Kars'ta asırlık koç katım geleneği canlandırılıyor

Kars'ta koç katım geleneği, renkli etkinliklerle kutlanarak, besicilerin bayramı havasında gerçekleşti.

Abone ol

Kars'ın Subatan köyünde, asırlardır süregelen koç katım geleneği bu yıl da coşkuyla kutlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte, renkli görüntüler oluşturuldu.

ÇİFTÇİLER BAYRAM HAVASINDA

Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın, çiftçilerin bu geleneksel töreni bir bayram ortamında gerçekleştirdiklerini belirtti. Koçlar, çeşitli renklerle süslenirken, boyunlarına bereket sembolü olarak elma, nar ve şekerlemeler takılıyor. Bu gelenek, köyde hem bir şenlik atmosferi yaratıyor hem de verimli bir üretim modelinin temelini oluşturuyor.

TARIMSAL ÜRETİM

Aydın, "Tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan bir il olduğumuzu vurgulamak gerekir. Yaklaşık 1 milyon 200 bin hayvan varlığımız bulunmakta. Çiftçilerimiz, koç katımını baharın ilk aylarında yaparak, kuzuların aynı zaman diliminde doğum yapmasını sağlamakta. Bu nedenle her sonbahar, 20-30 koç sürüye katılıyor," dedi.

BESİCİLER GELENEĞİ SÜRDÜRÜYOR

Besici Bayramali Alp, 17 koçu 800 başlık sürüsüne kattıklarını ifade ederek, "Geleneğimizi yaşatmaya ve sürdürmeye kararlıyız," dedi. Ayrıca yakup Öztürk de 2020 yılında başlattığı projeyle 100 koyun desteği alarak hayvancılığa adım attığını ve bugün 450 koyunluk bir sürüye sahip olduğunu belirtti. Öztürk, koç katımının bayram havasında geçtiğini ifade etti.

Kars'ta çeşitli renklerle boyanan koçların, boyun ve boynuzlarına takılan bereket sembolü yiyeceklerden elma, nar ve şekerlemelerle sürüye katılmaları geleneği asırlardır yaşatılıyor. Merkeze bağlı Subatan köyünde besicilik yapan vatandaşlar, asırlardır yaşatılan "koç katım" geleneğini bu yıl da yaylada gerçekleştirdi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen etkinlikte renkli görüntüler oluştu.

TSK'ya muvazzaf subay alınacak! Şartlar ne? Gündem Bakan Şimşek'ten BDDK Başkan Yardımcısı’nın düğünü için inceleme talimatı Gündem Celalabad, 2025 Türk Dünyası Turizm Başkenti Seçildi Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İnovasyon mesajı Gündem