Erdoğan-Scholz İstanbul'da bir araya geldi: F-35'lerle iyi vurdunuz, iyi yaptınız mı diyelim?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabulünün ardından yaptığı açıklamada İsrail'in saldırılarına son vermesi gerektiğini vurgulayarak "Acilen kalıcı ateşkesin sağlanmalı" dedi. Scholz'un 'İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu' söylemesi üzerine Erdoğan, "F-35'lerle iyi vurdunuz, iyi yaptınız mı diyelim?" derken bölgeye yayılan ateşin sonucu olarak Türkiye'nin Lübnan'dan da mülteci kabul edebileceğini söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz İstanbul'da Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. 

İki liderin görüşmesinde, Ukrayna'daki savaş ve Orta Doğu'daki gelişmelerin yanı sıra göç, Avrupa Birliği (AB), ikili ilişkiler ve ekonomi politikaları konularının ele alındı.

İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"HEDEFİMİZ 60 MİLYAR DOLAR"

Bu sene ülkelerimiz arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yılını kutluyoruz. NATO müttefikimiz Almanya ile iki büyük devlet arasında olabilecek her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. Savunma sanayi ürünlerinin tedariki bağlamında geçmişte yaşanan bazı sıkıntıları artık geride bırakarak işbirliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz

İkili ticaretimiz 50 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz 60 milyar dolara ulaşmak.

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞ BİRLİĞİ

Görüşmelerimiz gündeminde Almanya'daki Türk toplumu da yer aldı. Ağırlıklı olarak Avrupa'da maalesef İslam düşmanlığı yaygın bir şekilde devam ediyor. Almanya'da İslam düşmanlığı devem ederken başını PKK ve FETÖ çekiyor.

Almanya'nın kamu güvenliği bakımından da ciddi tehdit teşkil eden PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle birlikte mücadele kararlılığına ulaştık. Somut adımlar atılmasına yönelik beklentileri Sayın Şansölye ile paylaştık.

Terör örgütlerine karşı ortak mücadeleyi sürdürelim kararını birlikte verdik. Terörle mücadeleyi Almanya'yla birlikte sürdüreceğiz.

"BATI ZİL TAKIP OYNUYOR"

İsrail'in, Netenyahu'nun kafa yapısında, çok açık, net bu savaşı sadece belli bir dairede tutmak değil, yayma anlayışı var. Şu anda F-35'leri de kullanma noktasına geldi. Füze, roket bütün bu imkanlar İsrail'in elinde var. Bunlarla birlikte bir yayılma periyoduna giriyor. İsrail katliamlarını acımasızca devam ettiriyor. Gazze'de başlayan bu savaş Lübnan'a yayıldı. Birçok liderlerin şehit olması bunları için bir zevk meselesi. Batı zil takıp oynuyor. 

"LÜBNANLILARA DA KAPIMIZ AÇIK"

Suriye'den bize ilk etapta 4 milyon civarında mülteci geldi. 3.5 milyon mülteci şu an ülkemizde. Sayın Merkel döneminde beraber görüşerek bu süreci çalıştırdık. Kapımız onlara hep açık olmuştur ve şu anda da açıktır. Orta Doğu'dan, Lübnan'dan ülkemize gelen olursa biz kapımızı onlara açık tuttuk. Şu anda Lübnan'da ciddi manada Türkmenler de var ve bu Türkmen soydaşlarımızı da bizler aynen içeriye alırız. Onlara da kapımızı açık tuttuğumuzu söyledim söylüyorum. Kapımız onlara açık."

ALMANYA BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un açıklamalarından satır başları:

"Bu yıl dostluk anlaşmasının 100. yıl dönümünü kutluyoruz. 7 Ekim'deki Hamas'ın saldırısı korkunç bir suçtu. Gazze'nin insanlarını felakete sürükledi. Ateşkes bu çatışmanın yayılmasını engellemek için şarttır. Türk- Alman ilişkilerini de ele aldık. Çok yönlü ilişkilere sahibiz. Göç ve mülteciler konusunda Türkiye çaba harcıyor. Ekonomik ilişkilerimiz çok iyi gelişiyor."

SORU-CEVAP

ALMAN MUHABİR: Almanya silah ürünleri ihracatı konusunda artık herhangi bir NATO ülkesi gibi mi muamele görecek? Siz bir soykırımdan bahsediyorsunuz İsrail konusunda. 

"ACİLEN KALICI ATEŞKES SAĞLANMALI"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İsrail'in Gazze ve Filistin topraklarında uyguladığı soykırım ve Lübnan'daki saldırıları ele aldığımız bir diğer önemli bir başlıktı. Gazze'de yaşanan insanlık dramı maalesef devam ediyor. Acilen kalıcı ateşkesin sağlanması ve İsrail üzerindeki gerekli baskının oluşması için elimizden geleni yapmamız şart. Şu ana kadar bölgede 50 bin insan öldürülmüş durumda. bu katliamda çocuk, yaşlı, kadın demeden bu insanlar öldürülmüştür.  Katliamlar devam ettikçe huzur mümkün değil.

50 bin insanın öldürülmesi, 100 bin insanın yaralanması, herhalde "F-35'lerle iyi vurdunuz, iyi yaptınız" dedirtmez. Bunlara siz nereye gidiyorsunuz dedirtir. Öyleyse bu Adalet Divanı niye kuruldu? Yapılan budur. İsrail Dışişleri Bakanı'nın şahsımla ilgili yaptığı açıklamayı takip ederseniz, neden bana bu şekilde saldırıyor, siz de bunu sorarsınız umarım.

TÜRK MUHABİR (TRT): Sayın Scholz İsrail'i destekliyorsunuz bu üzerinizde bir baskı oluşturmuyor mu?

SCHOLZ: Ortak bir karar verdik farklı tutumlara rağmen Almanya'nın elbette, İsrail'in varlık hakkı konusunda vardığı bir karar var. Elbette Nazi döneminden sonra Almanya'nın bir görevi bir sorumluluğu var. Öncelik rehinelerin serbest kalması olmalı. Katar ve Mısır'ın burada bir önerisi var ve bu öneri kabul edilse iyi olur.

VİZE KRİZİ: HAKLI ŞİKAYETLER, HIZLANDIRACAĞIZ

TÜRK MUHABİR (NTV): Görüşmelerde ilişkileri ileri taşıyacak neler görüştünüz. Bir de vize sorunu var. Bu konuda bir karara vardınız mı?

SCHOLZ: İkili ilişkilerimiz çok olumlu ve daha da gelişecek. Hükümetler arası müzakereleri yeniden başlatmak istiyoruz. Dış politikayla ilgili veya savunma sanayiyle ilgili formatları yeniden başlatmak istiyoruz. Türkiye de bu konudaki çalımalarımızı biliyor.

Türkiye'deki konsolosluklar dünya çapında en çok vize veren konsolosluklar. Bu konuda çalışmalarımızı hızlandırmak istiyoruz. Çok sayıda başvuru var. Dijitalleştirme aşamasını tamamlayıp daha hızlı sonuçlandırmak istiyoruz. Haklı şikayetler elbet bunlar. Büyükelçimizden ve Almanya'da konsolosluk işlerinde çalışanlar için bu konunun öncelik olduğunu biliyorum.

Toprak Razgatlıoğlu, Superbike Dünya Şampiyonu! Gündem MSB açıkladı:11 terörist etkisiz hale getirildi Gündem Bakan Tekin'e değişim listesinde olup olmadığı soruldu Gündem Yahya Sinvar için gıyabi cenaze namazı Gündem