Cumhurbaşkanı Erdoğan 'diplomatik başarısıyla' dünyanın gündeminde: Art arda övgüler!

Rusya'nın 17 Temmuz'da fiilen sonlanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na dönmesi dünyanın gündemindeki yerini koruyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) "kıtlık ve çatışma kaynaklı küresel gıda güvensizliği" içerikli oturumun ardından basına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çabaları için Türkiye'ye teşekkür ederken, gazetecilere konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da "Erdoğan, Putin'in tahıl anlaşmasına dönmesini sağlayabilecek tek lider" dedi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) başkanlık ettiği "kıtlık ve çatışma kaynaklı küresel gıda güvensizliği" içerikli oturumun ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Rusya'nın, Karadeniz Tahıl Anlaşması'nı Ukrayna ile yaptığı savaşta "şantaj" olarak kullandığını iddia eden ve bundan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Blinken, Rusya'nın anlaşmaya geri dönmesi konusunun "kendi bileceği iş" olduğunu belirterek Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndaki çabaları için Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğine ve Türkiye'ye teşekkürlerini yineledi.

Bakan Blinken, dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşabileceği ve gıdaya duyulan ihtiyacın yüzde 50 artacağı tahminini paylaştı.

UKRAYNA'NIN DA GÜNDEMİNDE ERDOĞAN VARDI

Öte yandan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili Ukrayna devlet ajansı Ukrinform’a açıklamada bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna’nın Türkiye ile Putin’in bu anlaşmaya dönmesi konusunda etkileşimde olduğunu ifade etti.

"BAŞARABİLECEK TEK LİDER ERDOĞAN"

Kuleba, şunları kaydetti:

"Ukrayna, Putin'in Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na dönmesi için Erdoğan ile koordinasyon halinde. Erdoğan da bu konuda Zelenskiy ile koordinasyon içinde. Bu karşılıklı çıkar. Erdoğan, Putin'in anlaşmaya dönmesini sağlayabilecek tek lider."

KARADENİZ TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törende Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan anlaşmaya ilişkin 17 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi." ifadelerini kullanmıştı.

Buket Aydın: Siz çakma Atatürkçüsünüz Gündem Dışişleri Bakanlığı'dan '1973: Biltmore Oteli Cinayeti' paylaşımı Gündem Kılıçdaroğlu seçmenine kulak tıkadı! Gündem Meclis olağanüstü toplanacak! Gündem