Türkiye Çin'e tavuk ayağı ihracatından 52 milyon dolar kazanıyor

Tavuk ayağı Türk insanına göre yenmeyen ve hatta 'iğrenç' gelebilen bir organ olmasına rağmen Çin gibi Uzak Doğu kültürlerinde sıklıkla tüketiliyor. Türkiye'den Çin'e tavuk ayağı ihracatı 52 milyon dolara ulaşırken tavuk üreticilerinin hedefi ise 500 milyon dolar.

Abone ol

Tarım ve Orman Bakanlığı’na 50’ye yakın tavuk firmasının Çin’e tavuk ayağı ihraç etmek için başvuruda bulunduğu öğrenildi. Milliyet'in haberine göre; Çin’de yine önemli bir pazar olan tavuk kafası için de girişimde bulunan tavukçular, eğer bakanlıktan izin alınırsa bu ülkeye tavuk kafası da satacak. Çin’de gerek çorbası yapılarak gerek kızartılarak yoğun biçimde tüketilen, düşük maliyetli bir protein kaynağı olarak görülen tavuk ayağı, tavukçuluk sektörü için önemli bir ihraç kalemi olmaya hazırlanıyor.

TAVUK AYAĞI İHRACATI 52 MİLYON DOLARA ULAŞTI
Kanatçılık sektörü, 2000’li yılların başından bu yana kayıt dışı şekilde Çin’e Şangay ve Hong Kong üzerinden tavuk ayağı satışı yaparken, son birkaç senedir Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilen izinler kapsamında resmi bir şekilde tavuk ayağı ihracatı yapıyor. Çin’e yapılan ihracatta başı çeken tavuk ayağında ihracat son bir yılda yüzde 355 artışla 6 bin 753 tondan 2022 yılında 30 bin 741 tona yükseldi. Ton başına bin 500 dolardan başlayarak 2 bin 500 dolara kadar alıcı bulan tavuk ayağının Türkiye’ye kazandırdığı döviz miktarı da aynı dönemde yüzde 359 artışla 11 milyon 453 bin dolardan 52 milyon dolara yükseldi.

HEDEF 500 MİLYON DOLAR
Bakanlığa tavuk ayağı ihraç etmek için 50 firmanın başvurduğu ve yakın dönemde ihracat hedefinin ise yıllık 500 milyon dolar olarak belirlendiği öğrenildi. Dünyada üretilen tavuk ayağının yüzde 95’ini Çin alırken, Filipinler, Maldivler gibi ada ülkelerinde de tavuk ayağı pazarı büyümeye başladı.

1.5 MİLYAR DOLAR KANATLI İHRACATI
Türkiye, tavuk, hindi gibi kanatlı hayvan ihracatında geçen yıl 1.5 milyar dolar seviyesine yaklaştı ve 98 ülkeye yaklaşık 900 bin ton kanatlı hayvan eti ihraç edildi. En çok ihracat ise Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapıldı. Geçen yıl en fazla ihracat 146 bin ton ile mart ayında yapılırken, en az ihracat 66 bin ton ile mayıs ayında gerçekleşti. Tarım Bakanlığı’nın ihracat izni ile tavukçuların katma değerli ürün satmasına da olanak tanınırken, tavuk ayağının 3 kalitede satışa sunulduğu ifade edildi. Birinci kalite tavuk ayağının A Plus etiketiyle satıldığı, bu sınıfa giren tavuk ayaklarının etli ve yarasız,
lekesiz ayaklardan oluştuğu, A ve B sınıfının ise daha düşük kalitede olduğu belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, Çin’de yine önemli bir pazarı olan tavuk kafası için de girişimlerin bulunduğu, eğer bakanlıktan izin alınırsa bu ülkeye tavuk kafası satılması da mümkün olacak.

Ücretsiz gaz faturası tarihi ve detayları... Gündem Kira artışında yüzde 25 sınırı devam edecek Ekonomi İşte 'Yarısı Bizden' kampanyasının tüm detayları Ekonomi Ramazan Bayramı’nda çalışanlar ne kadar fazla mesai ücreti alacak? Ekonomi