Emine Erdoğan 3.Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulundu
3.Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Geçtiğimiz günlerde ülkemiz tarafından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunulan sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak için 'Sıfır Atık' uygulamalarının teşvik edilmesi konulu karar tasarısı 105 ülkenin eş sunuculuğunda oy birliği kabul edildi. Bu karar ile 2023 yılı itibariyle 30 Mart tarihi dünyanın her yerinde Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak kutlanacak" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen "Sıfır Atık" projesi kapsamında bugün saat 14.00'da Haliç Kongre Merkezi'nde 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni düzenlendi.
Bu yıl "İklim ve Gençlik" temasıyla düzenlenen programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da katıldı. Ödüller Emine Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından takdim edildi. Günün son ödülü olan 'Sıfır Atık Katkı Verenler Ödülü' Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na Emine Erdoğan tarafından takdim edildi.
"TABİAT İNSANIN YUVASI"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tüm inançlarında tabiatın insanın yuvası olduğunu belirterek "Bu medeniyetlerden günümüze sayısız eser kalmış olsa da bugüne ulaşan en değerli miras yaşanabilir bir dünya bırakmış olmalarıdır. Ne yazık ki, bugün insanlığın ortak mirası olan tabiat, yok olmak tehlikesiyle karşı karşıya. Yapılan araştırmalar dünyanın bir yıllık doğal kaynaklarını henüz yılın yarısındayken tükettiğimizi gösteriyor. Dünya Limit Aşım Günü olarak bilinen bu ölçüme göre 2022 yılında tüm kaynaklarımızı temmuz ayı itibariyle tükettik. Bu hızlı üretim ve tüketim alışkınlıklarımız sonucunda oluşan kaynak açığımızı bir sonraki yıldan ödül çalarak kapatıyoruz. Yani bizden sonraki nesillerin hakkı olan kaynakları kullanıyoruz. Doğal kaynakları tüketirken, aynı zamanda atık dağlarının da oluşmasına neden oluyor. Halbuki yaşamımızı kolaylaştırması için kullandığımız malzemelerin birçoğu çok kısa süreli ihtiyaçlarını gidermek için tüketim döngümüze dahil ettiğimiz vazgeçilebilir ürünler. Artık sorunları konuşmaktan öteye geçmeli ve çözümün bizzat parçası olmalıyız. Çünkü belki de bunu yapabilecek son nesil biziz. Bu bakış açısıyla bundan 5 sene önce bir hayalle yola çıktık. 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde başlattığımız Sıfır Atık Projesi halkımızın da teveccühü ile bir kartopu misali gönülden gönülle büyüdük. Gelinen nokta sektörlerimizde döngüsel ekonomi ve çevre dostu konusunda önemli gelişmeler kaydedildiğini görüyoruz. Bugün aramızda bulunan sorumluluk alarak sürdürülebilirlik raporlarını hazırlayan ve daha yeşil üretim modellerini benimseyen tüm sektör temsilcilerimizi tebrik ediyorum" diye konuştu.