İzmir'de çok sayıda yeni fay tespit edildi

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yapılan araştırma'da ekip, Foça-Karaburun bölgesinde yapılan araştırmalarda çok sayıda yeni fayın varlığını ortaya çıkardı.

Abone ol

6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm yurdu deprem korkusu sardı. 11 ili yerle bir eden afette 45 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

Fay hattı üzerinde olan kentlerde ise vatandaş paniğe kapılmışken, yetkililer konuya ilişkin incelemeler başlattı.

Söz konusu yapılan denetimlerde eski ve hasarlı binaların yıkımı başladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ekibi, İzmir'de fay hatları üzerinde bir inceleme gerçekleştirdi.

ÇOK SAYIDA YENİ FAY BULUNDU
Yapılan incelemeler sonrasında İzmir'de dış körfez olarak tanımlanan Força-Karaburun bölgesinde gerçekleştirilen araştırmalarda, çok sayıda yeni fayın varlığı ortaya çıktı.

Dokuz Eylül Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK destekli Piri Reis gemisiyle sismik araştırma yapan 12 kişilik, 1 hafta boyunca denizde veri topladı.

Açıklamada, çalışmalar sonucu yaklaşık 1000 kilometrelik alanda sismik veri topladıklarını belirtti.

İLGİ ÇEKİCİ SONUÇLAR ELDE EDİLDİ
Söz konusu çalışmada çok ilgi çekici sonuçlar elde ettiklerini aktaran Prof. Dr. Dondurur, "İzmir dış körfezinin sığ yapısını, fay yapılarını biraz biliyoruz ama derin kısımlarla ilgili çok bilgimiz yoktu. Bizi şaşırtan şu oldu; oradaki aktif fay miktarı ve yoğunluğu gerçekten çok fazla. Bu çalışmanın sonuçları, çok sayıda yeni fayın varlığını ortaya çıkardı. İzmir dış körfezinin sığ yapısını, fay yapılarını biraz biliyoruz ama derin kısımlarla ilgili çok bilgimiz yoktu. Bizi şaşırtan şu oldu; oradaki aktif fay miktarı ve yoğunluğu gerçekten çok fazla. Bu çalışmanın sonuçları, çok sayıda yeni fayın varlığını ortaya çıkardı" dedi.

Dondurur, toplanan verilerden yola çıkarak fayların uzanımı, büyüklüğü, deniz tabanını etkileyip etkilemedikleri, aktif olup olmadıklarını ortaya koymayı amaçladıklarını, verilerin işlendikten sonra fayların haritalanması aşamasına geçileceğini ifade etti.

PROJENİN 2 YILDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR
İzmir metropol alanı ve çevresinin afet riskine yönelik önemli bir çalışma yaptıklarını, projenin 2 yılda tamamlanmasının hedeflendiğini aktaran Dondurur, tarihte İzmir ve çevresinde çok sayıda deprem yaşandığını, özellikle 1739'da Foça'da ve 1688'de İzmir'deki depremlerin büyük hasar verdiğinin bilindiğini de belirtti.

Deprem bölgesinde kaybolan çocuklar iddiası Gündem "Kayıp depremzedeleri Müge Anlı ve Esra Erol arasın" Yaşam Ekşi Sözlük'e getirilen erişim engeli kararı kaldırıldı Gündem Kızılay-AHBAP çadır tartışmasına AK Parti'den ilk yorum Gündem