İsrail - Filistin geriliminin son damlası: Hamas harekete geçti, Aksa Tufanı başladı! Dakika dakika olanlar...

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas, İsrail'e karşı 'Aksa Operasyonu'nu dün gece saatlerinde başlattı. Batı Şeria'daki Hamas'ın başkan yardımcısı Salih el Aruri silahlanma çağrısında bulunurken, camilerden 'cihat' çağrıları yapıldı. 5 bin roket fırlatılarak başlatılan operasyonda iki taraftan da çok sayıda insan hayatını kaybetti. Netanyahu savaşın başladığını resmen açıklarken, bazı devlet ve gruplarda operasyona dahil oldu. İşte İsrail'de anbean yaşananlar...

Abone ol

Orta Doğu yakın tarihin en kanlı günlerinden birine uyandı. İsrail - Filistin gerilimi son raddeye kadar tırmandı. Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, İsrail'e karşı 5 bin roket ve havan topuyla 'Aksa Tufanı' isimli bir operasyon başlattığını duyurdu. Ardı ardına gelen gelişmelerin ardından İsrail Başbakanı Netanyahu savaşın başladığını resmen açıkladı. Camilerden 'cihat' çağrısı yapılırken işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Hamas'ın başkan yardımcısı Salih el Aruri, silahlanma çağrısında bulundu.

SINIRDAN SIZDILAR!

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre ülkenin güneyinden bölgeye sızan silahlı grup, Sderot kentinde bir polis merkezini kontrol altına aldı. İsrail ordusunun silahlı gruplarla çatışmaya girdiği ve bazı askerlerin yaralandığı bildirildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi etrafında 80 kilometrelik bir alanı askeri bölge ilan etti.

ANBEAN YAŞANANLAR: İSRAİL - FİLİSTİN GERİLİMİNİN TÜM GELİŞMELERİ!

00.50 Abluka altındaki Gazze'de, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na roket saldırısı düzenlediklerini bildirdi.

00.29 Senegal, İsrail ile Filistin arasındaki gerilim nedeniyle taraflara itidal çağrısında bulundu.

00.09 Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la bölgedeki son gelişmeleri ele aldı.

23.19 İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail halkına Hamas’ın saldırıları karşısında ulusal birlik çağrısında bulunarak, “İsrail bu sefer de kazanacak” dedi.

22.34 İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların başlamasının ardından ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ikinci kez telefonda görüştü. 

22.23 UEFA, İsrail'deki mevcut güvenlik durumu nedeniyle gelecek birkaç hafta içinde ülkede yapılması planlanan tüm maçları erteledi.

UEFA'nın, durumu yakından izlemeye devam edeceği ve yeni tarihler ve gelecek diğer fikstürlerde olası değişiklikler hakkında karar vermeden önce ilgili tüm takımlarla iletişim halinde kalacağı belirtildi.

22.17 Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile "İsrail-Filistin arasındaki gerilimi" değerlendirdi.

22.06 Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nahhale, ellerinde 30 İsrailli esirin bulunduğunu iddia etti.

21.55 İsrail, Mısır'daki vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede ülkeden ayrılmaları çağrısında bulundu.

21.38 İsrail Genelkurmay başkanı Herzi Halevi, Güney Komutalığı'nda üst düzey subaylarla bir araya gelerek değerlendirme toplantısı yaptı.

21.26 ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin, Hamas’ın saldırılarının ardından USS Gerald R. Ford uçak gemisi ve beraberindeki görev grubunu İsrail’e gönderdiğini duyurdu.

21.22 İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Eriha kentinde bir Filistinliyi öldürdüğü belirtildi.

21.21 ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesinde, İsrail'e destek amacıyla "ek yardımın" yola çıktığını söyledi.

21.14  Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 413'e, yaralı sayısının ise 2 bin 243'e yükseldiğini açıkladı.

21.01 İsrail ordusu, bugün Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 120 noktaya hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

21.00 İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, zor günlerin kendilerini beklediğini, "çok kapsamlı ve geniş bir savaşın göz açıp kapayınca kadar" bitmeyeceğini söyledi.

