Kars'ın Gravyer Peyniri Coğrafi İşaretle Tescillendi
Kars'ta üretilen gravyer peyniri, coğrafi işaret alarak uluslararası tanıtım için önemli bir adım attı.
Kars'ı dünyaya tanıtacak bir adım daha atıldı. Yüksek rakımlı yaylalarda beslenen ineklerin sütünden üretilen gravyer peyniri, coğrafi işaret tescili aldı.
İlk Aşama: Sütün Toplanması
Kentteki mandıralarda toplanan sütler, geleneksel yöntemler ile işleniyor. Üreticiler, sütün ilk aşamasında onu bakır kazanlarda kaynatarak parçacıklar haline getiriyorlar.
Dinlendirme Süreci
Kazanlardan alınan süt parçaları, kalıplara dökülerek 48 saat dinlendiriliyor. Sonrasında serin odalarda 6-9 ay boyunca muhafaza edilerek gerçek gravyer peyniri elde ediliyor.
Tescil Süreci ve Üretim Miktarı
Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO), 2021 yılında Türk Patent ve Marka Enstitüsüne yaptığı başvuruyla gravyer peynirinin coğrafi işaret tescil belgesini 17 Eylül'de aldı. KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan, her yıl yaklaşık 200-250 ton gravyer üretildiğini belirtti.
Dünya Çapında Tanıtım Hedefi
Bozan, peynir üretiminin zorluklarına dikkat çekerek, "Şehrimizin çok önemli bir peyniridir, gravyerimizi inşallah dünyaya tanıtacağız. Avrupa'da coğrafi işaretini almak için bugünden itibaren çalışmalara başladık." ifadelerini kullandı.
Yöre Sakinlerinden Destek
Yöre sakinlerinden Furkan Turut, gravyer peyniri tescilini sevinçle karşıladığını belirterek, "Uzun zamandır bunu bekliyorduk, inşallah Kars gravyerini dünyaya tanıtacağız." dedi.
Kars'ta yüksek rakımlı yaylalarda beslenen ineklerin sütünden üretilen "gravyer peyniri" coğrafi işaretle tescillendi.