Kahramanmaraş depreminin vurduğu Adıyaman'da yaşadıklarım: Enkaza giremeyen KİAŞ madencisi sinirlendi! Halk geç müdahale için tepkili

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Adıyaman'da haberet.com Şef Editörü Bahadır Çolak şehirde 2 gün geçirdi. KİAŞ Ankara Beypazarı Çayırhan maden işçileri ve TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi arama kurtarma ekibinin canla başla çalışmasına tanıklık etti. Adıyaman halkının enkazlara geç müdahale edildi isyanlarını dinledi. İşte Bahadır Çolak'ın kaleminden Adıyaman izlenimleri...

Abone ol

Kötü bir şans eseri Adıyaman'a vardım. 3 ay öncesinden 10 Şubat için Gaziantep'e bilet almıştım ama bölgeye gezmek için değil de deprem haberleri için gideceğimi bilmiyordum. Sabah saatlerinde Adıyaman'a vardığımda gördüğüm manzaranın televizyon ekranlarında gösterilenden daha kötü olduğunu fark ettim. 

ADIYAMAN ARTIK YOK: YENİDEN AYAĞA KALKMASI 5 YIL SÜRER
Adıyaman'ın merkezi artık yok. Yıkılmayan birkaç bina var onlar da ya ağır hasarlı ya da hafif hasarlı. Adıyaman'da konuştuğum bölge halkı kentin sosyal anlamda da yeniden ayağa kalkmasının 5 yıl süreceğini ifade etti. 

ONLAR HERKESİN KAHRAMANI: KİAŞ ANKARA BEYPAZARI MADENCİLERİ
Adıyaman'a vardığım ilk gün akşam üzerine doğru bir enkazın başında tanıştım onlarla. KİAŞ (Kömür İşletmesi Anonim Şirketi) Ankara Beypazarı Çayırhan madencileriyle. Adıyaman Merkez'de İl Emniyet Müdürlüğü'nün biraz ilerisindeki köşedeki binanın enkazında canla başla çalışıyorlardı. 


Kader birliği yapan KİAŞ maden işçileri ve TÜPRAŞ RAK ekibi

DEPREMİN VURDUĞU KENTİN GÖNÜLLÜ ÇALIŞANLARI: TÜPRAŞ RAFİNERİ ARAMA KURTARMA
KİAŞ maden işçileri ile birlikte kader birliği yapan birlikte çalışan bir diğer ekip de TÜPRAŞ'ın İzmit Rafinerisi'nden gelen Rafineri Arama Kurtarma ekibi. 1999 depremini yaşamış kentin insanları şimdi diğer depremzedelere umut ışığı olmak için bölgede canla başla çalışıyorlardı. 

ENKAZA GİREMEYİNCE SİNİRLENECEK KADAR BU İŞİ SEVEN MADENCİLER
KİAŞ madencileri ve TÜPRAŞ RAK ekibiyle geçirdiğim sürede beni en çok etkileyen olaydan bahsetmek istiyorum. Başında beklediğim enkazda Filipinli ekip çalışıyordu ancak kendileri çalışmak istediği için KİAŞ madencilerini ve TÜPRAŞ RAK ekibini alana yaklaştırmıyordu. Bir maden işçisinin sinirlenip alandan uzaklaştığını gördüm. Arkadaşlarına ne oldu diye sorduğumda aldığım cevap madencilerin düşüncesini gözler önüne serdi: Enkaza müdahale edemediği için sinirlendi. 

Maden işçilerine arama-kurtarma alanında akredite verilmeli. Enkazda çalışmak bu adamların zaten uzmanlık alanı. Domuz damıyla tahkimat almak onlar için çocuk oyuncağı. Hepsinin gözlerinde tek bir istek var: Enkaz altından daha çok kişiyi kurtarmak.


Vardiya değişiminde ateşin başında ısınmaya çalışan işçiler fotoğraf çekme isteğimi geri çevirmedi


Yorgunluk, çaresizlik hepsi bir arada

432 KİAŞ İŞÇİSİ ADIYAMAN'A GELDİ
Depremi haber alır almaz 432 KİAŞ maden işçisi bölgeye geldi ve 8-10 kişilik ekiplere bölünüp enkazlara müdahale etmeye başladı. Kocaeli AFAD'ın ve Koç Holding Kriz Koordinasyon Merkezi'nin koordinasyonuyla bölgeye gelen TÜPRAŞ RAK ekibi onlarca depremzedeye umut oldu. Yaşama tutunmalarını sağladı. 

KİAŞ madencilerinin enkaz altından 7 aylık bebeği kurtardığı anlar


İşte herkesin dilinde olan "tahkimat alma!" Madenciler, kendi işlerinde bu yöntemi sıklıkla yaptıkları için enkazlara girerken de ağaçlarla hemen tahkimat alıp güvenli bir alan oluşturuyorlar. 


Güneş battığında hava sıcaklığı o kadar düşüyor ki madenciler dönüşümlü olarak ateş başında ısınmaya çalışıyorlar

İSİMLERİNİ VERMEDİLER
Ben onlara özellikle isimlerini ve soy isimlerini sordum. "İsimsiz kahraman" olarak bilinmesinler diye. Ama onlar yine de "isimsiz kahraman" olarak kalmak istediler. Siz çok yaşayın. 


TÜPRAŞ RAK ekibinden bir gönüllü. Verilen molada hem karnını doyurmaya hem de kendisini merak eden ailesine haber vermeye çalışıyor. 

BUNU YAZMAZSAM VEBALİ AĞIR OLUR!
Enkazlara geç müdahale edildiği tartışması kamuoyunda yerini koruyor. Ancak benim Adıyaman'da görüştüğüm depremzedelerin hepsinin söylediği bir şey var, ben bunu yazmazsam gazetecilik bir yana insan olarak vebali var: 

Bizim enkazlarımıza geç müdahale edildi. 2 gün kimse enkaza gelmedi. Belki de o süreçte birçok insan kurtarılırdı. Adıyaman'a ilk günlerde gereken önem verilmedi. 

 Ben bunları yazacağım diye oradaki depremzedelere söz verdim. Şimdi sözümü tutmuş oluyorum. Giden canlar elbette geri gelmez, ancak umarım bir an evvel toparlanırlar. Allah hayatını kaybedenlere rahmet eylesin, geride kalanlara sabır versin. Yaralılara acil şifalar versin. 

Milli Savunma Bakanı Akar terhis tarihleri hakkında açıklamalarda bulundu! Gündem Uzmanı uyardı: Deprem bölgelerindeki yer altı sularına dikkat edin! Gündem Bahçeli'den önemli açıklamalar Gündem Kahramanmaraş'ta 9. günde peş peşe mucize! Gündem