20.56 İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, Tayland, İsrail'deki vatandaşlarını tahliye etmeye hazırlanıyor. Tayland Dışişleri Bakanlığı, yaşayan Taylandlı vatandaşlara yönelik acil yardım ve tahliye çalışması başlattı.

20.34 Avrupa Parlamentosu’nun İrlandalı milletvekili Clare Daly, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in “Avrupa Birliği İsrail'in yanındadır” açıklamasına tepki gösterdi.

"ÇENENİ KAPAT"

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) İrlandalı milletvekili Clare Daly, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in İsrail'e destek açıklamasına sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Daly, “Kim olduğunu sanıyorsun? Siz bu makama seçilmediniz ve Avrupa Birliği'nin Avrupa Konseyi tarafından belirlenen dış politikasını belirleme yetkiniz yok. Avrupa ‘İsrail'in yanında’ değildir. Biz barıştan yanayız. Bizim adımıza konuşmuyorsunuz. Söyleyecek yapıcı bir şeyin yoksa ve açıkça söylemiyorsan çeneni kapat” dedi.

20.14 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları karşısında İngiltere'nin ihtiyaç olan her konuda destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

20.13 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 370'e ulaştığı bildirildi.

20.04 ABD basınında yer alan haberlerde, ABD hükümetinin destek amacıyla İsrail’e savaş gemileri ve uçakları göndereceği iddia edildi.

19.50 İsrail basını, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 700'e yükseldiğini duyurdu

18.45 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze ve Lübnan sınırına yakın Yahudi yerleşim birimlerinin tahliye edilmesi için hazırlıkların yapılması talimatını verdi. 

17.13 Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Ramallah-Bire kentleri girişinde İsrail'in Gazze saldırılarını protesto eden onlarca Filistinliye İsrail askerleri müdahale etti.

Filistinliler, gösterileri dağıtmak için gerçek ve plastik mermi ile göz yaşartıcı gaz kullanan askerlere taş attı, lastikleri ateşe verdi.

Batı Şeria'nın El Halil kentindeki Babu ez-Zaviye semtinde de İsrail askerleri ve Filistinliler arasında olayların çıktığı öğrenildi.

17.12 Filistinli silahlı unsurların sızma operasyonu gerçekleştirdiği Sderot'ta İsrail ordusu yoğun önlemler aldı. İsrail ordusuna ait tank ve zırhlı araçlar, Gazze sınırına yakın bölgeye sevk edildi.

17.02 Ürdün Kralı 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Gazze Şeridi'ndeki gelişmeleri ele aldı.

16.45 Gazze'deki Hükümet Enformasyon Dairesi Başkanı Selame Maruf yaptığı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne dünden bu yana düzenlediği saldırılarda, 159 konutun tamamen yıkıldığını 1210 konutun ise kısmen hasar gördüğünü söyledi.

16.41  İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 370'e ulaştığı bildirildi.

16.27  Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile Filistin ve İsrail'deki son gelişmeler hakkında telefonda görüştü.

16.13  Lübnan'daki Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında "tarafsız olmadıklarını" söyledi.

15.56  İsrail'in, Lübnan'ın güneyindeki Kefr Şuba Çiftlikleri ve Kefr Şuba Tepeleri'ne yönelik topçu atışlarının yeniden başladığı belirtildi.

15.46 İsrail askerlerinin, dur ihtarına uymadığı için öldürdükleri kişinin İsrail vatandaşı olduğu ortaya çıktı.

15.43 İsrail'de "savaş hali" ilan edildi.

15.42 Almanya'da bazı binaların önüne İsrail bayrağı çekildi.

15.33 İsrail ordusu, güneyden sızan Filistinli güçleri tanklar ve İHA'larla hedef aldığını duyurdu.

15.18  Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Filistin ile İsrail arasındaki gelişmeleri kaygı ve acıyla takip ettiğini belirterek, saldırıların ve silahların durdurulması çağrısı yaptı.
Papa, Vatikan'da Aziz Petrus Meydanı'na bakan çalışma ofisinin penceresinden gerçekleştirdiği geleneksel pazar duasında Filistin ile İsrail arasındaki gelişmelere değindi.

