Erzincan'da kayan toprakta siyanür var mı, havaya suya karıştı mı? Prof. Dr. Mustafa Kumral tüm soru işaretlerini sildi

Erzincan İliç'te meydana gelen ve toprak kaymasının ardından siyanür tehdidi oluştuğuna ilişkin gündeme gelen iddialar İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral'a soruldu. Kumral, bu iddiaların asılsız olduğunun altını çizerek siyanürün havaya karışıp bir risk oluşturmasının mümkün olmadığını kaydetti. Siyanüre dair bilinmeyenleri tek tek sıralayan Kumral, akıllarda soru işareti bırakmadı.

Abone ol
  • Erzincan'ın İliç ilçesinde geçtiğimiz gün meydana gelen toprak kaymasında 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları devam ederken altın madeninden toprağa karışarak çevreye ve suya zarar vereceği iddia edilen siyanür maddesine ilişkin giderek artan soru işaretleri, İTÜ Maden Mühendisliği Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral tarafından silindi.
  • Tv100 yayınına konuk olan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, gündeme getirilen iddiaların panik havası yaratmak için kasıtlı olarak ortaya atıldığını ima ederek gerçekleri tek tek sıraladı.

"SİYANÜR ALTIN ARAMASINDA KULLANILMAZ"

  • Siyanürün hali hazırda açıkta kullanılan bir malzeme olduğunu bu sebeple havaya karışıp bir risk meydana getirme ihtimalinin asla olmayacağını belirten Kumral, "Atmosfere karışma gibi bir durum söz konusu değil. Bazı yanlış bilgilendirmeler oluyor. Siyanür öyle ucuz bir malzeme değil. Siyanür altın aramasında kullanılmaz, altın eldesinde kullanılır. Siyanür atmosferde çok kolay şekilde ayrışan bir maddedir" dedi.
  • Kumral, yaşanan hadisede yaklaşık 10 milyon metreküp toprak 800 metrelik bir alana yayılırken peşi sıra gelen siyanür iddialarına şu şekilde yanıt verdi:

SİYANÜR ATMOSFERE KARIŞIP YAĞMUR OLARAK YAĞAR MI?

  • "Siyanür atmosferde karıştığında çok kolay bir şekilde ayrışabilen bir malzemedir. O yüzden atmosferle karışıp asit yağmurlarına dönüşecek diye bir şey yok.

KAYAN TOPRAKTA SİYANÜR VAR MI?

  • Toprakta siyanür vardır ama bu siyanür öyle çok yoğun bir konsantrasyonlarda olan bir siyanür değil. Minimize edilmiş son derece az.

"BAKANLARIMIZIN TALİMATI OLDU KONUYA EL ATTIK"

  • Üniversitemiz olarak 11 tane profesör hocamızla buraya geldik. Konuya el attık ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda burada şu anda kriz masasındayız.
  • Sayın İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın bize bir talimatı oldu.
  • Son derece şeffaf bir şekilde, halkı doğru şekilde bilinçlendirecek ne gerekiyorsa yapalım. Yani hiçbir şeyi es geçmeyelim. Doğru neyse onu yapalım. Doğru neyse halka onu bilgilendirelim. Bu çok kıymetli bir şey.

"DEVLET ÇALIŞMALARININ NE KADAR ŞEFFAF OLDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ"

  • Yani burada sürecin son derece şeffaf işlediğini sizler göreceksiniz. Hem üniversitemiz tarafından yapılan çalışmaların şeffaf olduğunu, hem de devletimiz tarafından yapılan çalışmaların ne kadar şeffaf olduğunu sizler de göreceksiniz.

"İHMALİ OLANLAR CEZALANDIRILMALI"

  • Bakın; gönlümüz böyle şeylerin olmasını istemiyor ama madencilik olması gereken bir sektördür. Bu tür tehlikeleri zaman zaman barındırıyor.
  • Tedbirler alınmalı, burada ihmali olanlar cezalandırılmalı.
  • Bu sadece maden kazaları için değil ülkemizde hangi felaket yaşanıyorsa bütün felaketler için cezalandırılmalı."

İstanbul Bahçelievler'de metrobüs yandı Gündem Türkiye'den Gazze'ye yardımlar sürüyor Gündem AK Partili Aziz Yeniay silahlı saldırı anını anlattı Gündem BUDO seferlerine fırtına engeli Gündem