Türk Bilim İnsanları Saç Ekimi İçin Yenilikçi Cihaz Geliştirdi

Kocaeli Üniversitesi'nden akademisyenler, yapay zeka destekli yeni bir saç ekim cihazı üretti.

Abone ol

Kocaeli Üniversitesi akademisyenleri, yapay zeka tekniklerini kullanarak, saç ekimi alanındaki hataları minimize eden bir cihaz geliştirdi. Bu yenilikçi cihaz, doktorların doğru sayıda ve nitelikte saç kökü almasına yardımcı olmak için 360 derece saç analizi yapabiliyor.

Proje Ekibi ve Teknolojik Destek

Bu projede yer alan KOÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Oğuzhan Urhan ve Dr. Koray Erdoğan, 7 yıllık bir çalışmanın ardından "KE-BOT" adını verdikleri yapay zeka destekli cihazı tasarladı. TÜBİTAK destekli bu cihaz, İstanbul'daki sağlık kurumlarında kullanılmaya başlandı.

Etkili Saç Ekimi İçin Geliştirildi

Geliştirilen sistem, saç ekimi öncesinde yapılan analizlerle saç köklerinin sayısını, kalınlığını ve kalitesini belirleyerek doktorların doğru kararlar almasına olanak tanıyor. Böylece, kafa arkasındaki seyrelmelerin önüne geçmek amaçlanıyor.

Pazar Hedefleri

Urhan ve Erdoğan, Türkiye'nin bu alanda yüksek teknoloji üreten ülkeler arasına girmesini sağlayan cihazın ilk gönderimini İngiltere'ye gerçekleştirdi. Diğer ülkelerle de görüşmeler devam ediyor. Prof. Dr. Urhan, cihazlarına uluslararası pazarda geniş bir şekilde yayılma hedeflediklerini vurguladı.

Yapılan Analizler Güçlü Sonuçlar Veriyor

Yapay zeka ile beslenen sistem, 30-40 mikron kalınlıktaki saçları ve sayısını tespit ederken, muayene sonrası doğru kök sayısını belirlenmesine de imkan sunuyor. Cihazın endüstriyel tasarımı, Almanya'nın 2020 European Product Design Award ödülüne layık görüldü ve Amerika'da patent aldı.

Gelecek Vizyonu

Prof. Dr. Urhan, Türkiye'nin yapay zeka ve yazılım alanında potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, geliştirilen bu cihazın biri örneği olduğunu söyledi. Saç ekimi süreçlerinde hataları azaltarak daha kaliteli hizmet sunmayı hedefliyorlar.

Kocaeli Üniversitesinde (KOÜ) saç ekiminde hatalı uygulamaların önüne geçmeyi sağlayan yapay zeka destekli cihaz geliştirildi. KOÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Urhan, AA muhabirine açıklamada bulundu.

Manat rekor tazeledi Ekonomi Dev havayolu şirketi mali krizde Ekonomi Almanya'dan Eurofighter alımına yeşil ışık Ekonomi Asgari ücret süreci ne zaman başlayacak? Ekonomi