Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık canlı yayında duyurdu: 6 yaşındaki çocuk gelin davasının tarafıyız

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık katıldığı bir canlı yayın programında Türkiye'nin gündemine oturan çocuk gelin olayına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Yanık yaşananlara ilişkin "Mağdura hukuki yardım vereceğiz, davanın tarafıyız" dedi.

Abone ol

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık katıldığı bir canlı yayın programında Türkiye'nin gündemine oturan çocuk gelin olayına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İşte Bakan Yanık'ın çocuk gelin iddiasına ilişkin açıklamaları:

''Başlamış bir hukuksal sürecin ardından mağdur bize geldi. Bizim sessiz kalmak eleştirisinin muhatabı olmamamız lazım. Yetişkin bireyin hukuksal sürecine karışma hakkımız yok. 2 Aralık 2020'de bize ihbar edildi, hemen müdahil olduk. Kemik yaşı tespiti soruşturmasına da müdahil olacağız.''

GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYIZ
Tutuklu yargılama talebimiz inceleniyor, karar verilecek. Kim olursa olsun hiç gözünün yaşına bakılmaz.

Tutuklu yargılama, yargılama önlemlerindendir. Mahkemelerin takdir yetkisi vardır. Bahis konusu olay, katalog suçlardandır. Tutuklanması gereken, tutuklamanın olayın gereği teşvik edildiği suçlardan biridir.

YETKİLERİMİZİ MAĞDUR LEHİNE KULLANACAĞIZ
Katalog suçlardan olduğu için tutuklu yargılama talebinde bulunduk. Bundan sonraki aşamalarda suçun tanımlanış biçimi, oluş biçimi, mağdurun bu anlamdaki haklarının korunması hakkında biz bütün yetkilerimizi mağdur lehine kullanacağız. Çok yakından dikkatle takip ettiğimiz bir dava. Mevzuattan aldığımız yetkiyi bu davada kullanacağız''

HİRANUR VAKFI'NIN AKIBETİ
Vakfın incelenmesi İçişleri Bakanlığı’nın, çocukları sorumlulukları Milli Eğitim Bakanlığımızın ağırlıklı olarak. Bu vakıf yada herhangi başka vakıf her kim olursa olsun, başkanı yöneticisi, hiç önemli değil. Kim olursa olsun çocukların istismarı, şiddete uğraması, bu ve benzeri eylemin tarafı ise hiç gözünün yaşına bakılmaz. Hiçbir şekilde inzibati işlemin, hukuksal yaptırımın eksik kalmayacağını açık bir biçimde söylüyorum.

TCK’NIN 103. MADDESİNDE DÜZENLENEN CEZALAR ARTIRILDI
Var, yakından takip ediyoruz. Meclis’te komisyonun kurulması fikri oluştu. 2016 yılında benzeri bir komisyon kurulmuştu. Çocukların cinsel istismarına yönelik mücadelenin araştırılmasına ilişkin bir komisyon 2016’da kuruldu. Komisyon incelemelerini tamamladıktan sonra rapor ortaya çıkardı. Nitekim TCK’nın 103. Maddesinde düzenlenen cezalar artırıldı. Yaş sınırına göre hatta çok ağır birtakım vakalar vardı 11 yaşındaki çocuğun cinsel istismarı, 12 yaş altında olması durumunda ceza 18 yıldan başlamak üzere artırıldı. Çocuk izleme merkezlerimizin, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulması, sayılarının artırılması, yurtların denetimi Milli Eğitim Bakanlığı’na verildi. Meclisi’miz bunu araştırma komisyonu ile sonuca bağlayacaktır.

ÇOCUK GELİNLER OLMASIN DİYE ÇALIŞIYORUZ
Bizim hukukumuza göre evlilik yaşı bellidir. 16 hakim kararıyla 17 ebeveyn izniyle 18 yaşında her bir birey kendisi verebilir. Biz bugünkü sosyal gerçeklik karşısında 16-17 yaşında bile bir kişinin kadın ya da erkek fark etmez eğitim sürecini tamamlamış, psikolojik gelişimini tamamlamış olacağını düşünmediğimiz için erken yaşta evliliklerin en azından kişilerin eğitim süreçlerini tamamlamaları noktasında çalışmalarımızı yapıyoruz. Zaten aralıksız bir biçimde çalışmalarımız devam ediyor 2017’nin son çeyreğinden itibaren pilot seçtiğimiz illerde erken yaşta zorla evlilikle ilgili acil eylem planı hazırlıyoruz. 4 ilimizi daha Afyon, Ardahan, Edirne ve Siirt’i risk bölgelerine dahil etmişiz. Sürekli olarak sahayı tarayıp bir bölgede erken yaşta zorla evlilik riski görüyorsak oraya daha yoğun daha özellikli çalışmalarımızı artırıyoruz.

ANNE BABA VE DAMAT 30 OCAK'TA YARGILANACAK
Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel'in yargılanacağı dava 22 Mayıs 2023 tarihinde yapılacaktı. Fakat tarih öne alınarak 30 Ocak'a çekildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın da bu yönde adım atabileceği belirtiliyor. Bu konuda son sözü, Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi söyleyecek. H.K.G'nin 2021'de boşandığı eşi Kadir İstekli hakkında 67 yıl, ebeveynleri Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel hakkında 22 yıl hapis cezası isteniyor.

O ilimizde okullar tatil Yerel Haberler İki FETÖ, iki PKK/KCK mensubu 7 kişi yakalandı Gündem İstanbul'a kar ne zaman yağacak? Gündem Murat Hazinedar kimdir, kaç yaşında, nereli? Gündem