Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi'den 1967 haritalı özgür Filistin devleti çağrısı

Son dakika haberleri... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kahire'de yapılan anlaşmalar kapsamında mutabakatları imzaladıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi. 1967 haritasını işaret eden Sisi, 'özgür Filistin devleti' mesajı verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da uluslararası topluma seslenerek "Netanyahu'nun katliamı Refah'a taşımasına izin verilmemeli" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kahire'de yapılan anlaşmalar kapsamında mutabakatları imzaladıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

SİSİ'DEN ANLAŞMA MESAJI

Aramızda yapılan anlaşmalarla yeni çalışma alanları yaratacağız. Strateji ortaklığı iki ülkenin hem barış hem de istikrar anlamında gelişme için yapıyoruz. Ekonomik ve sosyal sıkıntılar genel bir durum. Şuandaki Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerden dolayı gurur duyuyoruz.

Gazze'deki yardımları ciddi anlamda önemsiyoruz. Özellikle bizim yaptığımız yardımlar ihtiyaçları karşılamıyor. Sayın Erdoğan ile konuştuğumuzda biran önce ateşkesin sağlanmasını ve 1967'deki sınırlarına göre başkenti Kudüs olan özgür bir Filistin devleti istiyoruz. El vererek Gazze konusunda iyi sonuçlara ulaşıyoruz.

Libya konusunda da bilgi sahibi olduğumuz için Türkiye ile iş birliği yapıyoruz. Türkiye'yle bir anca önce diğer ilişkilerimizi de ileri seviyeye taşıyacağız. Yeni gelişmeler istiyoruz. İleride bir Türkiye ziyareti yapacağım.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ERZİNCAN'A GEÇMİŞ OLSUN DİLEDİ

Davetinizden dolayı teşekkür ediyorum. Erzincanlı kardeşlerime buradan geçmiş olsun diyorum. 9 işçimiz toprak altında kaldı. 9 kardeşimizi kurtarmak için çalışmalar devam ediyor. İçişleri Bakanımız ile Enerji Bakanımızı Erzincan'a gönderdi. Kendilerinden düzenli olarak bilgi alıyoruz.

"KÖKLÜ MİRASIMIZI İŞ BİRLİĞİYLE GELİŞTİRECEĞİZ"

Mısır ile bin yılı aşan iç içe geçmiş ortak bir tarihe sahibiz. Bu köklü mirastan aldığımız güç ile ilişkilerimizi hak ettiği seviyeye çıkarma çalışmasındayız. Aynı iradeyi Mısır'da da görüyoruz. Seviyemizi Cumhurbaşkanları seviyesine taşıdır.

Değerli kardeşimi ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim. bu ziyaret de ilişkilerimizde yeni bir dönem olacaktır. Ticaret ve ekonomi iş birliğimizin lokomotifini oluşturuyor. Ticaret hacmini kısa sürede 15 milyar dolara çıkartmak için mutabık kaldık. 3 milyar dolara yakın olan yatırımları da artırmak istiyoruz.

Savunma sanayi çok ciddi potansiyele sahip olduğumuz bir alan. Mısır ile güç birliğine giderek ortak projeler geliştireceğimize inanıyorum. Yenilenebilir enerjiyi de değerlendiriyoruz. Turizm, kültür ve eğitim alanlarında da hayret sarf edeceğiz. Kahire'deki Yunus Emre Enstitü Türkçe kurslarına en fazla ilgi gösterilen kurstur. geçen sene 22 bin Mısırlının kayıt yaptırması memnuniyet vericidir.

GAZZE İÇİN ATEŞKES VE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Gazze başta olmak üzere işgal edilen Filistin gündemimizin ilk sırasındaydı. 70 bine yakın masum yaralandı ve 28 binden fazla Filistinli şehit edildi. Savaşta dahi dokunulmaması gereken hastaneler okullar kiliseler camiler BM binaları bile yıkıldı. Ateşkesin biran evvel tesisi ve insani yardımların sevki önceliğimizdir. Ülkemizden uçak ve gemilerle 34 bin tonun üzerinde yardımları bölgeye sevk ettik.

Mısır makamlarının desteğini özellikle belirtmek isterim. İnsani yardımlarımızın yanı sıra refakatçileri dahil 700'den fazla kardeşimizi tedavileri için Mısır üzerinden Türkiye'ye getirdik. Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimler bizler için yok hükmündedir. Gazze'nin insansızlaştırılması hiçbir şekilde kabul edilemez. Mısır'ın dirayetli tutumunu destekliyoruz. Netanyahu'nun katliamlarını Refah'a taşımaktan uzak durmalıdır. uluslararası toplum sonu soykırıma varacak böylesi bir çılgınlığa izin vermemelidir. Akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle dayanışma içinde olacağız. Gazze'nin inşası ve toparlanması için Mısır ile temasta olmaya devam edeceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi ortak mutabakata imza attı Gündem Maden faciası üzerinden siyaset yaptı! "Aradaki farka bakar mısınız?" Gündem Ekrem İmamoğlu Yeşil İstanbul projesini tanıttı Gündem Fark şimdiden yüzde 4 Gündem