Nobel ödüllü Aziz Sancar'ın hayatı

Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Bilim insanı Aziz Sancar, yaptığı çalışmalar ile adından çokça söz ettiriyor. Peki, Aziz Sancar kimdir, kaç yaşında, aslen nereli?

Abone ol

Aziz Sancar kimdir merak ediliyor. Bilim insanı Aziz Sancar, son 20 yıldır DNA onarımının pek çok parçasının tanımlanmasında kullanılan biyokimyasal yaklaşımlardaki öncülüğü ile tanınır. İşte Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar’ın hayatı, başarıları ve çalışmaları hakkında kısaca bilgi...

AZİZ SANCAR KİMDİR?

Aziz Sancar, 1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde, Abdülgani ve Meryem Sancar çiftinin sekiz çocuğunun yedincisi olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Mardin’de tamamladı. Lise eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi‘ne girdi. Buradan 1969 yılında birincilikle mezun olma başarısını gösterdi.

Üniversiteden mezun olduktan sonra iki yıl boyunca memleketi Savur’da bulunan bir sağlık ocağında görev yaptı. Burslu olarak önce Johns Hopkins Üniversitesi, daha sonra da Dallas Teksas Üniversitesi‘nde eğitim gördü. 1977 yılında Moleküler Biyoloji alanında doktorasını tamamladı. Aynı yıl Yale Üniversitesi’ne geçerek çalışmalarını sürdürdü. Burada DNA onarımı alanında doçentlik tezini tamamladı.

Aziz Sancar, 2001 yılında Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü‘ne layık görüldü. 2005 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademisi‘ne seçilen Sancar, bu akademiye seçilen ilk Türk oldu. ABD’de eğitimini sürdüren öğrencilere destek olmak amacıyla Aziz&Gwen Sancar Vakfı‘nı kurdu. 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyeliğine seçildi.

2005 yılında Nobel Kimya Ödülü‘nü kazanan Aziz Sancar, madalya ve sertifikasını Anıtkabir’e teslim etti.

AZİZ SANCAR’IN BAŞARILARI

(1984) ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından Genç Araştırmacı Ödülü

(1990) Amerikan Fotobiyoloji Derneği Ödülü

(1995) ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü Ödülü

(1997) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ödülü

(2001) Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü

(2004) ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi Ödülü

(2007) Vehbi Koç Ödülü

(2015) Nobel Kimya Ödülü

"Yürekleri yetiyorsa adaylarını ilan etsinler" Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: O bir felaket, bizim ciğerimiz yanıyor Gündem "2023 yılı ile birlikte zafere yürüyeceğiz" Gündem 2023 Ramazan Bayramı tatili kaç gün? Gündem