Türkiye gri listeden çıkarıldı

Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle aldığı gri listeden çıkardı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, karara ilişkin X hesabından "Başardık" mesajı paylaştı. Kararın ardından piyasalar ne tepki verdi? İşte son durum...

Abone ol

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), bugün gerçekleşen genel kurul toplantısında Türkiye'yi gri listeden çıkarma kararı aldı.

FATF, 2021 yılında Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle gri listeye almıştı.

Kritik toplantı için Singapur'da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından "Başardık" mesajı paylaştı.

KARAR NEYİ DEĞİŞTİRECEK?

Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyor.

Gri listeden çıkış halinde bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak.

Ayrıca gri listede yer almanın sınır ötesi işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkileri de bulunuyor.

TÜRKİYE NEDEN GRİ LİSTEYE GİRMİŞTİ?

Türkiye, 2019 yılında FATF bünyesinde bir değerlendirilmeye tabi tutuldu, bu değerlendirmenin sonucunda eksikler belirlenerek bunların giderilmesi için Türkiye’ye süre verildi fakat bu sürenin sonunda bu eksikler giderilmeyince FATF kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını önleme konusunda eksikleri olduğu gerekçesiyle Türkiye’yi gri listeye aldı.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), 2021 yılında Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle aldığı, gri listeden çıkarma kararı sonrası borsada ve dolar kurunda hareketlilik gözlendi.

KARAR SONRASI BORSA İSTANBUL HAREKETLİLİK YAŞANDI

Borsa İstanbul 100 endeksi, güne yüzde 0,54 yükselişle 10.738 puandan başlarken; Bakan Şimşek'in 'Başardık' mesajı sonrası dalgalanma yaşadı. Paylaşımın ardından BIST 100 endeksi ilk tepki olarak, 10.733 puandan 10.808 puana kadar yükseldi. FATF'den resmi açıklama gelmesinin ardında ise endeks, 10.780 puandan 10.704 puana kadar geriledi.

Endeks, saat 12.19 itibarıyla yüzde 0,40 primle 10.723 puandan işlem gördü.

DOLAR DEĞER KAYBETTİ

Piyasaların açılış saatinde 32,96 TL seviyelerinde hareket eden dolar kuru, Bakan Şimşek'in paylaşımıyla değer kaybettiği gözlendi. Kur, 32,94 TL'den 32,86 TL'ye kadar geri çekildi.

Dolar/TL şu dakikalarda ise, yüzde 0,31 artışla 32,93 TL'de bulundu.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) bugünkü toplantısında ilişkin açıklama yapıldı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Türkiye’nin gri listeden çıkarıldığı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) bugünkü toplantısında Türkiye, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından temsil edilmiştir. Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör paydaşlarının katkısıyla elde edildiği belirtilen sonucun, finansal sisteme güveni artırarak program hedeflerine ulaşmayı kolaylaştıracağı belirtildi.

Türkiye’nin terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürüteceği ifade edilen açıklamada, “MASAK ve diğer kurumların idari ve teknik kapasitesi daha da güçlendirilecek gerektiğinde yasal ve idari düzenlemeler aynı hassasiyetle hayata geçirilecektir” ifadeleri kaydedildi.

Bakanlığın açıklaması;

FATF NEDİR?

FATF, 1989 yılında G7 ülkeleri tarafından kurulmuş bağımsız nitelikte bir uluslararası kuruluştur ve Paris’te OECD binasında faaliyet göstermektedir.

Kuruluş 16 ülke ile faaliyetlerine başlamakla birlikte günümüzde bu sayı 37 ülke ve 2 bölgesel kuruluş (Avrupa Komisyonu ve Körfez İşbirliği Konseyi) ile birlikte 39’a yükselmiştir. Rusya Federasyonu’nun üyeliği ise 24 Şubat 2023 tarihinden bu yana askıya alınmış vaziyettedir. Türkiye de 24 Eylül 1991 tarihinde FATF’ye üye olmuştur.

FATF’nin kuruluş amacı ise üye ve üye olmayan ülkelerin kara para aklama ve terörizm finansmanı konularında gerekli önlemleri alıp almadıklarını değerlendirmektir. FATF’nin değerlendirmeleri bağlayıcı olmamakla birlikte organize suç, yolsuzluk ve terörizmi önlemek için eşgüdümlü bir küresel müdahale sağlamayı amaçladığından üye ve üye olmayan devletler ve bölgesel kuruluşlar arasında bağlayıcıymış gibi bir etki yaratmakta, bir nevi kamuoyu oluşturmaktadır.

Kirada yüzde 25 sınırının kalkması mevcut davaları etkilemeyecek Ekonomi Doğalgazda temmuz ayı tarifesi belli oldu Ekonomi Bugün dolar ne kadar, euro kaç lira oldu? Ekonomi MB faiz kararı sonrasında altın fiyatlarında son gelişmeler Ekonomi