Günlük 5 bin varil petrol üretiliyor

Gabar Dağı'nda keşfedilen 150 milyon net petrol rezervi Türkiye'nin dışa bağımlılığını büyük ölçüde azaltacak. Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı Oğuzhan Akyener, bölgede 4 kuyuda günlük 5 bin varillik üretim yapıldığını açıkladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada Gabar Dağı'nda 150 milyon net petrol rezervinde saha keşfedildiği müjdesini verdi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili "2022'de dünyada karada yapılan en büyük 10 keşiften biri. Rezerv değeri yaklaşık 12 milyar dolar." dedi. 

Değerinin yaklaşık 12 milyar doları bulduğu ve hali hazırda 4 kuyudan yüksek kalitede günlük 5 bin varillik üretimin yapıldığı saha ilk kez görüntülendi. Sahaya Şehit jandarma Esma Çevik'in adı verildi.

CARİ AÇIK GİDERİLECEK
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Gabar Dağı'ndaki 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip yeni sahaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Keşfi yapılan sahada 4 kuyuda günlük 5 bin varillik üretim yapıldığını ve kuyu sayısının artırılması için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Akyener, "Bu, kuyu başına 1250 bin varil ediyor. 1000 varilin üzerindeki bu üretimler şayet stabil ise Türkiye'deki ortalama kuyu üretim verilerinin çok üzerinde olan rakamlar." ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK 100 BİN VARİL
Akyener, Türkiye'nin şu an günlük petrol üretiminin 65 bin varile ulaştığına dikkati çekerek, "Özel sektörle birlikte bu rakam 80 bin ediyor. Üretimin gelecek yıl ise 100 bin varile çıkarılması hedefleniyor. Bu perspektiften baktığımızda sadece 4 kuyuda 5 bin varil alabiliyorsak, belki de 20 kuyuyla 20 bin varil üretim alınacak. Yani sadece bu sahadan yapılacak üretimle bile günlük 100 bin varil hedefi yakalanmış olacak." diye konuştu.

"PETROL FİYATLARI ARTTIKÇA DEĞER DE ARTACAK"
Türkiye'nin tükettiği petrolün yaklaşık yüzde 92'sini ithal ettiğini hatırlatan Akyener, "12 milyar dolarlık rezerv muhtemelen, 150 milyon varil mevcut petrol fiyatları bandıyla çarpılarak hesaplanıyor. Yani bu perspektiften baktığımızda dahi ciddi anlamda bir ekonomik değer ihtiva eden bir petrol rezervinden bahsediyoruz ki petrol fiyatları arttıkça bu değer de artacak." dedi.

Bu tarz yeni keşiflerin aynı zamanda Türkiye'nin bu alandaki teknoloji ve ekipman geliştirme kabiliyetini de güçlendirdiğini ifade eden Akyener, "Bu bağlamda yapılan her türlü keşif, ki bu önemli ve büyük bir keşif, Türkiye'nin bu sektörde daha fazla ve daha güçlü firmalara sahip olması anlamına geliyor." diye konuştu.

TPAO'DAN AÇIKLAMA 
Türkiye Petrolleri'nden de konu ile ilgili açıklama geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan şirket, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Şırnak il sınırlarında, Gabar Dağı’nda petrol keşfi gerçekleştirdi." dedi. 

Twitter'da sarı tik dönemi başladı! Spor camiasından ilk geçen Fenerbahçe oldu Gündem Hedef Türkmen gazını Türkiye'ye getirmek Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT'ye son noktayı koydu Gündem Minibüslerin taksiye dönüşümünde son durum Gündem