Papa Franciscus, şu ifadeleri kullandı:

Şiddetin daha da şiddetli biçimde patlak verdiği, yüzlerce ölüme ve yaralanmaya yol açan İsrail'de yaşananları kaygı ve acı içinde takip ediyorum. Mağdurların ailelerine yakınlığımı ifade ediyorum. Bu terör ve acı dolu saatlerde ıstırap çeken herkes için dua ediyorum. Lütfen saldırıları ve silahları durdurun. Terör ve savaşın herhangi bir çözüm getirmediğini, sadece pek çok insanın ölümüne yol açtığını anlayın. Savaş ve şiddetle bir şey çözülmez. Her savaş bir yenilgidir. İsrail ve Filistin'de barış için dua edelim.

14.48 Anadolu Ajansı, Filistin - İsrail geriliminin son 15 yıldaki 'ölü / yaralı' grafiğini yayınladı.

14.40 İsrail basını, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 600'e yükseldiğini duyurdu.

14.29 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Gazze'de su, elektrik ve gıda malzemeleri başta olmak üzere hayati önem taşıyan kaynakların kesilmesinden İsrail'in sorumlu olduğunu belirtti.

Abbas, uluslararası topluma, işgal altındaki halka karşı sorumluluklarını ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulundu.

Filistin lideri, ayrıca uluslararası toplumu Gazze'ye acil insani yardıma çağırdı.

14.04 İsrail, dünya genelindeki diplomatlarına "evden çıkmama" talimatı verdi.

14.01 İsrail ordusu, saldırılarda ölen asker sayısının 44'e yükseldiğini açıkladı.

13.40 İsrail, Gazze sınırında bulunan 6 yerleşim yerindeki İsraillileri tahliye etti.

13.26 Fas, Arap Birliğini, Gazze Şeridi'nde kötüleşen durumu ve "tehlikeli tırmanışı durdurmanın" yollarını görüşmek üzere dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplantı yapmaya çağırdı.

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Gazze Şeridi'nde kötüleşen durum ve sivilleri hedef alan askeri operasyonların patlak vermesi konusunda istişarede bulunmak ve koordinasyon sağlamak amacıyla Arap Birliğini dışişleri bakanları düzeyinde acil toplantı yapmaya çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Toplantıda ayrıca "bu tehlikeli tırmanışı durdurmanın yollarını tartışmanın" da hedeflendiği kaydedilen açıklamada, toplantının bu hafta Birliğin Kahire'deki merkezinde yapılması için yoğun istişarelerin yürütüldüğü aktarıldı.

13.11 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail bölgelerine yönelik yeni "sızma operasyonları" gerçekleştirildiğini ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde sivillere ait evleri hedef almasına yanıt olarak Sderot yerleşim birimine 100 roket atıldığını belirtti.

Kassam Tugayları aynı konuya ilişkin yaptığı kısa açıklamada, "Bu gece ve sabah saatlerinde işgal altındaki topraklardaki çok sayıda bölgede yer alan birliklerine güç ve teçhizat takviyesi için sızma operasyonları gerçekleştirildiği, bunlar arasında Refah eksenindeki Sufa, Kibbutz Sufa, Holit, Yated bölgelerinin bulunduğunu" aktardı.

13.00 The Jerusalem Post gazetesinin haberinde resmi olmayan raporların 750 İsraillinin kayıp olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekilirken, daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

12.34 Mısır basınına göre ülkede iki İsrailli turist öldürüldü.

12.27 WSJ: İsrail, Mısır'dan rehine pazarlığında arabuluculuk talep etti

12.22 İsrail ordusu, Batı Şeria'yı bariyerlerle kapattı.

12.12 İsrail hükümetinin, Gazze'den yapılan saldırıları görüştüğü oturumda tartışma çıktı

11.55 İsrail, eli silah tutan vatandaşlarını askere çağırıyor.

11.34 Lübnan ile İsrail sınırında karşılıklı saldırılar yeniden başladı.

11.17 İsrail, Gazze'ye yakın kasabaları 24 saat içinde tahliye edilecek.

11.13 İsrail'in saldırılarından kaçan Filistinliler, Birleşmiş Milletler'e ait okullara sığındı.

10.50 Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 350'ye yükseldi.

