Cumhurbaşkanı Erdoğan Körfez turu dönüşü uçakta soruları cevapladı! 'Gabar'da petrol bulduk, akaryakıta neden zam geliyor?'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turu dönüşü basın mensuplarının sorularını cevapladı. Erdoğan, gazetecilerin akaryakıta gelen zamlarla ilgili "Gabar’da keşfedilen petrolle alakalı,’ biz bu petrolü çıkartıyorsak, niye bu zamlarla karşı karşıyayız.’ Gabar’daki petrolle bu akaryakıt zammının bir ilişiği var mı? Gabar’daki petrolün vatandaşın cebine nasıl bir katkısı olacak?" ilgili soruları yanıtladı. İşte ayrıntılar...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar ve BAE dahilinde olan Körfez turunu tamamladı. 200 iş insanı ile turu yapan Erdoğan burada birçok anlaşma imzaladı.

Dünyanın yakından takip ettiği turun sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanı yurda dönüş yaptı.

Erdoğan dönüş yolculuğu sırasında uçakta gazetecilerin kendisine yönelttiği soruları cevapladı.

Son zamanlarda akaryakıta gelen sık sık zamlar ve ÖTV artışı gündemdeki sıcaklığını korurken 'Gabar'da petrol var, niye bu zamlarla karşılaşıyoruz?' sorusunun cevabı en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

İşte gazetecilerin akaryakıt zamları ve Gabar petrolü ile ilgili soruları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanıtları...

EKONOMİK RAHATLAMA İÇİN SÜRE VEREBİLİR MİSİNİZ?

SORU: Türkiye ekonomisiyle ilgili çok tartışılan bir konuyu sormak istiyorum. Akaryakıtta ÖTV artışıyla ilgili tartışmalar var. Bu konudaki yaklaşımınız nedir? Vatandaşın ekonomik olarak rahatlaması için süre verebilir misiniz? Bir de memurlara yapılan artış tatmin edici bulunmasına rağmen, emeklilere yapılan artış biraz yetersiz bulundu. Emekli maaşları konusunda yeni bir yaklaşımınız olacak mı?

AKARYAKITA ÖTV ZAMMI: 6 ŞUBAT DEPREMİNİN GETİRDİĞİ MALİ YÜKLE BÖYLE BİR DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ DUYDUK

CUMHURBAŞKANI: Akaryakıtta Hazine ve Maliye Bakanlığımız vergi ile alakalı bir düzenleme yaptı. Özellikle ÖTV’nin maktu olmasından dolayı çok uzun zamandır enflasyon güncellemesi yapılmamıştı. Bu nedenle ÖTV’de böyle bir artışa gidildi. Özellikle 6 Şubat depremlerinin getirdiği yoğun mali yük, bu anlamda bütçenin ihtiyaçları kapsamında böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyduk. Tüm bunlara rağmen akaryakıt fiyatlarında Türkiye, Avrupa’nın en ucuz ülkelerinden biri. Akaryakıtta zaten bir otomatik fiyatlandırma mekanizması var. Dünyadaki fiyatlar çerçevesinde belirleniyor. ÖTV artışıyla yapılan da depremin etkileri, depremle mücadele ile alakalı Türkiye’nin ihtiyaçları kapsamında yapılmış bir vergi düzenlemesidir.

Emekliler noktasında da yıl sonu itibarıyla yeniden bir değerlendirme yapmamız söz konusu.

Memura, işçiye ve emekliye bütçe şartlarını zorlayarak yapabileceğimiz en iyi zammı yaptık. Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair söz verdik ve şu ana kadar da ezdirmedik. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerimize enflasyon zammına ilave refah payı verilerek zam oranını yüzde 25'e yükselttik. Memur emeklilerine de aynı şekilde yüzde 25 oranında zam yapıldı. Enflasyonun üzerinde artışlar yapıldı. Biz memurumuza, çalışanımıza, emeklimize bu zamları yaparken, bazı fırsatçı, açgözlüler de adeta vatandaşın cebine elini uzatıyor. Bu fırsatçılara izin vermeyeceğiz. Ticaret Bakanlığımız, denetimlerini sıklaştırdı, cezai işlemleri artırıyoruz.

GABAR'DA PETROL VAR NEDEN AKARYAKITA ZAM OLUYOR?

SORU: Akaryakıt zammının ardından şöyle bir algı ortaya çıktı, Gabar’da keşfedilen petrolle alakalı,’ biz bu petrolü çıkartıyorsak, niye bu zamlarla karşı karşıyayız.’ Gabar’daki petrolle bu akaryakıt zammının bir ilişiği var mı? Gabar’daki petrolün vatandaşın cebine nasıl bir katkısı olacak?

"ŞU ANDA ÇIKARMA SAFHASINDAYIZ"

CUMHURBAŞKANI: Gabar’daki petrol henüz halkın cebine girmeye başlamadı. Şu anda çıkarma safhasındayız. Ve inşallah bunu çıkarıp da devletin, hazinenin kasasına, kesesine girmeye başladığı andan itibaren Gabar petrolü de süratle inşallah vatandaşımıza yansıyacak. İnşallah en uygunu, ideali neyse biz onu vatandaşımıza yansıtırız.

Karadeniz’deki gaz rezervi Ağustos 2020’de keşfedildi. Nisan 2023 itibariyle Faz-1 kapsamında planlanan 10 kuyu devreye alındı. Böylelikle de Karadeniz gazı sisteme dâhil oldu, evlerimizde kullanmaya başlandı. Nisan ayında konutlarda doğalgazı 1 ay bedava, 1 yıl boyunca da 25 metreküpe denk doğalgazı ücretsiz yaptıysak Gabar petrolü de sistemimize entegre edildiğinde vatandaşımıza bir yansıması mutlaka olacaktır. Keşfi yapılan petrolün sisteme girmesi, yakıt olarak kullanılması biraz zaman alacak.

Öte taraftan Aile ve Gençlik Bankasının kaynağı bu Gabar petrolü ve Karadeniz doğalgazı olacak. Bu konuda Norveç modelini önemsiyorum. Aile ve Gençlik Bankasını bunun için kuruyoruz. Orada belli bir rezervi tutacağız. Bu rezervden aileler, gençler istifade edecekler. Bu da vatandaşlarımıza başka bir yansıması olacaktır.

Emekli maaşlarına artış var mı? Gündem Mehmetçik Metina'da 3 teröristi öldürdü Gündem Terör örgütü PKK'nın finans ayağına bir darbe daha! Gündem Bakan Fidan'dan telefon diplomasisi Gündem