İzmir Körfezi'nde Deniz Yosunu Tabakası Oluştu

Çakalburnu Lagünü'nde deniz suyundaki kirlenme nedeniyle deniz yosunu tabakası oluştu, uzmanlar çözüm önerilerinde bulundu.

Abone ol

İzmir Körfezi'nde yer alan Çakalburnu Lagünü'nde, deniz suyundaki azot ve fosfor seviyelerinin artışıyla birlikte deniz yosunu (ulva) su yüzeyini kapladı.

LAGÜNÜN YEŞİL RENK ALMASI

Balçova ilçesindeki bu lagün, birçok kuş türüne, özellikle flamingolara ev sahipliği yaparken, yosun tabakası nedeniyle yeşil bir örtü halini aldı.

UZMANLAR UYARIYOR

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, deniz yosununun özellikle endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde yaşanan su kirliliğine bağlı olarak çoğaldığını belirtti.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Taşkın, denizde yapılacak temizlik çalışmalarının yanı sıra, deniz yosununun çoğalmasına neden olan koşulların ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, "İzmir Körfezi'nde deniz yosunu gibi kirliliğe dayanıklı türlerin aşırı çoğalmasını önlemek için karasal alandan başlanmalı, atık suların iyi arıtılmasıyla besleyici maddelerin denize girişi engellenmelidir. Deniz suyunun ısınması ve güneşli havalarda bu türlerin ortaya çıktığına dikkat edinmeliyiz. Kısa ömürlüler ama öldüklerinde istenmeyen kokulara neden olabiliyorlar," dedi.

İzmir Körfezi'nde yer alan Çakalburnu Lagünü'nde deniz suyundaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla çoğalan deniz yosunu (ulva) su üzerinde tabaka oluşturdu. Balçova ilçesinde, flamingoların da aralarında bulunduğu birçok kuş türüne ev sahipliği yapan lagün yosun tabakası nedeniyle yeşile büründü.

YTB Başkanı Eren, Yılın Kareleri Oylamasında Gündem Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Nüfus Politikaları Açıklaması Gündem Karadeniz'de Balıkçılar İçin Bereketli Günler Gündem Alanya'da Kadın Cinayeti Davasında Beraat Kararı Gündem