İlk nükleer yakıt yüklendi! Türkiye'nin en büyük yatırımı: Akkuyu nükleer tesis statüsüne kavuştu

Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, önemli açıklamalarda bulundu. Putin "Türk-Rus tarihinin en büyük ortak projelerinden birisi olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, ülkelerimiz arasındaki komşuluk ilişkilerine katkı sağlayacak." açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "60 senelik bir gecikme de olsa nükleer güç sahibi ülkeler ligine ulaştık." dedi.

Abone ol

Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, törene canlı bağlantı ile katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:
Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır.

Ülkemiz, 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa, dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir.

Avrupa Komisyonu, nükleer enerjiyi 'yeşil enerji' kabul ederek, tereddütleri gidermiştir. Biz de Akkuyu ile ülkemizi bu gelişmenin parçası haline getirdik.

BU PROJENİN YILLIK 1.5 MİLYAR DOLAR KATKISI OLACAK
Pek çok önemli proje gibi Akkuyu da milli bütçemize yük getirmeyen finansman modeliyle hayata geçirildi. Akkuyu, Rusya ile en büyük ortak yatırımımızdır.

Doğal gaz ithalatımızın düşmesine yıllık 1,5 milyar dolar katkısı olacak bu proje, milli gelirimizin artışına da olumlu yönde etki yapacaktır.

Santralimizin 6 Şubat depremlerinden etkilenmemesi, mühendislerimizin ve işçilerimizin işlerini ne kadar titizlikle icra ettiklerini gösteriyor.

YILDA YAKLAŞIK 35 MİLYAR KİLOVATSAAT ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Santralin tüm üniteleri peyderpey 2028'e kadar hizmete girecek. Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10'u bu santral tarafından sağlanacaktır.

Tam kapasite devreye girdiğinde burada yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek.

Farklı bölgelerimize inşa etmeyi planladığımız nükleer santrallerimiz için de en kısa sürede harekete geçeceğiz.

Rusya'nın Hatay'da kurduğu sahra hastanesi için milletim adına teşekkür ediyorum.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AKKUYU PAYLAŞIMI
Türkiye'nin enerji arz güvenliğine eşsiz katkılar sağlayacak stratejik bir yatırım olan Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin üretim öncesi son hazırlık safhasını tamamladık, nükleer yakıt çubuklarının santral sahasına teslimini gerçekleştirdik. Ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun.

TÜRKİYE'DE DE GAZ MERKEZİ KURULACAK
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı açıklamalar şu şekilde:

Akkuyu Türk-Rus tarihinin en büyük projelerinden birisi. Sonuç olarak birtakım kritik önem taşıyan anlaşma sağlandı.

En önemlisi ekonomi ve ticaret alanındaki ilişkilerimizi geliştirmeye karar verdik. Ayrıca karşılıklı yatırımlarımızı artıracağız ve iki ülkenin pazarına da dahil olmaya teşvik edeceğiz.

Özellikle doğalgaz konusunda teşviklerimizi esirgemeyeceğiz. Gazımızın üçüncü ülkelere sevk edilmesine karar verdik. Türkiye'de de gaz merkezi kurulacak biliyorsunuz. Bu merkez üzerinden bu satış da kurulacak.

Uluslararası gıda güvenliği konusundaki koordinasyonumuzu artırmaya karar verdik. Her iki taraf ilerde turistik alışverişlerini artırmasından yana olduğu konusunda hemfikir. Geçen sene Türkiye'ye 5 milyonun üzerinde Rus vatandaşı geldi. Bunun için ikili uçak seferlerinin artırılmasına karar verdik.

TÜRKİYE ARTIK NÜKLEER ENERJİYE SAHİP BİR ÜLKE OLACAK
Ülkenizde büyük bir deprem de yaşandı. Türkiye hükümetinin ne denli zor görevlerin düştüğünü de gördük. Burada Türk partnerimize gerekli desteği sağlamaya hazırız. Rus altyapı sektöründen gerekli desteği sağlamaya hazırız.

Rusya depremde destek gönderen ve sahra hastanesi gönderen ilk ülkelerden biri oldu. Sahra hastanesinde 13 binden fazla Türk vatandaşı tedavi gördü. Bunları gönülden yapıyoruz.

Burada asıl bulunma sebebimiz Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer yakıtı getirmek. Biraz sonra Akkuyu'da sertifikanın da verilmesi ile Türkiye artık nükleer enerjiye sahip bir ülke olacak.

Törende konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu'nun artık nükleer tesis statüsüne kavuştuğunu söyledi.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞLAYACAK
Şu anda aynı anda 4 reaktörün inşasının devam ettiğini aktaran Dönmez, önümüzdeki yıl santralde elektrik üretiminin başlayacağını kaydetti.

