Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'den anlam verilemeyen Alman döneri
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 3 günlük ziyaretleri kapsamında dün İstanbul'a geldi. İlk günkü temaslarında en çok dikkat çeken ise Steinmeier'in, Türk heyete Almanya'dan getirip ikram ettiği döner oldu. Steinmeier bunu yaparken Türk işçiler tarafından geliştirilen döner kebabının, artık Almanya'nın ulusal yemeği haline geldiğini belirtti. Peki Almanya Cumhurbaşkanı gündem olan 'döner diplomasisi'yle ne yapmak istedi? Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın ile konuştuk.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 22 Nisan tarihinde Türkiye'ye geldi.
Üç günlük ziyareti kapsamında İstanbul Havalimanı'na iniş yapan Steinmeier, İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.
ANLAM VERİLEMEYEN ALMAN DÖNERİ
Ziyaretin en ilginç noktası ise Steinmeier'in 'Alman döneri' ikram etmesi oldu.
İşler buraya nasıl geldi, nasıl oldu da döner konusu Almanya Cumhurbaşkanının ziyaretinin önüne geçti?
Bu başlıklara geçmeden önce Steinmeier'in dünkü programını kısaca bir aktarmak istiyorum.
İSTANBUL'DA PROTESTO EDİLDİ
Uçaktan indikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla 1961’de ilk Türk işçi kafilesinin Almanya’ya uğurlandığı Sirkeci Garı’nı ziyaret eden Steinmeier'i öncelikle protesto sürprizi karşıladı.
Burada Almanya’nın İsrail’e verdiği desteği protesto eden bir grup vatandaş, "Katil Almanya Türkiye'den defol" ve "Soykırım suçlusu katil Almanya" sloganları attı.
Frank Walter Steinmeier, Sirkeci Tren Garı'ndaki Demiryolu Müzesi'ni tarihçi İlber Ortaylı'nın anlatımıyla gezdi. Masumiyet Müzesi de ziyaret noktaları arasında yerini aldı.
ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİ REZİDANSINDA DÖNER İKRAMI
Şimdi gelelim kafaları karıştıran, sosyal medyanın gündemine oturan döner meselesine.
Buraya kadar her şey sıradan bir İstanbul turu gibi görünse de Steinmeier, beraberindeki heyeti Tarabya'daki Almanya Büyükelçiliği Rezidansına 'buyur' etti.
"HİÇBİR FAST FOOD, TÜRK İŞÇİLER TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN DÖNER KADAR YENMİYOR"
Ve burada, Berlin'de Meva döner firması tarafından hazırlanan özel döneri, yine Berlin'de döner dükkanı işleten üçüncü kuşaktan Arif Keleş'le birlikte keserek konuklara ikram etti.
Steinmeier, Türk misafir işçiler tarafından geliştirilen döner kebabının, artık Almanya'nın ulusal yemeği haline geldiğini belirterek, "Hiçbir fast food yemeği Almanya'da dönerden daha çok satılmıyor, daha çok yenmiyor, hatta daha çok ihraç edilmiyor" dedi.
ŞUAY NİLHAN AÇIKALIN'DAN HABERET'E ÖZEL KRİTİK
Steinmeier'in döner ikram etme arzusu, beni de oldukça meraklandırdı. Sahiden Türkiye ile Almaya arasındaki ilişkilerde bu kadar önemli miydi bu konu?
Ben de konuyu, 'Türk-Alman ilişkilerinde lider diplomasisi' kitabını kaleme alan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın'a sormak istedim. Önce ziyaretin kritiğini yaptık.
Karşılama programında bir olağan dışılık olmadığını aktaran Açıkalın, "Planlanan program dahilinde İstanbul Valisi karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ikili görüşmelerin yarın gerçekleşmesi bekleniyor. Masaya yatırılacak konular arasında Eurofighter satışı, Filistin meselesinin ve genel olarak Türk-Alman ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri olduğunu biliyoruz" dedi.
"TÜRK DÖNERİ Mİ ALMAN DÖNERİ Mİ?"
Döner kritiğini de bence gayet kısa ve öz bir şekilde yaptı Açıkalın:
Döner olayına gelecek olursak. Almanya Cumhurbaşkanı çok konuşulan döner ikramını, Türk-Alman ilişkilerini ifade etmek için yaptı ama Türk döneri mi ikram etti, Alman döneri mi, kimse bir şey anlamadı. Ortaya bir garip döner hikayesi çıktı.
Bence Türk-Alman ilişkileri ve Almanya'da yaşayan Türkleri ifade edecek ya da oradaki vatandaşlarımızın uzun yıllardır var oluşlarını anlatacak şey bir döner olmamalıydı.
Türk Alman ilişkilerini çok sıradanlaştıran bir sembol seçimiydi. Zaten sosyal medyada da dün bayağı bir tepki çekti.
"MUHALEFETLE TEMAS YENİ BİR ŞEY DEĞİL"
Steinmeier'in tüm ziyaretlerinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'yla samimi pozlar vermesi de dikkat çekenler arasındaydı. Ayrıca 11. cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de eşlik ettiğini gördük.
Bunu da sormak istedim Şuay Hanım'a. Bu hususun yeni olmadığına, daha önceki temaslarda da benzer karelerin ortaya çıktığına dikkati çeken Açıkalın şunları kaydetti:
"Alman Cumhurbaşkanının Türkiye ziyareti kapsamında yaptığı ziyaretlerin bir kısmındaki isimlerin görüşmeleri ne anlam ifade edeceği açısından anlamaya çalışmak önemli ancak daha öncede Alman medyası ya da kamuoyundaki bazı isimlerin, zaten muhalefeti desteklediğini gördük.
Yani yeni bir şey değil. Dünya ve bölge önemli bir süreçten geçerken Almanya Cumhurbaşkanının Erdoğan’la daha önemli gündemleri olmalı."