Kahramanmaraş depreminin ardından TOKİ konutlarının başarısı herkesi etkilemişti: TOKİ Başkanı Ömer Bulut bölgedeki inşaat çalışmalarını anlattı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 10 ilimizde büyük bir yıkım yaşandı. Yıkım sonrasında bölgede 45 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Deprem sonrasında bölgeye yapılmış olan TOKİ konutlarına herhangi bir zarar gelmemiş olması herkes tarafından tebrik ile karşılandı. TOKİ Başkanı Ömer Bulut da yıkımında ardından bölgedeki inşaat çalışmalarını anlattı.

Abone ol

Kahramanmaraş’ta 9 saat ara ile peş peşe yaşanan ve bölgedeki 10 ilde çok büyük yıkımlara sebep olan iki depremin ardından Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yaptığı binalarda hasar olup olmadığı merak konusu olmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Hem eskilerde, hem yenilerde (TOKİ evleri) çok şükür büyük bir sorun yaşamadık. Hiçbir binamız yıkılmadı. Oturulabilir durumda" dedi. Bakanlık ayrıca 10 ilin valilik ve kaymakamlıklarına TOKİ konutları sakinlerinin evlerine girebileceğini belirten yazı gönderdi.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut da yıkımında ardından bölgedeki inşaat çalışmalarını anlattı.

FAYDAN NE KADAR UZAK KALABİLİYORSAK O KADAR İYİ
Güneyşehir'deyiz. Burada 10 bin üzerinde konut planlandı. Bütün sosyal donatılarıyla... Faydan ne kadar uzak kalabiliyorsak o kadar iyi. Şehrin gelişme aksında olan bir yer. Buranın seçilmesinin en önemli nedeni zeminin sağlam yapısı. Tüm jeoteknik, jeolojik raporlarla biz burayı yapılaşmaya açtık. Sosyal konutlarımız zaten devam ediyor ama rezerve alanımızın bir kısmını depremzedeler için yapıyoruz. Zemin artı 4 kattan oluşuyor binalar.

Her tarafı çelikle kaplanmış bir tünel şeklinde iki parçadan oluşan bir yapısı var binalarımızın beton kalıplarının. Kalıbın çok düzgün olması, betonun düzgün çıkmasını sağlıyor. Sadece kolonlar değil, perde beton da çok kritik.

99 ÖNCESİ BİNALARDA DÜZ DEMİR BULUNUYOR
Radye temel dediğimiz temel, hiçbir taşıyıcı elemanın tek başına değil bir bütün olarak çalışmasını sağlıyor. Radye binanın yükünün temel ile uygun olması ve taşımasını sağlıyor.

Düz demir artık üretilmiyor, 99 öncesi binalarda bulunabiliyor düz demir. Dayanım değerleriyle alakalı fark var. Nervürlü demir ilave etki yaratıyor.

C25 beton kullanıyoruz. Santralde üretip buraya getiriliyor ancak bunun bakımlarının da yapılması gerekiyor buraya geldikten sonra.

A SINIFINDAN D SINIFINA KADAR ZEMİN SINIFLARI VAR
Perdenin içerisinde kolonlar var. 2018’den önce 18 santim perde betona izin veriliyordu ancak artık en az 20 cm olmak zorunda perde betonlar. Burada kolonlarla birlikte taşıyıcı perdeler de birlikte yükseliyor.

Biz tehlikeden uzaklaşmak zorundayız. En önemli unsur fay hatları. Dolayısıyla fay hatlarından uzaklaşıyoruz. Bu birinci önceliğimiz. Sağlam zeminleri seçiyoruz. A sınıfından D sınıfına kadar zemin sınıfları var. Biz zorunda kalmadıkça zemin iyileştirmesi gerekmeyecek kadar güçlü zeminleri seçiyoruz.

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu Malatya'ya gitti Gündem Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarından Cerrahpaşa protestosu! Gündem Hasar tespit için son tarih 31 Mart Gündem Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor Gündem