10.48 Hamas, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresindeki 7 ayrı İsrail noktasında silahlı unsurlarına savaşçı ve mühimmat takviyesi yaptığını duyurdu.

10.41 Gazze'de ölü sayısı 313'e çıktı.

ABD'DEN TÜRKİYE'NİN ÇAĞRISINA DESTEK! 

10.00 ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e dün başlattığı saldırıya ilişkin Türkiye ve pek çok dünya liderinin şiddetin azaltılması yönündeki çağrılarını desteklediklerini duyurdu.

Paylaşımda, "Filistin ve İsrail'de insanların büyük çapta acı çektiğine tanık oluyoruz. İtidalli olunması ve şiddetin azaltılması çağrısı yapan Türkiye hükümetine ve birçok dünya liderine katılıyoruz." ifadeleri yer aldı.

09.55 İsrail ordusu, dünden bu yana düzenlenen saldırılarda ölen 26 askerinin kimliklerini açıkladı.

09.54 Gazze şeridine 4 km mesafede yaşayan kişiler, İsrail ordusu tarafından tahliye ediliyor.

BM'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

09.44 Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ile İsrail sınırında yaşanan gerginliğin daha da artmaması için taraflara itidal çağrısı yaptı.

09.36 İsrail savaş uçakları bu sabah, Gazze’deki hükümete bağlı Çalışma Başkanlığı binasını füzeyle hedef aldı.

--  Hamas'ın istihbarat dairesi başkanının evine bombardıman yapıldı.

09.30 İsrail savaş uçakları, Gazze’deki hükümete bağlı Çalışma Başkanlığı binasını füzeyle hedef aldı. Savaş uçakları tarafından bombalanan bina yıkıldı.

HİZBULLAH, İSRAİL'E YÖNELİK SALDIRIYI ÜSTLENDİ

08.42 Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail sınırındaki askeri noktalara yapılan saldırıyı üstlendiklerini duyurdu. Hizbullah tarafından yapılan yazılı açıklama, örgüte yakınlığıyla bilinen Mayaden TV'nin internet sitesi tarafından paylaşıldı. Açıklamada, Hizbullah'ın, Lübnan'a ait ancak İsrail işgali altında olan Kefr Şuba'daki 3 askeri noktaya yönelik saldırıyı üstlendiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca saldırının çok sayıda topçu atışı ve roketle gerçekleştirildiği kaydedildi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 265'E ÇIKTI

08.41 İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 265'e ulaştığı bildirildi.

İSRAİL LÜBNAN'IN GÜNEY BÖLGELERİNİ TOPÇU ATIŞLARIYLA VURDU

08.26 İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki bazı hedeflerin topçu atışıyla vurulduğunu duyurdu. İsrail ordusunun yaptığı açıklamada, Lübnan tarafından gelen saldırıya karşılık verildiği ifade edildi. Açıklamada, İsrail topçu birliklerinin saldırının yapıldığı Lübnan topraklarındaki hedefleri vurduğu kaydedildi. Öte yandan Lübnan yerel medyasındaki haberlerde, Kefr Şuba bölgesi ve yakın civarının yoğun şekilde vurulduğu aktarıldı. İsrail ordusu, daha önce Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

08.13 Filistinli gruplar ile İsrail ordusu arasındaki çatışmalar sürüyor. Gazze kentinde, İsrail savaş uçakları tarafından hedef alınan bir bölgeden dumanlar yükseldi.

LÜBNAN'DAN İSRAİL'E ROKETLİ SALDIRI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

07.54 İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail topraklarına roketli saldırı düzenlendiğini duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan tarafından İsrail'e silahlarla ateş açıldığı belirtildi. Açıklamada, bu olaydan bir kaç dakika sonra ise yine Lübnan topraklarından İsrail'e doğru roketlerle saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi. İsrail ordusunun her türlü senaryoya hazır olduğu belirtilen açıklamada, saldırıda can ya da mal kaybı yaşanıp yaşanmadığına dair bilgi paylaşılmadı.Öte yandan İsrail basınında yer alan haberlerde ordunun, Lübnan sınırına yakın bölgelerdeki İsraillilere kapalı alanlardan çıkmama talimatı verdiği bilgisi yer aldı.Olayla ilgili Lübnan tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

07.32 İsrail, elektrikten sonra Gazze'ye akaryakıt ve mal tedarikini de durdurdu.

