2024 Nobel Kimya Ödülü Sahiplerini Buldu

2024 Nobel Kimya Ödülü'nü David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kazandı. Ödüller, protein tasarımı ve yapı tahmini alanındaki çalışmalardan ödüllendirildi.

Abone ol

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2024 Nobel Kimya Ödülü'nün kazananlarını duyurdu. Bu yılki ödül, David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper'a verildi.

Ödülün Nedenleri

David Baker, "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çığır açan çalışmaları sayesinde ödüllendirilirken, Demis Hassabis ve John Jumper ise "protein yapı tahmini" konusundaki katkıları nedeniyle bu prestijli ödüle layık görüldüler.

Ödül Geçmişi

2023 Nobel Kimya Ödülü ise kuantum noktalarının keşfi ve sentezi üzerine yürütülen araştırmalar için Moungi Gabriel Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov'a verilmişti.

Nobel Ödülleri Hakkında

Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine 9 Haziran 1900'de kurulan Nobel Vakfı, yılın en başarılı kişiler ve kuruluşlarına ödül vermektedir. Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp alanlarında verilir.

Ödül Töreni

Her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta ödül töreni düzenlenmektedir. Ancak, ödüllerin 1901'den beri verilmediği bazı yıllar olmuştur; en fazla iptaller, I. ve II. Dünya Savaşları sırasında gerçekleşmiştir. Ayrıca, 2020 ve 2021 yıllarında da Kovid-19 pandemisi nedeniyle törensel etkinlikler iptal olmuştur.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, 2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri açıklandı. 2024 Nobel Kimya Ödülü, "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmalarından dolayı David Baker ve "protein yapı tahmini"yle ilgili çalışmalarından dolayı Demis Hassabis ile John Jumper'a verildi.

CHP Lideri Özgür Özel, Atatürkçü Düşünce Derneği'ni Ziyaret Etti Gündem Bakan Uraloğlu: Discord'u kapattık diye çok acayip bir memnuniyet var Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar Gündem Discord ve Telegram'daki 2 suçlu daha yakalandı Gündem