Kuzey Makedonya Yörükleri: 600 Yıldır Kimlik ve Kültür Mücadelesi

Kuzey Makedonya'daki Yörükler, 600 yıldır kültürlerini koruyarak geleneksel yaşam tarzlarını sürdürmekte.

Abone ol

Kuzey Makedonya’da yaşayan Yörükler, 600 yıl boyunca kimliklerini korumayı başardılar. Savaşlar ve göçler arasında, Anadolu kültürünün izlerini taşıyan geleneksel yaşam tarzlarıyla dikkat çekiyorlar.

Kimliklerini Kaybetmeden Yaşıyorlar

Osmanlı döneminin izlerini taşıyan Yörükler, doğduğu topraklardan vazgeçmeyerek, Türkçe konuşmaya ve geleneklerini yaşatmaya devam ediyorlar. Aile yapısı ve gelenekler, Yörük yaşamında önemli bir yer tutuyor. Genellikle kendi aralarında “fistan” adı verilen geleneksel kıyafetleri tercih eden Yörükler, geçimlerini çoğunlukla tarım ve hayvancılıkla sağlıyorlar.

Yaşlıların Hatıraları ve Değişen Gelenekler

69 yaşındaki Feyziye Demirova, doğup büyüdüğü Kocali köyünde 600 yıldır süregelen Yörük kültürünün parçası olarak, "Buralara alışığız, burası bizim evimiz" diyor. Düğünler, gelenek ve göreneklerle dolu bir şekilde yapılsa da, bazı adetlerin zamanla değiştiğini vurguluyor.

80 yaşındaki Fatime Amedova, düğünlerde ikram edilen yemeklerin hala yapıldığını ancak çeyiz serme gibi bazı geleneklerin artık kalmadığını ifade ediyor. "Bugün sadece düğün var, diğer adetler yok oldu" diye ekliyor.

TİKA’nın Desteği ile Birlikte

92 yaşındaki Mümün Aliov, Türkiye'nin Yörükler için çok önemli olduğunu belirtiyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından sağlanan destekler sayesinde, Makedonya'daki Yörükler yaşantılarını sürdürebiliyorlar. Aliov, "Türkiye bizim temelimiz. Onlar gemimizin sağ kolu" diyerek minnettar olduklarını belirtiyor.

Kuzey Makedonya'daki Yörükler, kültürel kimlikleri ve gelenekleriyle, 600 yıllık bir geçmişin temsilcileri olarak varlıklarını sürdürmeye devam ediyorlar.

Osmanlı Devleti'nin Balkanları fethiyle Kuzey Makedonya'da Üsküp ve civarına yerleştirilen Yörükler, aradan geçen yüzyıllara rağmen Anadolu'yu andıran geleneksel yaşam tarzlarıyla dikkati çekiyor. Yaşanan birçok göçe, savaşlara rağmen bu toprakları terk etmeyen Yörükler, kimliklerini ve kültürlerini koruyarak, Türkiye Türkçesiyle konuşuyor, halen gelenek ve adetlerini devam ettiriyor. Alikoç köyünden 92 yaşındaki Mümün Aliov, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Manisa'da Kayıp Kişi aracında ölü bulundu Gündem Protesto Göstergeleri İstanbul'da Yoğunlaştı Gündem Dışişleri Bakanı Fidan Canlı Yayında Gündemi Değerlendirdi Gündem Kocaeli'de Bıçaklı Kavga Gündem