06.25 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da 1 Filistinliyi daha öldürdü.

05.39 Gazze'den İsrail'in Askalan kentine atılan roketler sonucu 6 İsrailli yaralandı.

04.57 İsrail, Gazze sınırına tank sevkiyatı gerçekleştiriyor.

04.55 İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nde çok sayıda noktayı bombaladı.

ÖLEN İSRAİLLİ SAYISI 300'E YÜKSELDİ

Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 300'e yükseldi.

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Netanyahu'dan yeni açıklama geldi.

"Gazze Şeridi halkına sesleniyorum" diyen Netanyahu, "Hemen oradan çıkın, her yere ulaşacağız. Gazze'deki tüm Hamas mevzilerini ve liderlerini hedef alacağız." ifadelerini kullandı.

ÖLÜ SAYISI ARTTI

Çatışmalar sonucunda ölü ve yaralıların sayısı artmaya devam ediyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 232 kişinin öldüğünü, 1697 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail basını ise Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 200'e yükseldiğini bildirdi.

İSRAİL GAZZE ŞERİDİ'NİN ELEKTRİĞİNİ KESTİ

İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne sağlanan elektriğin kesilmesi talimatı verdi.

İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne sağladığı elektriğin kesilmesini öngören talimatı imzaladığını duyurdu.

NETANYAHU: SALDIRILARININ ARKASINDA İRAN VAR

İsrail Başbakanı Netanyahu Hamas'ın saldırılarının arkasında İran'ın olduğunu iddia etti. Hamas'ın Hizbullah'a çağrısı üzerine İsrail'in Lübnan sınırında maksimum alarm verildi.

Hamas, İsrail'in sınır kapısını nasıl ele geçirdiğinin görüntülerini yayınladı.

İSRAİL'DE OKULLAR KAPATILDI

İsrail Milli Eğitim Bakanlığı, "Aksa Tufanı" saldırısının ardından ülke çapında okulların ve anaokullarının kapatılacağını duyurdu.

Daha önce İsrail Savunma Kuvvetleri İç Cephe Komutanlığı, okulların ülkenin merkezi ve güneyinde kapatılacağını açıklamıştı ancak devam eden saldırılar nedeniyle okulların tüm ülkede kapatılması kararı alındı.

ABD'DEN YARDIM

ABD Başkanı Joe Biden, Hamas’ın İsrail’e yönelik düzenlediği operasyonların ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Biden’ın Netanyahu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, İsrail’in yanında olduklarını ve İsrail’in meşru müdafaa hakkını desteklediklerini vurguladığı aktarıldı.

Ayrıca Beyaz Saray, İsrail'e 8 milyar dolar değerinde acil silah yardımı yaptı.

İSRAİL'DE ÖLENLERİN SAYISI 100'E YÜKSELDİ

-İsrail ordu radyosu, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda İsrail'de ölenlerin sayısının 100'e yükseldiğini duyurdu.

SON DAKİKA!

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye saldırılarında 198 kişinin öldüğünü, 1610 kişinin yaralandığını açıkladı.

Yıllardır süren bu gerilim Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Operasyonu' ile alevlendi. İşte en son gelişmeden operasyonun 'start' verilmesine varan süreç:

-İsrail'in en büyük ikinci enerji santrali Rutenberg, Gazze'den atılan füzeler ile vuruldu.

-İsrail ordusunun sözcüsünden kritik açıklama geldi. Açıklamada, "Durumun tam boyutunu anlamak zamanımızı alabilir" dendi.

-Bölgede tansiyon artarken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'dan bir açıklama geldi.
Abbas açıklamasında, “Filistin halkının, işgalci güçlerin terörüne karşı kendini savunma hakkı var” dedi.

-Filistin Birlikleri'nin, İsrail Kara Kuvvetleri Güney Saha Komutanı Tümgeneral Nimrod Aloni'yi esir alındı.

-Hamas'ın, aralarında en güçlü araçlardan biri olan Humvee'nin de bulunduğu İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı araçları ele geçirdiği iddia edilen videolar yayınlandı.

