ABD'de kritik zirve başladı! Çavuşoğlu mevkidaşı Blinken ile bir araya geldi
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken'la görüşmek için ABD'de. Görüşme öncesinde açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'nin tahıl koridoru konusundaki çalışmalarını takdir ettiklerini belirterek, "Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması'na önem veriyoruz. Yakın müttefiklik ruhu içinde fikir ayrılıklarını çözeriz" dedi. Bakan Çavuşoğlu da, "Ortak çıkarlarımız doğrultusunda F-16 talebimizin kabulünü bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması 2'nci Bakanlar Toplantısı'nı gerçekleştirmek ve temaslarda bulunmak üzere ABD'ye geldi.
ABD'li mevkidaşı Blinken'la yapacağı görüşme öncesi açıklama yapan Çavuşoğlu, ABD ve Türkiye'nin 'ortak stratejik çıkarları doğrultusunda' ABD'nin Türkiye'ye F-16 uçağı satışını onaylamasını beklediğini söyledi.
Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması'nı kurumsallaştıracaklarını ifade eden Çavuşoğlu, bu mekanizmanın şimdiye kadar çok faydalı olduğunu dile getirdi.
Bakan Blinken da Rusya-Ukrayna Savaşı'yla yükselen gıda krizinin çözümünde Türkiye'nin rolüne vurgu yaparak, "Türkiye'nin tahıl koridoru konusundaki çalışmalarını takdir ediyoruz" dedi.
"ÇÖZÜM İÇİN TEKLİFLERİMİZ OLDU"
Heyetler arası görüşme yaklaşık 1.30 saat sürerken, Çavuşoğlu görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi.
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"ABD Dışişleri Bakanı'yla son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdik. İkili ilişkileri tüm boyutlarıyla ele aldık.
Aramızda yıllardır çözülemeyen konular var. Çözüm için tekliflerimiz oldu. F-16 alımı önemli maddelerimizdendi, Biden yönetimi ve Kongre ile işlettiği süreçle ilgili önemli bilgiler aldık. F-16 konusu sadece bizim için değil, NATO için de önemli.
Enerji iş birliğimizi daha da geliştirmek için mutabık kaldık. Bu konuya önümüzdeki süreçte daha da yoğunlaşacağız.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma sürecini de ele aldık. Özellikle İsveç'in henüz yolun başında olduğunu belirttik. Somut adımlar beklediğimizi aktardık. Üçlü ahitnamede ne varsa onların uygulanmasını beklediğimizi söyledik.
PKK/YPG terör örgütüne ABD'nin verdiği desteğin sonlanmasını istediğimizi belirttik.
İlişkilerimizi etkileyen konulardan biri de buradaki FETÖ mevcudiyeti. Müttefiklik ruhu içinde daha iyi bir iş birliğine sahip olmamız gerekiyor.
Vatandaşlarımıza ABD'nin vize süreçlerinde yaşattığı gecikmeleri de konuştuk. Bu konuda biraz iyileşme olsa da sorun hala devam ediyor.
Ukrayna'daki durumu, Suriye'yi, Doğu Akdeniz'i, Afganistan'ı, Ermenistan ve Azerbaycan'ı da konuştuk."