Yakıt çubukları 1,5 yıl boyunca elektrik üretiminde kullanılacak

Türkiye'ye getirilecek yakıt çubukları, Akkuyu NGS'nin faaliyete geçmesiyle 1,5 yıl boyunca elektrik üretiminde kullanılacak. Kullanım ömrünü tamamlayan nükleer yakıt çubukları önce reaktör bölgesinde hazırlanan bir havuzda soğutma işlemine alınacak. Ardından da hazırlanan özel bir yerde muhafaza edilecek.

Yakıt çubuklarıyla kullanım süresince 124 bin 500 vagon kömürden elde edilen enerjiye eş değerde ısıdan, karbondioksit salımı olmaksızın elektrik üretilecek.

BAKAN NEBATİ'DEN AKKUYU PAYLAŞIMI: HAYIRLI OLSUN
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sosyal medya hesabı Twitter üzerinden Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilişkin bir paylaşımda bulundu.

Bakan Nebati paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ülkemize, milletimize ve ekonomimize hayırlı olsun.

RUS ŞİRKETTEN YENİ BİR NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ İNŞASI İÇİN GÖRÜŞME TALEBİ
Açılışa saatler kala Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom’un başkanı Aleksandr Lihaçev'den bir açıklama geldi. Lihaçev, Türkiye’de yeni bir nükleer enerji santrali inşa etmek için görüşmeye hazır olduklarını ve bu konuda tekliflerinin de bulunduğunu belirtti.

70 YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR
Akkuyu NGS, Türkiye için enerji ve teknoloji alanında bir milat olacak ve Türkiye'nin 70 yıllık hayali gerçeğe dönüşecek. Türkiye, Akkuyu NGS ile en yüksek güvenlik standartlara sahip son teknoloji ile enerji üretecek.

İSTANBUL’UN ENERJİSİNİ SAĞLAYACAK
Akkuyu Nükleer Güç Santrali devreye girdiğinde İstanbul’un toplam enerji harcamasını tek başına karşılayacak dev bir enerji üretim üssü olacak.

60 YIL HİZMET VERECEK
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, 60 yıl boyunca kesintisiz hizmet verecek. Bakım ve yenilemelerle kullanım ömrü 20 yıl daha uzatılabilecek. Türkiye ekonomisine 50 milyar dolarlık katkı sağlayacak.

TEK KALEMDE EN BÜYÜK YATIRIM
Cumhuriyet tarihinin tek kalemde yapılan dev yatırımı olan projenin temeli 3 Nisan 2018 yılında atılmıştı. Hızlı çalışmalar neticesinde ilk ünite bugün faaliyete geçiyor.

SAHADA 4 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, ikinci ünitede büyük boyutlu ekipmanları tasarım konumuna getireceklerini söyleyerek, "Ana sirkülasyon boru hattının kaynak işlemine başlayacağız. Üçüncü ünitede ise kuru koruma ekipmanı kurulum için hazırlanıyor. Reaktör basınç kabını da bu yıl içinde sahaya teslim ederek tasarım konumuna getirmeyi planlıyoruz" sözlerini kullanmıştı.

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ PROJESİ HAKKINDA BİLGİLER

AKKUYU NGS İLE;
•          Türkiye’nin elektrik arzının %10’u karşılanacak.

•          CO2 salımı yıllık 35 milyon ton azalacak.

•          Projeye 6,5 milyar $ yerli katkı sağlanacak.

•          Yıllık 7 milyar m3 doğalgaz ithalatı önlenecek.

Akkuyu NGS inşaatının bölgedeki istihdam olanaklarına katkıda bulunduğunun altını çizen Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Anton Dedusenko ise sahada 4 bin kişinin çalışacağını ve 40 bin kişiye istihdam sağlanacağını anlatmıştı.

TÜRBİN BİNASINDAKİ ÇATININ MONTAJI BİTTİ
Toplam ağırlığı 1140 ton olan 9 genişletilmiş kirişten oluşan birinci ünite türbin binası çatısında kurulum süreci, 10 Aralık 2022'de başlamıştı.

Her biri 110 ila 200 ton ağırlığında olan kirişler, şantiyede önceden hazırlanan iki kızak üzerinde paralel olarak birleştirilerek monte edildi.

AKKUYU NGS İNŞAATINDA SON DURUM
•          4 ünitenin tamamında Nükleer Düzenleme Kurumundan (NDK) alınan inşaat lisansı ile çalışmalar devam ediyor.

•          Dünyada sadece 5 adet bulunan dünyanın en büyük vinçlerinden iki tanesi (Liebherr LR 13000) Akkuyu NGS’de görev yapıyor.

