Bakan Murat Kurum'dan hasar tespit açıklaması "6539 hasarlı bina ihbarı aldık. %60'ı 2000 sonrası"
23 Nisan'da İstanbul'da yaşanan depremin etkileri devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum katıldığı canlı yayında en çok hasar ihbarı yapılan ilçeleri açıkladı. ""6539 hasarlı bina ihbarı aldık. Hasarlı binaların %60'ı 2000 sonrası" yapılmış" bilgisini aktaran Kurum, ayrıca "6,2’lik deprem sonrası az hasar almış tüm vatandaşlarımızı Yarısı Bizden kampanyasına dahil edeceğiz." dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "En çok hasar ihbar dağılımı sırasıyla; Bahçelievler, Esenler, Bağcılar, Zeytinburnu, Avcılar oldu." dedi. Bakan Kurum açıklamasının devamında, "6539 bina hasarı ihbarı aldık. Bu binalardan 1473 binanın hasarsız, 101’i az hasarlı olarak tespit edildi." ifadelerini kullandı.
"AZ HASARLI BİNALARI YARISI BİZDEN KAMPANYASINA DAHİL EDECEĞİZ"
Kurum, ayrıca "6,2’lik deprem sonrası az hasar almış tüm vatandaşlarımızı Yarısı Bizden kampanyasına dahil edeceğiz. Vatandaşlarımız rıza gösteriyorsa bu dönüşüm sürecine onları dahil etmiş olacağız." ifadesini kullandı.
tv100 kanalında programa katılan Murat Kurum'un açıklamalarından önemli satır başları:
6.2'LİK DEPREM BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİN KENDİSİ Mİ ÖNCÜLÜ MÜYDÜ?
"Bilim insanlarımız bu konuda ikiye ayrılıyor. Birtakım bilim insanımız öncülü derken birtakım bilim insanımız ise bunun bilimsel bir dayanağı olmadığını söylüyor. ABD'deki bilimsel verilere bakınca böylesi büyük bir deprem öncesi deprem olma olasılığını yüzde 5 olarak açıklıyor. Dolayısıyla bu 6.2'lik depremi bir haberci olarak konumlandırmak da depremin olmayacağını söylemek de doğru değil.
Dün akşam itibarıyla parklarda, millet bahçelerinde, toplanma alanlarında 40 bini aşkın vatandaşımız misafir edildi. 500 bini aşkın çorba ve 1 milyon su ve kumanya dağıtımı yapıldı. Bugün bu sayı daha az tabi düne nazaran. Vatandaşlarımız ister istemez tedirgin oluyor. Bir kısmı İstanbul dışına çıktı. Yaşanan artçılarla panik yaşansa da paniğe gerek yok, bunu söyleyebiliriz.
"DEPREMİN KISA SÜRMESİ CİDDİ BİR YIKIMI ENGELLEDİ"
Depremin süresinin 13 saniye olması ivmesinin düşük olması sebebiyle büyük bir yıkım yaşanmadı. Hatırlarsanız Elazığ Sivrice'deki depremin büyüklüğü de böyleydi ama kısa sürmesi yıkımı engelledi.
Bu süre uzasaydı ve şiddetinin yükselmesi durumunda 6.2 de oldukça büyük bir deprem olup hasar verebilirdi.
HASAR TESPİTTE SON DURUM
6539 bina hasarına ilişkin ihbar aldık. Bu binalardan 1473'ü hasarsız ve 101'i ise az hasarlı olarak tespit edildi.
En fazla ihbar Bahçelievler, Esenler, Bağcılar, Zeytinburnu, Avcılar ve Küçükçekmece olarak gidiyor.
Hasar ihbarı dağılımına bakınca bu tablo ortaya çıkıyor. Hasarların ihbar yüzdesine bakınca yüzde 80'i Avrupa Yakası'ndan geliyor.
BİNALARIN YÜZDE 60'I 2000 SONRASI
Riskli bina olarak bakıldığında 2000 öncesi 3 milyon 393 bin 77 bağımsız bölüm yapılmış. 2025 yılı itibarıyla ise İstanbul'da 8 milyon 70 bin 117 bağımsız bölüm var. Yani 3.3 milyon bağımsız bölüm 1999 yılı öncesi yönetmeliğe göre yapılmış. Yaşadığımız depremlerde yıkılan, hasar gören yapıların yüzde 98'i 1999 öncesi yapılan yapılar. Yıkılma riski yeni yönetmeliğe göre yapılmadığı için daha fazla.
Bugün baktığımızda 8 milyonu aşkın bağımsız bölümün yaklaşık yüzde 60'ı yeni yönetmeliklere göre yapılmış ve bir plan proje çerçevesinde inşa edilmiş yapılar.
Yapılan değerlendirmelerde 1.5 milyon riskli bağımsız bölüm sayısı olduğunu görüyoruz. 600 bini de acil dönüşmesi gerekiyor. Bizim İstanbul'u kurtarma planımız bu. Burada sevindirici olan kısım ise yüzde 60'ı yeni bina.
"BİZİM İSTANBUL'U KURTARMA PLANIMIZ BU"
2000 yılında İstanbul'un tamamı riskliydi. Bu çerçevede yapılan projeler, imar planları, düzenlemeler, yönetmelikler yüzde 60'ını güvenli hale getirmiş ve bu çalışmaları 2012 yılından bugüne sürdürüyoruz ve 2012 yılından bugüne 923 bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Bizim İstanbul'u kurtarma planımız bu."
"EVİ OLMAYAN GENÇLER EV SAHİBİ OLACAK"
Bakan Kurum, yıl sonunda ‘bugüne kadar yapılmış en büyük sosyal konut kampanyasının’ başlatılacağını müjdeledi, “Evi olmayan gençlerimiz, emeklilerimiz ev sahibi olabilecekler” dedi. Muhalefetin Arnavutköy’deki sosyal konut projesiyle ilgili, “Dediler ki, ‘Kanal İstanbul projesinin parçasıdır’. Kuyruklu yalan. Kirli siyaseti bir tarafa bırakın. Deprem üzerinden siyaset olmaz. Söylemeyecektim ama söyleyeyim. Büyükşehir Belediyesi bu konutlara ‘su vermem’ diyor. Su verse de vermese de biz o konutları söz verdiğimiz gibi vatandaşımıza yapacağız. Suyunu da bağlayacağız” dedi.