Cuma hutbesinde Halil Konakçı'ya Hatay dersi! Türk toprağıdır
Hatay'ın Arap toprağı olduğunu iddia eden ve bununla da kalmayıp 1938'de ezanın yasaklandığını söyleyen Halil Konakçı'ya Avcılar Zeynebi Kübra Camii imamı Muhammed Ali Gök tepki gösterdi. "Tarihi, 'Keşke Yunan galip gelseydi' diyenlerden öğrenirsen işte bu olur." diyen Gök, "Hatay Türk toprağıdır" şeklinde konuştu.
Halil Konakçı, Hatay hakkında yaptığı açıklamalarla tepki çekti. Vatandaş ve siyasetçilerin Halil Konakçı'ya eleştirileri çığ gibi büyürken, tartışma Avcılar Zeynebi Kübra Camisinin imamı Muhammed Ali Gök de katıldı.
"HATAY TÜRK TOPRAĞIDIR"
Avcılar Zeynebi Kübra Camii'nin imamı Muhammed Ali Gök, Halil Konakçı'ya "Tarihi, 'Keşke Yunan galip gelseydi' diyenlerden öğrenirsen işte bu olur." diyerek cevap verdi.
Gök, cuma namazı hutbesinde Hatay'ın Türk toprağı olduğunu şu sözlerle hatırlattı;
"Çok üzücü bir şeye denk geldi. Bir tane ismen din adamı, gerçekte öyle mi bilmiyorum. Şöyle cümleler kurdu; 'Hatay Türk toprağı değildir, Arap toprağıdır.' Fransızların kontrolündeyken daha rahatlarmış, Hatay Türk topraklarına katıldıktan sonra ezanlar yasaklandı diye saçma sapan şeyler söylediler. Tarihi, 'Keşke Yunan galip gelseydi' diyenlerden öğrenirsen işte bu olur. Bizim kesinlikle ama kesinlikle tavrımız nettir; Hatay Türk toprağıdır. Bu devletin bir karış toprağını aslında başkalarınındır oranındır buranındır demek kimsenin haddi değildir."
"HATAY ATATÜRK'ÜN ŞAHSİ MESELESİDİR"
Sosyal medya hesabından da paylaşımda bulunan Gök, "Bu konuda tavrımız nettir" ifadelerine yer verdi.
Gök Twitter hesabından, "Hatay Türk toprağıdır. Bu konuda tavrımız nettir. Hatay Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsi meselesidir. Atatürk’ün meselesi bizim meselemizdir." paylaşımında bulundu.
HALİL KONAKÇI HATAY İÇİN NE DEMİŞTİ?
Halil Konakçı geçtiğimiz günlerde yaptığı Hatay açıklamasıyla gündem oldu.
İşte tepkilerin odağı olan Konakçı'nın sözleri;
"Hatay'ın çoğunluğu Arap’tır. Kürt ve Arap kardeşlerimiz var orada. Hala da öyle. O zaman da öyleydi. 1938'e kadar Fransız işgalindeydi. Sınırın içinde mi kalsın dışında mı kalsın tartışmaları vardı. Ezan yasağı 1932'de geldi. Fransızlar, ezanı Hatay’daki Müslüman köylerinde, camilerinde yasaklamadılar. Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan 'Allahü ekber' diye okundu 1938’e kadar. 1938’de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız’ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar"