İsveç Kur'an-ı Kerim'e saldırdı! Büyükelçilik binası ateşe verildi!

Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde geniş polis koruması altında gelen Momika, çevredekilerin tepkisine rağmen Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırı düzenledi. Kutsal kitabı yere atarak üzerine basan Momika, İslam'a hakaret içeren sözler sarf etti. Söz konusu skandala art arda tepkiler gelirken, Irak, İsveç Büyükelçisi'nden ülkeyi terk etmesini istedi. Irak'ın Başkenti Bağdat'taki İsveç büyükelçiliği ise gece saatlerinde göstericiler tarafından ateşe verildi.

Abone ol

İsveç'te daha önce de Kur'an-ı Kerim yakan Irak asıllı Salwan Momika, Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde geniş polis koruması altında çevredekilerin tepkisine rağmen Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını yere atıp üzerine basarak, İslam'a hakaret içeren sözler sarf etti.

Momika'nın bu skandalına tepkiler gecikmedi.

BM'DEN TEPKİ GELDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, İsveç'te Kur'an-ı Kerim'e yönelik hakaretle ilgili, "Çok açık bir şekilde kutsal kitaplara ve mekanlara saygısızlığın kabul edilemez olduğunu ifade ettik." açıklamasında bulundu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: CAYDIRICI TEDBİRLER ALINMASINI TALEP EDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırıyı en güçlü şekilde lanetledi.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada "Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde bugün kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i hedef alan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması

Açıklamada, Stockholm'de 28 Haziran'da bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim'e yapılan aşağılık saldırının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nde 12 Temmuz'da kabul edilen kararla, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıların dini nefret olarak tanımlandığı hatırlatıldı.

"İsveç'ten, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Konseyindeki yükümlülükleri başta olmak üzere uluslararası sorumlulukları çerçevesinde, İslam dinine ve milyarlarca inananına yönelik bu nefret suçunun önlenmesi için artık caydırıcı tedbirler almasını bekliyoruz." ifadelerine yer verilen açıklamada, "Türkiye'nin bu tür saldırıların yaşandığı ülkelerle, İslam düşmanlığı, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve ayrımcılık alanlarında beraber çalışmaya hazır" olduğu mesajı paylaşıldı.

BAKAN TUNÇ: SORUŞTURMALAR BAŞLATILDI

İsveç'te Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıya tepki gösteren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İsveç'te Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik yapılan alçakça saldırıyı lanetliyorum." ifadesini kullanarak, özgürlük ve demokrasi kılıfı altında bu saldırılara müsaade edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Bakan Tunç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca İsveç'te Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılarıyla dini değerlere yönelik aşağılayıcı eylemleri sebebiyle halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçundan soruşturmalar başlatılmış olup, Rasmus Paludan, Salvan Momika ve diğer 8 şüpheli hakkında yakalama emri düzenlenmiştir. Konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığınca güvenlik birimlerine ve siber suçlarla mücadele birimlerine talimat verilmiş olup; şüphelilerin açık kimlik bilgileri ile suç delillerinin tespiti, Rasmus Paludan ve Salvan Momika ile benzer eylemleri olan tüm diğer kişilerin tespiti hususlarında soruşturmalar geniş ve kapsamlı olarak yürütülmektedir.
Bakan Tunç'un paylaşımı

IRAK, İSVEÇ BÜYÜKELÇİSİNİN ÜLKEYİ TERK ETMESİNİ İSTEDİ 

Irak hükümeti, İsveç’in Bağdat Büyükelçisi'nden ülkeyi terk etmesini istedi.

Irak resmi ajansı INA’nın haberine göre, İsveç’teki Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılardan dolayı Bağdat yönetimi İsveç Büyükelçisi Jessica Svardstrom'a ülkeden ayrılması gerektiğini iletti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Dışişleri Bakanlığı’na ayrıca Irak’ın İsveç Büyükelçiliği Maslahatgüzarını da geri çekmesi yönünde talimat verdi.

BÜYÜKELÇİLİK BİNASINI ATEŞE VERDİLER

Yaşanan skandalın ardından yüzlerce kişi Bağdat'taki İsveç Büyükelçiliği'ni bastı.

Tepkili halk, Büyükelçilik binası önünde gösteri düzenledikten sonra binanın bazı kısımlarını ateşe verdi.

İSVEÇLİ İŞLETMENİN RUHSATI ASKIYA ALINDI

Irak hükümeti ise İsveçli telekomünikasyon şirketi Ericsson'un ülkedeki işletme ruhsatını da askıya aldı.

O fenomen gözaltına alındı! Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iki kritik ziyaret Gündem Çarşaflı kadınların üzerine motosiklet sürdü Gündem Buket Aydın'dan İmamoğlu'na: Kılıçdaroğlu'nun ayağını kaydıracak Gündem