•          Dünyanın en büyük nükleer güç santrali şantiyesi ülkemizdedir.

•          Şantiye sahasında en yoğun dönemde yaklaşık 30.000 kişi çalışıyor. Çalışanların %80’i Türk.

•          Akkuyu NGS projesinde başta nükleer enerji, inşaat, elektrik elektronik olmak üzere 600’ü aşkın Türk mühendis görev yapıyor.

•          Akkuyu projesi NDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar ile uluslararası bağımsız denetim kuruluşlarınca sürekli denetlenmektedir. 

RUSYA’YA NÜKLEER ENERJİ EĞİTİMİ İÇİN GÖNDERİLEN ÖĞRENCİLER
*          317 öğrenci eğitim için Rusya’ya gönderildi.

•          Rusya’dan dönen 291 yüksek nükleer mühendis Akkuyu’da iş başı yaptı. 26’sı eğitimine devam ediyor.

•          MEB YLSY bursu ile yaklaşık 500 öğrenci yurtdışında eğitim görmek üzere seçildi.

DÜNYA’DA NÜKLEER;
Avrupa Komisyonu 2 Şubat 2022 itibarıyla nükleer enerjiyi yeşil enerji olarak kabul etmiştir. (10 AB üyesi ülke, nükleer “yeşil enerji” olarak kabul edilsin çağrısı yapmıştı “Fransa, Polonya, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Slovenya”)

•          Hollanda ve İsveç nükleere desteğini açıkladı.

•          Dünya 422 reaktör işletmede, 57 tanesi inşa halinde.

•          Avrupa’da 170 reaktör işletme, 16 reaktör inşa halinde.

•          AB elektriğinin %25’ini nükleerden karşılıyor.

•          ABD’de 92, Fransa’da 56, Çin’de 56 ve Rusya’da 37 nükleer reaktör işletmede.

•          Macron, iklim değişikliği hedeflerini tutturmak ve enerji arz güvenliği için ülkesinde yeni nükleer santraller yapılacağını açıkladı.

Birleşik Krallık, önümüzdeki dönemde 8 adet NGS kuracağını açıkladı.

Güney Kore, Japonya, Fransa ve Polonya son dönemde aldığı kararlar doğrultusunda nükleer enerjiye daha fazla yatırım yapmayı planlıyor.

NÜKLEER YAKIT SANTRALE GETİRİLİYOR
29 Mart’ta gerçekleştirilen AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Akkuyu'daki nükleer güç santralimize 27 Nisan'da yakıt yükleyerek resmen nükleer tesis statüsü kazandıracağız" açıklamasında bulunmuştu.

Taze nükleer yakıtın tesliminden sonra yapılacak ön testlerin ve hazırlıkların ardından ilk ünitenin devreye alınması planlanıyor. Diğer 3 ünitenin de birer yıl arayla faaliyete geçmesi hedefleniyor.

NÜKLEER SANTRAL NASIL ÇALIŞIR?
Nükleer santraller, radyoaktif maddeler kullanılmasından dolayı diğer santrallerden farklı ve daha sıkı güvenlik önlemlerini, teknolojileri içerisinde barındırır.

Nükleer reaktörün kalbinde, ana madde olarak uranyum kullanılır. Uranyumun parçalanmasından sonra ortaya yüksek miktarlarda enerji çıkmaktadır. Uranyum, bu şekilde fisyon (atomun iki veya daha fazla çekirdeğe bölünmesi) tepkimesine girer. Fisyon tepkimesi ile oluşan yüksek miktardaki enerji, su buharını yüksek sıcaklıklara kadar ısıtır.

Oluşan buhar, elektrik jeneratörü türbinlerine iletilir. İletilen buhar da türbin şaftını çevirerek elektrik üretimini sağlar. Bu mekanik dönme hareketi sonucunda alternatörlerde elektrik elde edilir. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir.

Türbinden çıkan, ısı enerjisi yani sahip olduğu basınç ve sıcaklığı düşmüş olan buhar, tekrar kullanılmak üzere yoğuşturulup su haline dönüştürüldükten sonra, tekrar reaktörün kalbine gönderilir.

Yoğuşturucuda su buharının faz değişimini yapabilmek için çevrede bulunan deniz, göl gibi su kaynaklarını soğutucu olarak kullanır.

İstanbul Valiliği: CHP Ataşehir Bürosu'na saldırıp havaya ateş açarak kaçan 6 kişi yakanlandı Gündem Deprem Sigortası bulunan konut sayısında artış! Gündem Atanamayan engelli öğretmen kalmadı Gündem Ankara-Sivas yüksek hızlı treni Ankara'ya hareket etti Gündem