Martı CEO'su Oğuz Alper Öktem Buket Aydın'a konuştu! Martı yasalara uygun mu? İstanbul'da neden taksi sorunu var?

Milyonlarca İstanbullunun kabusu haline gelen taksi-Martı kavgası, Haberet Genel Yayın Yönetmeni Buket Aydın tarafından masaya yatırıldı. İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu'dan sonra Martı CEO'su Oğuz Alper Öktem'e de söz veren Buket Aydın, "Hukuksuz" iddialarına cevap aldı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2012/134 sayılı kararını hatırlatan Oğuz Alper Öktem, İstanbul'daki taksi-şoför sorunu hakkında da çarpıcı ifadeler kullandı; "Taksi hizmet değil yatırım aracı oldu"

Abone ol

Haberet Genel Yayın Yönetmeni Buket Aydın, "Buket Aydın ile Haftalık" programında İstanbul'daki taksi sorununa değindi. Taksi-Martı kavgasını masaya yatıran Buket Ayın, İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu'dan sonra Martı CEO'su Oğuz Alper Öktem'i de konuk etti.

"MARTI HUKUKSUZ MU?"

Buket Aydın'ın geçtiğimiz haftaki programının konuğu olan İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, Martı hakkında konuşmuş ve "korsan" demişti.

Martı CEO'su Oğuz Alper Öktem'a doğan söz hakkını teslim eden Buket Aydın, "Eyüp Aksu'nun ifadelerini bugün bir gazetenin köşe yazısında gördüm. Taksicilerle ilgili "Bazı taksiciler, terbiye sınırlarını aşan davranışlarda bulunuyorlar. Bu bizim değil İBB'nin sorunu" demişti. Taksicilerin bazı davranışlarının yanlış olduğunu da kabul etmişti. Martı'yla alakalı da sıkıntılı ifadeleri vardı. Martı'ya cevap hakkı doğdu." şeklinde konuştu.

Alper Bey, Eyüp Aksu Martı için "hukuksuz bir uygulama" dedi. Martı, hukuksuz bir uygulama mı?

Oğuz Alper Öktem, Buket Aydın'ın sorusuna "Hatır taşımacılığının ücret karşılığı yapılabileceği Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2012/134 sayılı kararında çok net bellidir" ifadeleriyle cevap verdi.

Öktem açıklamalarına şu ifadelerle devam etti;

"Sözde taksi lobisinin sözde başkanının akla mantığa sığmayan açıklamaları artık bizim alıştığımız bir şey. Geçen hafta 'İstanbul'da taksi sorunu yoktur, vatandaş da benim muhatabım değildir' dedi. O yüzden bahsettiğiniz beyefendinin söylediği şeyleri çok da ciddiye almamak gerekiyor. Bizim yeni uygulamamız %100 kanunlara uygun bir uygulamadır. Karayolları Trafik Kanunu'nun 87. maddesinde 'hatır taşımacılığı' açık şekilde belirtilmiştir. Hatır taşımacılığının ücret karşılığı yapılabileceği ise Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2012/134 sayılı kararında çok net bellidir. TAG uygulaması %100 yasalara uygun bir araç paylaşım uygulamasıdır. Ancak algı operasyonları yaparak farklı farklı davalar açarak çok bağırarak haklı olduğunu zannederek böyle bir açıklaması olmuş. Biz adalete %100 güveniyoruz kazanacağımızı da %100 biliyoruz. Biz, işimizden ürünümüzden de kendimizden de eminiz."

MAHKEME DEVAM EDİYOR

Haberet Genel Yayın Yönetmeni Buket Aydın, Eyüp Aksu'nun mahkeme kararı sözlerini de hatırlattı;

'Mahkeme kararı var gibi' bir söylemi oldu. Nedir son durum?

Martı CEO'su ise bu soruya "Devam eden mahkeme süreci var, süreç bitmeden mahkeme kararı olabilir mi? Devam eden bir süreç var. Tekrar ediyorum, TAG'ın legal olduğundan eminiz, davayı kazanacağımızdan da eminiz." ifadeleriyle cevap verdi.

"KİRACI OLMAYI TERCİH EDENLER SABIKALILAR"

Buket Aydın "İstanbul'da neden taksi sorunu var?" sorusuyla milyonlarca İstanbullunun sesi oldu.

Oğuz Alper Öktem de taksilerin hizmet değil yatırım aracı olduğunu ve zor koşullarda çalıştıklarını söyledi.

