KKTC Kapalı Maraş'a Yeni Adımlar Bekleniyor

KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Kapalı Maraş ile ilgili yeni gelişmeleri paylaştı ve Türkiye ile iş birliğini vurguladı.

Abone ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Kapalı Maraş ile ilgili yeni adımlar atmaya hazırlandıklarını bildirdi. Bu açıklama, Ataoğlu'nun Türkiye ziyaretinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından geldi.

Maraş Açılımının İlk Yıldönümü

4 yıl önce başlatılan açılımla, Maraş'ın bir kısmı halkın kullanımına sunuldu. KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, açılışın ardından bölgenin turistlerden yoğun ilgi gördüğünü ve ziyaretçi sayısının 2 milyonu aştığını belirtti.

Bölgeyi Ziyarete Açık Tutma Vurgusu

Ataoğlu, "Kapalı Maraş" tabirinin günümüzde artık geçerli olmadığını, zira bölgenin belirli saatlerde ziyaretçilere açık olduğunu ifade etti. Maraş'ın sadece Gazimağusa'ya değil, tüm KKTC ekonomisine önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Yeni İş Birliği Adımları

Ataoğlu, Murat Kurum ile birlikte Maraş'ı ziyaret etmeyi önerdiğini ve bu ziyaret sonrasında hangi adımların atılacağını belirleyeceklerini dile getirdi. KKTC'nin Gazimağusa bölgesindeki Maraş'ın ulusal ekonomiye katkısını artıracaklarını ve Türkiye ile iş birliği yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Geçmişe Dönüş ve Açılım Süreci

KKTC hükümeti, 18 Haziran 2019'daki Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974 yılından bu yana kapalı kalan Maraş'ın açılması için adımlar atmaya karar vermişti. 8 Ekim 2020'de, alanın bir kısmı halkın kullanımına açıldı. Ayrıca Maraş'ın askeri statüden sivil statüye geçişi de başarılı bir şekilde tamamlandı.

Güney Kıbrıs'ın Karşıt Görüşleri

Bununla birlikte, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Maraş'taki açılımlarına karşı çıkarken, KKTC, bu bölgedeki egemenliğini kararlılıkla savunacağına söz verdi.

Manisa'da Kayıp Genç Kadının Cesedi İzmir'e Gönderildi Gündem 2024 Nobel Fizik Ödülü Sahipleri Açıklandı Gündem AFAD Başkanı Memiş'ten Deprem Yönetmeliği Açıklaması Gündem Kazakistan'da Nükleer Enerji Destanı Gündem