Depremde yüzlerce kişiye mezar olan Rönesans Rezidans’ta üst katlar neden arkaya devrildi?

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da, birçok kişiye mezar olan Rönesans Rezidans’ta üst katlar arkaya devrilmişti. Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, yapılan incelemelerin ardından rezidansın neden arkaya doğru devrildiğine yönelik yaptığı açıklamada “Hatay’da gördüğümüz Rönesans binasında bodrum ve üstteki 1 ile 2 katın hiç hasar almadığını, ama yetersiz bindirme boylarından dolayı, üst katların arkaya doğru devrildiğini gördük” diye konuştu.

Abone ol

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7'lik depremden etkilenen 10 ilden biri olan Hatay’ın Antakya ilçesinde 2013 yılında yapılan 250 daireli ve 12 katlı Rönesans Rezidans, depremde yıkıldı.

'Cennetten bir kare' şeklinde reklamı yapılarak satılan ve yüzlerce kişiye mezar olan Rönesans Rezidans’ta incelemeler yapıldı.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan depremler sonrası bölgeye gidip inceleme yapan KTÜ Yapı İşleri Daire Başkanlığı'ndan bilim insanları, sahadaki gözlem ve tespitlerini rapora dönüştürdü.

"ZEMİN, DÜŞÜK MALZEME KALİTESİ, YETERSİZ DONATI"
Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık da konferansta, bölgedeki hasar tespit çalışmalarındaki izlenim ve değerlendirmelerini paylaşarak, "İncelemeler sonucunda gördüğümüz çok basit bir ve çok net kavramlar var. Öncelikle zemin, depremde bir binanın hasar almasını tetikleyen en önemli noktalardan birisi. Maalesef 2000 yılı öncesinde inşa edilen yapıların birçoğu, malzeme kalitesinin oldukça düşük olduğunu, yönetmeliğin izin verdiği değerlerin yarısından dahi düşük beton kalitesine sahip olduğunu, donatıların da yeterli akma dayanımlarına sahip olmadığını ve özellikle binaların alt katlarında, fazla kat yüksekliğine sahip binaların yıkılmasında özellikle Nurdağı bölgesinde çok önemli ve büyük etken oluşturduğunu gördük” diye konuştu.

"YETERSİZ BİNDİRME BOYLARI NEDENİYLE ÜST KATLAR ARKAYA DEVRİLDİ"
Binaların giriş katlarına yapılan işletmeler ve asmolen döşemelerin de yıkıma neden olduğunu belirten Prof. Dr. Altunışık, şunları söyledi:

2018 Türkiye bina deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş tabanından yukarıya doğru konsol olmadan çıkan, yeterli beton kalitesine sahip binalarımızın depremden hasar almadığını gördük. Hatay’da gördüğümüz Rönesans binasında bodrum ve üstteki bir ila iki katın hiç hasar almadığını ama yetersiz bindirme boylarından dolayı üst katların arkaya doğru devrildiğini gördük. Bu nedenle 2018 deprem yönetmeliğinde bunun gibi veya asmolen döşeme gibi bazı kriterlere sınırlama getirilmiş. Mühendisler olarak görevimiz, yönetmeliğe uygun projeler üretmek ve aynı zamanda bu yönetmeliğe uygun projelerin birebir ve yerine uygulanmasını sağlamak için gerekli denetim hizmetlerinin verilmesi olduğunu düşünüyorum.
Bakan Akar ilk iftarını Mehmetçik ile yaptı Gündem Muharrem İnce imza konusunda hüsrana mı uğradı? SEÇİM 2023 CHP'li isim Ağıralioğlu'nun sözlerini değerlendirdi Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi dizayn etme çabalarını boşa çıkaracağız Gündem