-İsrail'deki ABD Büyükelçiliği, roket saldırıları ve Hamas'ın ülkenin güneyinden sızmasını yakından takip ettiklerini bildirdi. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, 'Havan ve roket atışlarının uyarı verilmeden atılmasından dolayı ABD vatandaşlarına dikkatli olmaları ve güvenlik önlemlerini artırmak için uygun adımları atmalarını hatırlatıyoruz' denildi.

-İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ülkesinin Cumartesi itibariyle bir savaşa girdiğini ve bu savaşı kazanacağını söyledi. Sabah saatlerinden beri devam eden çatışmalar hakkında bir video yayınlayan Netanyahu "Düşmanımız hiç bilmediği bir bedel ödeyecek" ifadelerini kullandı.

-Hamas grupları kritik bölgelerde hakimiyet sağlamaya başladı.

-Reuters'ta yer alan habere göre, İsrail ordu sözcüsü, Erez sınır kapısında ve Zikim Askeri Üssü'nde çatışmaların devam ettiğini söyledi.

-Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonunu yakından takip eden Hamas lideri İsmail Haniye, ekibiyle birlikte şükür secdesi yaptı

-AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Hamas saldırılarını kınadı Leyen açıklamasında "Hamas teröristlerinin İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı kesin surette kınıyorum. Bu, terörizmin bir en aşağılık örneğidir. İsrail, böyle çirkni saldırılara karşı kendini savunma hakkına sahiptir. Hamas teröristlerinin İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı kesin surette kınıyorum. Bu, terörizmin bir en aşağılık örneğidir. İsrail, böyle çirkni saldırılara karşı kendini savunma hakkına sahiptir" ifadelerini kullandı.

-İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'ın İsrail'e karşı savaş başlatarak "ciddi bir hata" yaptığını söyledi. İsrail'in bu savaşı kazanacağını belirten Gallant, Hamas'ın sızdığı bütün bölgelerde İsrail askerlerinin duruma müdahale ettiğini kaydetti.

-Fox News Muhabirinin videosu viral oldu. Muhabir videoda, "Bazı şeyleri henüz rapor edemiyoruz ama durum çok kötü!" dedi.

-AFP'nin 'Son dakika' koduyla geçtiği gelişmede İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava harekatına başladığı ve çeşitli bölgeleri bombaladığı bildirildi. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada ise Hamas'a karşı 'Demir Kılıç Operasyonu'nun başladığı açıklandı!

-Sosyal medyada paylaşılan 'paraşüt' videolarında daha fazla hamas güçlerinin İsrail'e sızdığı iddia ediliyor.

-İsrail Savunma Bakanı Gallant, Gazze Şeridi'ne 80 km çapında bir alanda acil durum ilan ederek Savunma Kuvvetleri Komutanlığı'nın yetki alanına devretti.

-İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail zor zamandan geçiyor. Bize zarar vermek isteyenlerin üstesinden gelebilecek güçte" dedi.

-İsrail ordusunun sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, "Son saatte Gazze'den İsrail topraklarına yoğun bir roket atışı başladı ve teröristler İsrail topraklarına birçok farklı yerden girdi. Bu saldırının arkasında bulunan Hamas, olayların sonuçlarına ve sorumluluğuna katlanacaktır" denildi.

-Hamas savaşçılarının İsrail'in Sderot kentindeki polis karakolunun kontrolünü ele geçirdiği ve çıkan yangında çok sayıda kişinin yaralandığı videolar sosyal medyada yayınlandı.

-İsrail'den 'esir' iddialarına yanıt gelmedi.

-Hamas'ın El Kassam Tugayları, "El Aksa Tufanı" operasyonu sırasında çok sayıda İsrail askerinin yakalandığını duyurdu.

-Hamas, Gazze'den İsrail'e 5 bin havan topu ve roket fırlatarak 'Aksa Operasyonu'nu başlattı.

Dünya'dan İsrail - Filistin gerilimine tepki! Dünya Teşkilatlara yerel seçim talimatı Gündem İlk Kabine Toplantısı ne zaman? Gündem Cumhurbaşkanı'ndan İsrail açıklaması Gündem