Büyük İstanbul depremi olacak mı? Marmara depremi nereyi vuracak? Naci Görür Buket Aydın ile Yüz Yüze'de yanıt verdi

Buket Aydın ile Yüz Yüze'nin bu haftaki konuğu Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Büyük İstanbul depremi olacak mı? sorusuna yanıt verdi.

Abone ol

Haber Global ekranlarında yayınlanan "Buket Aydın ile Yüz Yüze" programının bu hafta konuğu deprem ve deniz jeolojisi uzmanı, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür oldu.

Görür, vatandaşların merakla beklediği "Büyük İstanbul depremi olacak mı?" sorusuna yanıt verdi.

İşte Görür'ün olası Marmara depremiyle ilgili açıklamaları:

 İSTANBUL DEPREMİ OLACAK MI?

Şimdi öyle bir tartışma yok. Beni ilgilendirmiyor. Araştırmaya dayalı olarak bu konu üzerinde yazan uluslararası tartışmaların vardığı nokta Marmara'da bir depremin beklendiği, tarihinde de deprem çoktur. Bizans ve Osmanlı tarihinde görülür. Deprem olacak dediğimiz zaman Türk tarafında bunun araştırmalarını yapan olarak söylüyorum, bizim kadar inceleyen bir ekip de yok. Sadece Türkler değil, İtalyanlar, Fransızlar, Japonlar söylüyor.

Deprem beklentisi, bütün uluslararası bilim camiasında mevcut, bu konuda konferanslar veriliyor. Tüm ülkeler bu deprem gerçeğine önlem alıyor. Diğer depremleri kestirmek için bu depremi izlemek sureti ile belirtiler bulup geliştirmeye çalışıyorlar. Marmara'da beklenen deprem hakkında yazılan yazıların büyük bir çoğunluğu yabancılara aittir. Biz söylüyoruz diye addetmesinler. Güneydoğu'da gerçekleşen depremi de biz yıllarca raporlar halinde ilgili kuruluşlara bildirdik. Buna rağmen önlem alamadık. 50 bin insanımızı bir gecede gömdük. Marmara'da tarih tekerrür edebilir. Karşılaşacağım tablo çok daha kötü olabilir. Bu iş oyun oynamak veya siyasetçinin kendine göre meseleler oluşturacağı bir durum değil. Türkiye'nin en önemli konusu, insanlarımızın can güvenliği, ekonomik ve siyasi bağımsızlığını ilgilendiren bir konudur.

İstanbul'un durumunu iyi görmüyorum. Kentsel dönüşüm lafı yanlış. Bir yeri spor kentine dönüştürebilirsiniz. Amacınıza bağlı, deprem odaklı kenti geliştirmek istiyorsanız tuttuğumuz yol çok doğru değil. Yeni bina veya güçlendirmeye kentsel dönüşüm deniyor. Bu daha çok müteahhitlik projesi gibi oluyor. Bu gün Güneydoğu'ya dönün bakın, kanalizasyon içme suyuna karışmış, hastalıklar ve çevre kirliliği devam ediyor. Hastaneler ve okullar yok. Sizin eviniz sağlam, yaşayabilecek misiniz? Yapı stokunu güçlendirmeyi de küçümsememek lazım ama bir kenti dirençli yapmanın amacı kentin minimum hasar alması ve deprem sonrası yaşamın devam etmesi demektir. Bizde ise hemen müteahhitlik projesi olarak görülüyor.

İSTANBUL DEPREMİ EN ÇOK NEREYİ VURACAK?

En çok Bağdat Caddesi dönüştürüldü. Bağdat Caddesi beklediğimiz depremde ilk en fazla darbeyi yiyecek yer değil. Avrupa yakasına gel. Zeytinburnu'na gel veya o tarafa. Halkın buna rantsal dönüşüm demesi bence de doğru bir teşhis, o kentin bileşenlerini deprem gelmeden çalışıp, deprem gelmeden zafiyetleri gidermek ile mümkündür. Bu bileşenleri deprem gelmeden inceler ve deprem dirençli hale getirirseniz size minimum zarar ya gelir ya da gelmez.

Kentlerimizi depreme dirençli yapmak için gereken her şeyimiz var, bir şeyimiz yok o da siyasi irade. Bakanlık gibi iradeye sahip kendi bütçesi, insanı ve hedefi olan, meclise ve hükümete hesap veren Afet Bakanlığı olur. Yerel yönetim ile işbirliği içinde çözülür. Yoksa yapamayız.

İSTANBUL'DA 1 MİLYON İNSANIN CANI TEHLİKEDE

93 bin yapı var İstanbul'da göçük yapabilecek. 93 bin yapı demek yaklaşık 1 milyon insanın can güvenliği yok demek. 100 bin yapı desen her yapıyı 45 kat desen 500 bin kat her kata da işte 2 daire koysan 1 milyon daire koysan. Ona da 4-5 kişilik aile desen yaklaşık 4-5 milyon insanın can güvenliği yok. Ölüm tehdidi altındalar. Bunları istesek yapamaz mıyız? Türk hükümeti 500 bin 600 bin konutu 3 senede yapıyor. Biz 23 sene İstanbul'da ne yaptık? Depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Bugün başlasak aslanlar gibi dünya kadar insanımızın canını kurtaracak işler yapabiliriz.

Astrologların deprem tahminleri doğru mu? Gündem Feci kazada aynı aileden 4 kişi hayatını kaybetti Gündem Boğaz'da gemi trafiği durdu Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Guterres görüştü Gündem