İsrail'in Filistin'e saldırıları sürüyor! 7 soruda yüzlerce kişinin öldüğü hastane saldırısının detayları

İsrail-Filistin arasında 7 Ekim sabahı başlayan gerilimde 11. gün geride kalırken dün akşam saatlerinde İsrail güçleri, Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef aldı. Yüzlerce yaralının ve savaştan korunmak için sığınan vatandaşların olduğu hastanede e az 500 kişi hayatını kaybetti. İsrail'in Gazze'deki hastane katliamında neler oldu? Gazze'deki hastaneyi kim vurdu? İşte 7 soruda hastane saldırısının detayları...

Abone ol

Son Dakika: İsrail-Filistin arasında 7 Ekim günü çıkan gerilimde 11 gün geride kaldı. Çatışmanın 11. gününde İsrail, Gazze'de alçak bir saldırıda bulundu. Gazze'de yaralıların ve savaştan canını korumak için sığınan vatandaşların olduğu el-Ehli Baptist Hastanesi İsrail güçleri tarafından dün akşam saatlerinde vuruldu. 

Dünya, İsrail-Filistin çatışmasını anbean takip ederken, akşam saatlerinde gerçekleştirilen saldırı birçok ülke tarafından protesto edildi. 

Ayrıca, İsrail-Filistin savaşını yakından takip edenler hastane saldırısının detaylarını da merak ediyor. 

İşte 7 soruda İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği ve en az 500 Filistinli vatandaşın hayatını kaybettiği hastane saldırısının detayları...

İSRAİL'İN GAZZE'DE DÜN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ HASTANE KATLİAMINDA NE OLDU?

7 Ekim sabahı İsrail'e yönelik, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından başlatılan "Aksa Tufanı" adlı saldırının ardından bölgedeki çatışmalar savaşa dönmüş, bu savaş giderek artan can kayıpları ve İsrail'in hain saldırılarıyla 11. gününde de sürüyor. İsrail, Filistin'e karşı gerçekleştirdiği saldırılara bugün de devam etti.

Saldırı, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ziyareti öncesine denk geldi.

İsrail güçleri, akşam saatlerinde Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef aldı. Gazze Sağlık Bakanlığı, hava saldırısında en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ölenler arasında hastanedeki yaralıların yanı sıra binaya sığınan yüzlerce kişinin de bulunduğu bildirildi.


İSRAİL GÜÇLERİNİN SALDIRDIĞI EL-EHLİ BAPTİST HASTANESİ NE ZAMAN AÇILDI?

İsrail'in akşam saatlerinde savaş suçu işleyerek gerçekleştirdiği Gazze'deki hastaneye yönelik saldırısıyla gündeme gelen ve yaklaşık 500 kişinin yaşamını yitirdiği el-Ehli Baptist Hastanesi, 1882’den beri bölgede hizmet veriyor.

Anglikan Kilisesi'nin Kilise Misyoner Topluluğu (CMS) aracılığıyla 1882’de kurulan El-Ehli Baptist Hastanesi, ABD merkezli Güneyli Baptist Toplumu'nun 1954 ila 1982'de işletmesinin ardından daha sonra Filistin Anglikan Piskoposluğuna devredildi.

E​​​​​l-Ehli Baptist Hastanesi, Gazze'deki en eski hastane olarak biliniyor.

GAZZE'DEKİ HASTANEYİ KİM VURDU?

Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı "savaş suçu" olarak nitelendirdi. Hamas ise "Bu bir soykırımdır" ifadesini kullandı.

Saldırının ardından Filistin'de 3 günlük yas ilan edildi.

Saldırıya ilişkin İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise, hastanede "gerçekleşen patlamaya teröristlerin (İslami Cihad) attığı roketlerin sebep olduğu" iddia edildi.

HASTANE KATLİAMINDA HANGİ BOMBA KULLANILDI?

Uzmanlar İsrail güçlerinin Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesinin bombalamasına ilişkin, Mühimmatın hastaneye gelişine dair işaretlerin, patlamanın sesinin ve şiddetinin, bir roketin ötesinde JDAM donanımlı 2000 libre (910 kilogram) ABD üretimi Mark 84 (MK-84) bombasına ait olabileceğini söylüyor.

430 kilogram patlayıcı taşıyabilen MK-84, toplam 910 kilogram ağırlığında.

KATLİAMA HANGİ ÜLKE, NASIL TEPKİ GÖSTERDİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail güçlerinin Gazze'deki hastane saldırısına sert tepki gösterdi. Erdoğan, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

KATLİAMA KİM, NASIL TEPKİ GÖSTERDİ?

Birleşmiş Milletler, "Okullar, hastaneler hedef değildir. Siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırılara son verilmeli" ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yaptı ve saldırıyı kınadı.

UNICEF, "Gazze'deki hastane saldırısını şiddetle kınıyoruz, çocuklar da dahil tüm siviller korunmalı" açıklamasını yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü de Gazze'deki hastaneye yapılan saldırıyı güçlü bir şekilde kınadı.

AB Konseyi Başkanı Michel, sivil altyapıya saldırının uluslararası hukuka uygun olmadığına vurgu yaparak, "Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor." dedi.

Filistin, Mısır ve Ürdün, İsrail'in Gazze'deki hastaneye saldırısı sonrasında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeyi iptal etti.

ABD Başkanı Biden, "Hastanede yaşanan patlama nedeniyle çok üzgün ve öfkeliyim" dedi.

VATANDAŞLAR KATLİAMA NASIL TEPKİ GÖSTERDİ?

İsrail'in Gazze'deki bir hastaneye yönelik hava saldırısının ardından yurt genelinde binlerce kişi İsrail'i protesto ediyor.

İstanbul'da da binlerce kişi İsrail'in hastane katliamını protesto için sokaklara çıktı.

Vatandaşlar, akşam saatlerinde ellerinde Filistin bayraklarıyla Beşiktaş'taki İsrail Başkonsolosluk binasının önüne geldi.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN'DAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

İsrail'in Gazze'deki bir hastaneye yönelik hava saldırısının ardından yurt genelinde binlerce kişi İsrail'i protesto ediyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, protesto gösterilerine katılan vatandaşlara itidal çağrısı yaptı.

Korkunç tablo: Cenazeler arasında basın toplantısı Gündem ABD Başkanı Joe Biden İsrail'de Netanyahu ile görüştü Gündem 'Hastaneyi vuran füze Gazze'den ateşlendi' iddiaları! Gündem İsrail'in korkusu arşı sardı! Gündem