Kiracı olmayı tercih eden şoförlerin ise bir çoğunun sabıkalı olduğunu söyleyen Öktem, "İstanbul'da taksiler, bir ulaşım aracı olmaktan çok yatırım aracı, rant aracı olmuş durumda. 1989'da o tarihin belediyesi taşıma izinlerini dünyanın her yerinde olduğu gibi plakalara vermiştir. Dünyanın her yerinde kişilere verilir, Türkiye'de plakalara verilmiş. Plaka, eğitim alan bir şey değil. O yüzden insanlar da babadan-oğula plaka bırakıyor. Bu bir tapu değil ki hizmet aracı. İstanbul'da da plaka sahipleri 50 bin lira kira istiyor. İstanbul'da şu anda taksicilik yapanların yüzde 90'ı kiracı. Plaka sahiplerinin haberi bile yok taksiyi kimin kullandığından. Şoförlerden günde 1600 TL yevmiye alınıyor. 30 günden 50 bin lira kira geliri alıyor taksi plakaları. Taksi plakaları; hizmet aracı değil. Gayrimenkul gibi kira getirme aracı. İkinci problem 50 bin lira için günde 12 saat çalışmak gerekiyor. Başka çaresi olmayanlar yapıyor. Adam kontağı açtığında 800 lira yevmiyesi 1000 lira benzini eksi 2 bin lirayla başlıyor. 12 saat uykusuz, aç, tuvalete gitmeden çalışıyor. Kiracı olmayı tercih edenler de sabıkası olanlar oluyor, başka iş bulamayanlar oluyor. İstanbul da hizmet alacağına kepazelikle karşılaşıyor." ifadelerine yer verdi.

Bu yüzden mi taksiciler kaba? Eyüp Aksu da kaba davrandıklarını kabul etti. 'Benim sorunum' değil dedi. Kimin sorunu peki?

Taksiciler Odası Başkanı Aksu'nun sözlerine tepki gösteren Oğuz Alper Öktem, "Normal insanı bile agresif yapacak şartlar. Şoför emekçisi için çok acı şartlar var." dedi.

Öktem sözlerine şu ifadelerle devam etti;

"Taksiciler Odası Başkanı 'benim sorunum değil' diyebilir mi? Hiçbir şey demiyorum. Sistem bu insanların günde 12 saat İstanbul trafiğinde tampon tampona yevmiye ödeyebilmek için tuvalete gitmeden çalışmasını gerektiriyor. Normal insanı bile agresif yapacak şartlar. Şoför emekçisi için çok acı şartlar var. Vatandaş için de acı oluyor. Bu bahsettiiğim 50 bin lira kiralar elden alınıp veriliyor, vergisi ödenmiyor. Ne fatura-fiş kesiliyor ne de 50 bin lira kiranın gelir beyanı yapılıyor. Bütün sistem kontrolsüz ve vergisiz ilerliyor."

YEREL SEÇİM DE BELİRLEYİCİ OLMA MESAJI

'Bunları yapıyorlar yapıyorlar sonra bize hukuksuz diyorlar' mı diyorsunuz?

Oğuz Alper Öktem, "Aynen öyle" diyerek cevap verdi.

Öktem, "Gerçekten durum öyle. Taksinin bir yatırım aracı olması çaresi olmayanların buralarda kiracı olarak çalışıyor olması vergi ve kontrolün olmaması İstanbul'daki taksi sorununun asıl sebepleridir." şeklinde konuştu.

Yerel seçimlerde belirleyici bir faktör olacak mı?

"Düzenli olarak anket yaptırıyoruz" diyen Oğuz Alper Öktem, "Hayrete düştüğümüz bir sonuç var" ifadelerine yer verdi.

Oğuz Alper Öktem, "İnsanların yüzde 68'i 'taksi kullanıyorum' diyor. Yüzde 83'ü 'taksi bulamıyorum, memnun değilim' diyor. İstanbul'da yaşayanların yüzde 81'i de 'taksi sorununu çözecek kişiye oy verme isteğim var' diyor. Yerel seçimler öncesi İstanbul'da ulaşım ana problemlerdendir ve belirleyici faktördür." dedi.

Son olarak ABD Borsası'na açıldınız, aradığınızı buldunuz mu?

Oğuz Alper Öktem, "Biz Türk şirketi olarak Türk bayrağını dünyanın finansal kalbinde dalgalandırdık. 'Bir Türk yaparsa her Türk yapar' dedik. Arkamızdan da Türk girişimciliğinin Türk teknolojisini kanıtlayacak başkalarının da geleceğine inanıyoruz. Biz bu işlemden 60 milyon dolar gelir elde ettik. Bu parayı da Türkiye'ye getiriyoruz. Bu kaynak yabancı yatırım olarak geldi. Orası dünyanın en büyük borsası, burada kaynak almak girdikten sonra kolaylaşıyor. Biz kendimizi kanıtlarsak daha çok yatırım almayı planlıyoruz." ifadeleriyle cevap verdi.

BUKET AYDIN'DAN TAKSİ SORUNU MESAJI

Buket Aydın haftalık programında İstanbulluların taksi sorununa masaya yatırdı. Martı CEO'suna da söz hakkı veren Aydın, önemli açıklamalarda bulundu.

Haberet Genel Yayın Yönetmeni Buket Aydın, "Böylelikle Martı CEO'su Oğuz Alper Öktem'e de cevap hakkını vermiş bulunmaktayım. Aralarında büyük bir gerginlik var. Bu gerginlik yerel seçimde de had safhaya çıkacak. Anladığım şu ki mahkemede netleşmiş bir karar yok. Bakalım neler olacak? İstanbul'da bir taksi sorunu olduğu gerçek. Bu sorunun ivedilikle çözülmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

40 üniversiteye 52 yeni fakülte Gündem Yapay zeka Atatürk'e en sevdiği türküyü söyletti! Fikrimin İnce Gülü... Yaşam Portakal açıkladı! İşte CHP'nin başına geçecek o isim... Siyaset Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'na yeni atama Gündem