EYT başvurusu nasıl yapılır?
Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren yasa, Resmi Gazete'de yayımlandı. Uzun zamandır beklenen EYT yasası resmen yürürlükte. Peki, EYT başvurusu nasıl yapılır? İşte adım adım EYT başvuru süreci...
EYT, bugün resmi gazetede yayımlandı. Aralık ayının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan, Şubat başında Meclis'e gelen EYT yasa teklifi, 28 Şubat'ta Meclis'ten geçmişti. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanması ile Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası resmen yürürlüğe girdi. Peki, EYT başvurusu nasıl yapılır? İşte EYT başvurusunda izlenecek yol...
EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU BAŞLADI MI?
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de bugün yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmesiyle düzenleme kapsamında olanların emeklilik başvurularıyla ilgili süreç başladı.
EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
EYT yasasının Resmi Gazete'de yayınlanması ile başvuru süreci başladı.
1- Yasadaki şartları karşılayanlardan, sigorta kolu 4/a (SSK) olanlar emeklilik için ilk olarak mevcut iş yerlerine "emeklilik" gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacak.
2- İşveren işten ayrılış bildiriminde bulunacak
3- EYT'liler e-Devlet üzerinden emeklilik için başvurularını yapacaklar.
4- Son olarak başvurular dosya bazlı incelenecek ve emekli aylığı bağlanıp bağlanmaması yönünde karar verilecek. Şartları karşılayıp emekliliğe hak kazananlara aylıkları en kısa sürede bağlanacak.
YASA KİMLERİ KAPSIYOR?
EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Toplam 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeyle, 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.
Yasadan, 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler yararlanacak. 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyanlar, 4/b (Bağkur) ve 4/c ( Emekli Sandığı) sigortalıları için de kadınlarda 20 tam yıl, erkekler de 25 tam yıl hizmeti olanlar aylık alabilecek.