Bahçeli'nin 'Öcalan' çağrısı | Mansur Yavaş tepki gösterdi, Özgür Özel el yükseltti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı çağrı gündeme bomba gibi düşerken muhalefetten peş peşe açıklama geldi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bir kişinin konuşmasıyla bu işin çözülemeyeceğini vurgulayarak, "Kürtlere, Türkiye Cumhuriyeti’nin hep beraber sahibi olacağımız bir devlet teklif ediyorum" derken Mansur Yavaş “Millet de tarih de bunu affetmez” sözleriyle çağrıya tepki gösterdi.

Abone ol

Devlet Bahçeli'nin "Terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini açıklasın" sözleri gündeme bomba gibi düşerken TBMM'de harekelilik yarattı.

İlk olarak Bahçeli'nin sözlerinin muhatabı DEM Parti'den, “Bir başlangıç olacaksa tecrit derhal kaldırılmalıdır. Onurlu bir barış için inisiyatif almaya hazırız” şeklinde yanıt geldi.

Daha sonraki grup toplantısı CHP'nindi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında Öcalan çağrısına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"TAM DESTEK VERECEĞİZ"

"Bütün geçmişte yaşadıklarımıza rağmen kıymet veriyoruz, CHP olarak diyoruz ki terörün bitmesine biz tam destek vereceğiz. Ancak bunu yapan kişiye, sanki bunu tek başına yapacakmış diye, olmayan bir güç kuvvet atfeden kişiye şunu söylemek isterim.

Geçmişte biz o partiyle sizin kurduğunuz gibi bir ilişki kuruyoruz, sohbet ediyoruz ya da seçimlerde adayımıza Kürt seçmenden destek alıyoruz diye ne sahte videolarınız kaldı ne etmediğiniz hakaret aldı. Ama bu partiye ne terörist dediğini kaldı ne başka hakaret kaldı.

"MUTABAKAT OLMADAN SONUÇ OLMAZ"

Bahçeli'nin geçmişte söylediği her lafın ne kadar boş ve yalan olduğunu siz gördünüz. Ben bunları hepinizin vicdanlarına havale ediyorum. Devlet bey zaten çok sık döner, o döndü diye biz de doğru bildiğimizi söylemekten geri durmayacağız. Geçmişteki laflarının tekrarıdır, yine Meclis'i dışlamaktadır. Ne yapılacaksa TBMM'de yapılacak, şeffaflıkla yapılacak, tutulamayacak bir söz verilmeyecek ve samimiyetle yürütülecek. Tam bir mutabakat olmadan sonuç olmaz, olmayacak. Daha sonrası daha kötü başlayacak ve daha kötü üzüleceğiz.

"BİR KİŞİYE ÖZGÜRLÜK, BİR KİŞİYE EV HAPSİYLE SORUNU ÇÖZEMEZSİNİZ"

Biz asla barışa kardeşliğe karşı çelişkili bir söz söylemeyeceğiz. Silahların bırakılmasını savunurken, 86 milyonun kucaklaşmasını savunurken, sesimiz titremez bizim. Çık şeffaf Türküyle Kürdüyle herkesin gözü önünde bir süreci savunuyoruz. Milleti birbirine düşman edecek her hareketin karşısında durduk.

Sayın Bahçeli’nin Erdoğan’ın ‘Kürt sorunu yoktur’ demesiyle Kürt sorunu bitmez. Kürtlerin talep ettikleri barışçıl anayasaya uygun eşit yurttaşlık meselelerini çözmeden, bir kişiye özgürlük, bir kişiye ev hapsi teklif ederek bu sorunu çözemezsiniz.

"KÜRTLERİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN SAHİBİ YAPALIM"

TBMM’nin odak olduğu, içinde olduğu, bir kez daha söylüyorum 86 milyona ‘Biz beraberiz sizin için en doğrusunu yapmaya kararlıyız.’ 86 milyonu barıştırmak adına atılan her adımı önemsiyorum.

Bahçeli el yükseltti diyorlar. Ben de el yükseltiyorum. Devlet bey ben de Kürtlere bir devlet teklif ediyorum. Tam olarak kendilerini devlete ait hissetmeyen Kürtlere, Türkiye Cumhuriyeti’nin sahibi olmayı teklif ediyorum. Kendini öteki hissetmediği tüm demokratik siyaset kanallarının açık tutulduğu, üniversitelerde öğrencilerin haklarının yenmediği, demokratik hakların dünya standartlarında olduğu bir ülke yapalım, Kürtleri Türkiye Cumhuriyetinin sahibi yapalım. Biz kurucu parti olarak buradayız, her şeyi hep birlikte yapmayı teklif ediyoruz. Hodri meydan."

MANSUR YAVAŞ DA KAYITSIZ KALAMADI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Bahçeli’nin Abdullah Öcalan çağrısına sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımla tepki gösterdi.

Yavaş, "Bu ülkede huzurun ve barışın hakim olması en büyük dileğimizdir. Ama bunun yolu terörist başının Gazi Meclisimiz çatısı altında konuşturulması asla değildir. Millet de tarih de bunu affetmez” ifadesini kullandı.

 

İMAMOĞLU: BÜYÜK MESELELER; MÜZAKEREYLE DERLENİP TOPARLANIR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da memleketin kaderini etkileyecek hiçbir mevzunun bir kişinin iki dudağının arasında olamayacağını söyleyerek şunları kaydetti:

"Bu memleketin kaderini etkileyecek hiçbir mevzusu asla ve asla bir kişinin iki dudağı arasında durmaz. Büyük meseleler; müzakereyle, ortak akılla, milli bir bakışla derlenip, toparlanır. Bu bağlamda yürünecek her yol, söylenecek her doğru söz, ortaya konacak her tutum ve tavır bizde saygı görür."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar Gündem Bahçeli’nin Öcalan çağrısına DEM Parti’den yanıt Gündem Devlet Bahçeli'den 'Abdullah Öcalan'a çağrı Gündem MHP lideri Devlet Bahçeli'den önemli açıklamalar Gündem