1400 kişinin can verdiği Ebrar Sitesi'nde aynı soruyu bir daha sordular: Sesimi duyan var mı?
6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, yaklaşık 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi önünde anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğin sonunda hayatını kaybedenlerin yakınları "Sesimi duyan var mı?" diye bağırırken göz yaşları sel oldu aktı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yerle bir olan ve yaklaşık 1400 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi önünde duygu dolu anma etkinliği düzenlendi.
"SESİMİ DUYAN VAR MI?"
Ebrar Sitesi önünde karavanlar kurularak büyük bir ateş yakıldı. Depremde simge yerlerden olan Ebrar Sitesi'nde dua edilirken "Sesimi duyan var mı?" diye bağırıldı.
Bazı depremzedelerin kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarıyla katıldığı etkinlikte saatler 04.17'yi gösterdiğinde dualar okundu.
Arama kurtarma çalışmaları sırasında ekiplerin enkaz başında yaptıkları "sesimi duyan var mı" çağrıları tekrarlanınca yakınlarını kaybedenler gözyaşlarına boğuldu.
KOLON VE KİRİŞLER YETERSİZ ÇIKTI
Öte yandan kolon ve kirişleri yetersiz çıkan sitenin müteahhitlerinin yargılanmasına devam ediliyor. 7 sanık hakkında 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.
TEKNİK ŞARTNAMEYE UYGUNSUZLUKLAR BELİRLENDİ
Ebrar Sitesi'nin saedece B Blok'unda bile 109 kişi hayatını kaybetmişti. Sanıkların yargılandığı davanın iddianamesinde şu ifadelere yer verildi:
"Teknik heyetin yaptığı tespitte, taşıyıcı sistem kolon, kiriş, perde (duvar) etriyelerinin altılık ve tüm donatının nervürsüz olduğu, donatının yapı teknik şartnamesine uygun olmayan şekilde ve aralıkta olduğu belirlendi.
Çoğu donatının bağlanmadığı veya yetersiz bağlandığı için beton atımı sırasında koparak dönmüş vaziyette priz aldığı, kancalar yetersiz ve gönye olmadığı tespiti ile atılan betonda agrega bulunmadığı, konulan yuvarlak çakıl taşları uygun olmayan vaziyette görülmüştür.
Çerçeve sistemdeki taşıyıcı elamanların donatı dağıtımına bakıldığından süreksizliklerin olduğu, bindirme uygulamalarında bindirme paylarının teknik şartnameye uygun olmadığı, boyuna donatılarda karışık bir şekilde nervürlü nervürsüz şeklinde süreksizliklerin mevcut olduğu belirtilmiştir.
Bilirkişi heyet raporunda, beton karot ve donatı numuneleri ve olay yerinde çekilen fotoğraf ve video kayıtlarına göre, yine sahada yapılan gözlemlerden, betonarme taşıyıcı elemanlarda kolon ve kirişlerin donatı sayısı, düzen ve bağlantılarının uygun ve yeterli olmadığı, binada kullanılan düz ve nervürlü donatıların yönetmeliklere aykırı olacak şekilde bir arada kullanıldığı ve dolayısıyla beton ile demir donatı arasında yeterli aderansın oluşmadığı, binada etriye kancalarının doğru açı (135 derece) ile imal edilmediği anlaşılmaktadır."
Analizler sonucunda sürekli temellerin boyut açısından yeterli, zemin emniyet gerilmesi ve donatı alanı açısından yetersiz olduğunun belirlendiği anlatılan iddianamede, "Analizler sonucunda, kolon, perde (duvar) ve kirişlerde kesit ve donatı alanı açısından yetersizlikler tespit edilmiştir. Döşemelerin kesit ve donatı açısından yeterli olduğu analiz sonucu belirlenirken, binanın göreli kat ötelenme oranlarının yönetmelik sınır değerlerini sağladığı belirlenmiştir. Ayrıca binada al burulma düzensizliği yönetmelik sınır değerlerini sağlamadığı belirlenmiştir." ifadesi kullanıldı.
İddianamede ayrıca B.E, M.G, M.Ç, M.T. ve M.Ç. hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildiği, kamu görevlilerinin soruşturma iznine tabi olmaları nedeniyle haklarında tefrik karar verildiği bildirildi.