7 Ekim Sonrası Orta Doğu: Gelişmeler ve Gelecek Olasılıklar

MİA'da düzenlenen panelde 7 Ekim sonrası Orta Doğu'daki çatışmalar ve güç dinamikleri masaya yatırıldı.

Abone ol

Milli İstihbarat Akademisi (MİA), 7 Ekim olaylarının birinci yılı dolayısıyla "7 Ekim Olaylarının Ardından Bölgede Son Durum ve Olasılıklar Paneli" düzenledi. Panelde, İsrail'in İran'a karşı olası askeri müdahaleleri ve ABD'nin bu süreçteki rolü masaya yatırıldı.

Panelde Öne Çıkan Görüşler

Açılış konuşmasını yapan MİA Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, 7 Ekim'in Orta Doğu'daki dengeler için bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Köse, "Bölgede oluşabilecek yeni düzen ve güç dinamikleri Türkiye olmadan kurgulanamaz." dedi.

Gerilimin Temel Nedenleri

Köse, bölgedeki gerilimlerin temel nedeninin, uluslararası toplumun ve bölge ülkelerinin sessiz kalması olduğunu belirtti. "Bölgedeki adaletsizlikler ve işgal politikaları sürektiği sürece benzer sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır," şeklinde ekledi.

ABD'nin Olası Rolü

Köse, ABD'nin İsrail'i kontrol etmemesi durumunda daha büyük bir bölgesel savaşın yaşanabileceğine dikkat çekerek, "Washington yönetimi, İsrail'i dizginlemezse, kendini büyük bir çatışmanın içinde bulabilir. Bu durum birçok belirsizlik getirecektir," dedi.

Uluslararası Normların Aşınması

Panelde, Birleşmiş Milletler'in müdahalecilikten uzak durmasının, uluslararası sorunların çözümünde güç kullanımını yaygınlaştırabileceğine dikkat çekildi. Köse, 7 Ekim'den bu yana veto edilen BMGK kararlarının, dünyadaki sessizliği simgelediğini vurguladı.

Gelecek Senaryoları

Köse, "Çatışmanın bölgesel savaşa dönüşme ihtimali her zamankinden daha fazla" diyerek, İran'a daha kapsamlı bir müdahale durumunda ABD'nin sürece dahil olabileceğini yineledi. Ayrıca, Rusya ve Çin'in de benzer bir duruma tarafsız kalamayacağı değerlendirildi.

Bu bağlamda, Orta Doğu'daki çatışmaların gelecekte farklı bir boyuta evrileceği düşünülüyor.

Milli İstihbarat Akademisi tarafından 7 Ekim saldırılarının birinci yılında güncel gelişmeleri ve bölgesel çatışmaları ele almak amacıyla "7 Ekim Olaylarının Ardından Bölgede Son Durum ve Olasılıklar Paneli" düzenlendi. Milli İstihbarat Akademisi (MİA) Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, panelde konuşma yaptı.

Mezardaki Cem Garipoğlu mu? Gündem Emine Erdoğan'dan kadın liderler forumuna mesaj Gündem Devlet Bahçeli TBMM'de konuştu Gündem KYK burs ve kredi başvuruları başladı Gündem