İSKİ Melen'den çekmesi gereken suyu çekmedi! Avrupa Yakası'nda su kesintileri başlayacak

İstanbul'a su sağlayan 10 barajın doluluk oranlarında tehlike çanları çalarken İSKİ, 30 Ekim 2023 itibariyle İstanbul'da barajların genel doluluk oranını %18,03 olarak açıkladı. Bu değer son 10 yılın en düşük değeri olarak kayıtlara geçti. İstanbul'da yaşanan bu su alarmının sebebinin ise İBB olduğu ortaya çıktı. İBB'nin tasarruf amaçlı Melen'den gerekli suyu çekmediği öğrenildi.

Abone ol

Yaz mevsiminin geride kalması ancak beklenen yağışların bir türlü görülmemesiyle barajlardaki su seviyelerinde düşüş devam ediyor.

İstanbul'a su sağlayan 10 barajın doluluk oranlarında da tehlike çanları çalıyor.

İSKİ tarafından yapılan açıklamaya göre, 30 Ekim 2023 itibariyle İstanbul'da barajların genel doluluk oranı %18,03 olarak ölçüldü. Bu değer son 10 yılın en düşük değeri olarak kayıtlara geçti.

İstanbul'da özellikle Sazlıdere, Pabuçdere, Kazandere, Terkos ve Büyükçekmece barajlarındaki doluluk oranları kritik seviyeye geriledi.

Büyükçekmece (doluluk oranı yüzde 3,86), Pabuçdere (3,73), Terkos (8,62), Sazlıdere (3,76) ve Kazandere ise yüzde 7 olarak ölçüldü.

İstanbul’da doluluk oranı en yüksek baraj ise yüzde 40,57 Ömerli.

2022 YILI DOLULUK ORANI

İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranları İSKİ'nin verilerine göre geçen yıl yüzde 40,84 olarak kayıtlara geçmişti.

İSKİ MELEN'DEN ÇEKMESİ GEREKEN SUYU ÇEKMEDİ

İSKİ'nin 20 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul'a akan ve su ihtiyacını karşılayan Melen'den 2022 yılında tasarruf amaçlı önceki yıllara nazaran daha az su çektiği öğrenildi.

İstanbul barajlarında yaşanan bu kuraklığın sebebinin ise Melen'den çekilmesi gereken suyun çekilmemesi olduğu ortaya çıktı.

AVRUPA YAKASI'NDA SU KESİNTİLERİ YAŞANACAK

Uzmanlara göre, Avrupa yakasında bulunan barajlarda su tükendi. Susuzluğun önüne geçebilmek için İSKİ planlı olarak su kesintisi yapacak.

Melen'den çekilen suda tasarrufa giden İSKİ'nin yıllık ortalama 100-150 milyon TL kar yaptığı tahmin ediliyor.

Buket Aydın: İYİ Parti yokuş aşağı gidiyor Gündem Bakan Özhaseki: Bağımsız olmanın tek şartı güçlü olmak Gündem TRT Haber canlı yayınında roket düştü! Gündem Metrobüs durağında şüpheli paket alarmı! Gündem