Bilim insanları araştırdı: Aktif fay sayısı çoğaldı mı? Marmara'da tsunami riski var mı?
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Yer Bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye'de deprem meydana gelebilecek fay sayısının 500'ün üzerine yükseldiğini dile getirdi. İstanbul'da bir etkinlikte açıklamalarda bulunan Ersoy, Marmara bölgesinin yalnızca depremin yanında tsunami riski altında olduğunu da belirtti.
İstanbul'da Bakırköy Kent Konseyi ve Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği "Deprem Tehlikesi ve İstanbul" başlıklı bir panel düzenlendi.
Panelin katılımcılarından biri olan Yer bilimci Prof Dr. Şükrü Ersoy, Marmara'da beklenen muhtemel depremin etkilerini ele aldı.
AKTİF FAY SAYISI ARTTI MI?
Yer bilimci Prof Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye'de deprem oluşturabilecek fay sayısının 500'ün üzerine çıktığını açıkladı.
"BUNDAN KAÇIŞ YOK"
İstanbul'un depreme hazırlanması gerektiğini söyleyen Ersoy, "İstanbul çevresindeki alüvyon gibi yumuşak zeminlerin üzerinde bulunan yaklaşık 100 bin binanın derhal yıkılıp yeniden yapılması gerekir. Marmara'nın içerisinde hem 1912'nin hem 1999 depremlerinin yüklediği önemli bir gerilim var. Bundan kaçış yok." dedi.
MARMARA'DA TSUNMAİ TEHLİKESİ VAR MI?
Depremle birlikte tsunaminin de konuşulması gerektiğini söyleyen Ersoy, "Marmara'nın neresinde deprem olursa, kaç metre yüksekliğinde dalga olur, kaç dakika sonra hangi kıyıya gider Bunların senaryoları var." değerlendirmesinde bulundu.
MALATYA İLE ADANA'DA DEPREM RİSKİ
Malatya ve Adana'daki deprem riskine dikkat çeken Ersoy, "Malatya tarafına doğru zaten bir gerilim var. Adana'nın üstünde Göksu, Savrun, Kozan gibi ilçeleri ilgilendiren kuzey, güney fay hatları var. İleride bu ilçeler deprem potansiyeli taşıyor." dedi.
HATAY'DA DEPREM OLACAK MI?
Hatay'da bundan sonra deprem beklenip beklenmediğini açıklayan Prof. Dr. Ersoy, "Garanti veremem ama Hatay'da artık uzun bir süre 7'den büyük bir deprem olmayacak." açıklamasında bulundu.