden uçuşlarda fiyat sabitledi Gündem 19 saat sonra enkaz altından bir bebek kurtarıldı Gündem Enkaz altında yaptığı paylaşım hayatını kurtardı Gündem Kızılay Başkanı Kınık'tan son durum değerlendirmesi Gündem