Meclise gelen EYT ne zaman yasalaşacak?

EYT son dakika haberleri 30 Aralık Pazartesi... EYT bugün Meclise geliyor. Uzun süredir beklenen EYT'nin yasalaşma süreci böylece başlamış olacak. Bugün Meclis Başkanlığına sunulacak olan EYT düzenlemesi, yasalaşma sürecine girecek. Peki, EYT ne zaman yasalaşacak? Yasalaşma süreci ne kadar sürecek? EYT ilk maaşını ne zaman alacak? İşte EYT son dakika gelişmeler...

Abone ol

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) meclise bugün geliyor. AKP Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, EYT kapsamı ve detaylarının 30 Ocak Pazartesi günü saat 11.00’de açıklanacağı belirtti. Meclis Başkanlığına gelecek olan EYT, yasalaşma sürecine girecek. Vatandaşlar, EYT'nin ne zaman yasalaşacağını merak ediyor. Peki, EYT yasalaşma süreci ne kadar, kaç gün sürecek? EYT'liler ilk maaşını ne zaman alacak? İşte detaylar...

EYT NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Bugün Meclis Başkanlığına sunulacak olan EYT düzenlemesi, böylece yasalaşma sürecine girmiş olacak.

Kanunların yasalaşma süreci şu şekilde ilerler;

1) Kanun Önerisi Aşaması
2) Komisyon Aşaması
3) Meclis Tarafından incelenme ve Oylama Aşamaları
4) Onaylanma ve Yayımlanma Aşaması

EYT düzenlemesinde birinci madde geçildi. İkinci madde olan Meclis Başkanlığına sunulma kısmı bugün gerçekleşecek. Meclis Başkanlığı ilgili komisyona sunacak. Komisyon incelemesini tamamlayıp raporu Meclis Başkanlığına yine sunacak. Meclis Başkanlığı raporu milletvekillerine tutanak şeklinde dağıtacak.

Üçüncü maddeye göre meclis başkanlığı milletvekillerine raporu sunduktan sonra meclis genel kurulunda o kanun tasarısının görülebilmesi için en az 48 saatin geçmesi gerekiyor. Fakat gerekçeli bir karar ile 48 saat beklemeksizin mecliste görüşmeye açılabilir.

Son olarak genel kurulda görüşülen teklif kabul oyu alırsa yasalaşmış olacak. Ertesi gün ise Resmi Gazete'de EYT yasası yayınlanacak.

EYT'Lİ NE ZAMAN İLK MAAŞINI ALACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT), ilk maaşlarını 1 Mart'ta almalarına imkan sağlayacak bir düzenlemenin Meclis'ten çıkacağını düşündüğünü söyledi.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT DÜZENLEMESİ, 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak. 08.09.1999 tarihi ve öncesinde başlangıcı olanlardan SSK kapsamındakiler 5000 günle emekli olabilecek. Kadınlar için 20 yıllık sigortalılık süresi şartı aranacakken erkekler için ise 25 yıllık sigortalılık süresi şartı aranacak.

BAŞVURULAR E-DEVLETTEN SGK'YE!

EYT yasası Meclis'ten çıktıktan ve Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra başvurular alınmaya başlayacak. Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvurular, e-Devlet üzerinden SGK'ye yapılacak.

EYT
İmamoğlu'nun bağımsızlık adaylık stratejisi SEÇİM 2023 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Finlandiya kararı Gündem TBMM Başkanı Şentop'tan İsveç eleştisi Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan Bilecik'te gençlerle buluştu Gündem