Adalet Bakanı Tunç, HSK'ya gönderilen dilekçe açıklaması: 3 müfettiş gönderildi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Hakimler ve Savcılar Kuruluna (HSK) gönderilen rüşvet iddialarına ilişkin ihbar dilekçesi ile ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde üç müfettiş görevlendirildiğini ifade ederek, "Yargı tarafsızlığına eleştiriler, yargıyı yıpratıcı açıklamalar yapmanın doğru olmadığını düşünüyoruz" diye konuştu.

Abone ol

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'daki bir otelde gerçekleştirilen Yargı Reformu Strateji ve İnsan Hakları Eylem Planı Toplantısı'na katıldı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tunç, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, Hakimler ve Savcılar Kuruluna gönderilen ihbar dilekçesine ilişkin soruya karşılık, dilekçenin HSK'ye ulaştığı andan itibaren gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığını söyledi.

"GEREKLİ ÇALIŞMALARA BAŞLANDI"

Adalet Bakanı Tunç, "Soruşturma kapsamında HSK tarafından 3 müfettiş görevlendirildi, gerekli çalışmalara başlandı. Bu ihbar dilekçesi üzerinden bütün yargıyı töhmet altında bırakacak, yargı tarafsızlığına, yargı bağımsızlığına yönelik eleştiriler, yargıyı yıpratıcı, adaleti, adalete güveni sarsıcı açıklamalar yapmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Siz bütün yargıya böyle bir genel bir suçlama yaparsanız bir dilekçe üzerinden bu doğru olmaz" diye konuştu.

'BAKALIM, İDDİALARIN GERÇEKLİĞİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?'

Tunç, bu ihbar dilekçesi üzerinden tüm yargıyı yıpratacak sözlerden kaçınılması gerektiğini de dile getirdi.

HSK'nin gerek yargının içinden, gerek vatandaşlardan gelen tüm ihbar dilekçelerini dikkate aldığını aktaran Tunç, Anayasal bir kurum olan HSK'nin bunun için kurulduğunu, söz konusu iddiaları da araştıracağını vurguladı.

Soruşturma tamamlanmadan kesin hüküm vermenin doğru olmadığını ifade eden Yılmaz Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir iddia ortaya atılmışsa bunu inceleyecek makamlar vardır. Bu makamların inceleme ve soruşturması neticesinde gerçek ortaya çıkar, sonuca göre işlem tesis edilir. Dolayısıyla HSK Teftiş Kurulu müfettişlerinin inceleme ve soruşturmasının neticesinde bakalım, iddiaların gerçekliği nedir, ne değildir? Soruşturma neticesine göre de işlem tesis edilecek."

NE OLMUŞTU?

Rüşvet, iş takibi, aracılık, usulsüzlük iddialarını bir yazıya dönüştüren Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, iddiaların yer aldığı dilekçesini 6 Ekim 2023 günü Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği’ne gönderdi.

Başsavcı’nın dilekçesinde, adliyede bazı hakimlerin iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia edildi.

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden Filistin'e destek! Gündem Han Yunus Hastanesi yakını vuruldu Gündem Yağışların ardından İstanbul'da barajların son durumu ne? İSKİ verileri açıkladı Gündem Avrupa ülkesinden Gazzeli mültecilere kapılarını açma kararı Gündem