TPAO Diyarbakır'da petrol aramaya başladı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Şırnak, Siirt ile Van’dan sonra bu defa da Diyarbakır’da petrol aramaya başlayacak. Tespit kuyuları için yerler seçilirken faaliyetler başladı.

Abone ol

Enerjide dışa bağımlılığı geriletmekte kararlı olan Türkiye, ülkenin çeşitli noktalarında sondaj çalışmaları yapmaya başladı.

Karadeniz'de doğalgaz arama ve üretim faaliyetleri çerçevesinde yürütülen çalışmalar sonucunda 710 milyar metreküplük doğalgaz keşfi yapıldı.

Doğalgaz keşfiyle ilgili çalışmalar hız kesmeden sürerken bu kez de güzel haber Şırnak'tan geldi.

Bu kapsamda Şırnak Gabar Dağı'nda Şehit Yüzbaşı Esma Çevik ve Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Petrol Kuyuları'nda petrol keşfi yapıldı.

TPAO, DİYARBAKIR'DA DA ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAK

Üretim kapasitesinin günlük yaklaşık 35 bin varile yaklaştığı Gabar'da, iki kuyuda 2024 yılı sonuna kadar ise hedef günlük 100 bin varil.

Bir yanda doğalgaz bir yanda ise petrol keşifleriyle ilgili çalışmalar sürerken Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan (TPAO) yeni bir hamle geldi.

TPAO; Şırnak, Siirt ve Van’dan sonra bu kez de Diyarbakır’da petrol arayacak.

Tespit kuyuları için yerler belirlendi ve hızlıca bir sonraki aşamaya geçildi.

Sabah'tan Hüseyin Kaçar'ın haberine göre; Çıkar Bozçalı köyü sınırları içerisindeki 50 bin metrekarelik alanda, Döner Sondaj tekniği ile Dikmencik-1 tespit kuyusu açılacak.

9 milyon lira bedelli projeyle ham petrol rezerv varlığının tespit edilmesi amaçlanıyor.

710 MİLYAR METREKÜPLÜK KEŞİF

Öte yandan Türkiye'nin denizlerde doğalgaz ve petrol arama çalışmalarına yönelik sismik ve sondaj faaliyetleri için kurduğu enerji filosunda Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileri ile Barbaros Hayrettin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik arama gemileri olmak üzere toplam 6 gemi bulunuyor

Ülkenin ilk milli sondaj gemisi unvanını taşıyan Fatih, 2017'de filoya katılmasının ardından Karadeniz'de son yıllarda yaptığı sondajlarla 710 milyar metreküplük doğalgaz keşfine imza attı. Gemi, yeni müjdeler için arama faaliyetlerine Sakarya açıklarında devam ediyor.

Fatih gemisinden sonra 2018'de envantere katılan Yavuz sondaj gemisi de Sakarya açıklarında çalışmalarını yürütüyor.

Ülkenin üçüncü sondaj gemisi olan Kanuni, 2020 başında filoya katıldı. Halihazırda, Zonguldak açıklarında Türkali-9 kuyusu yakınlarında faaliyetlerini sürdürüyor. Öte yandan, Abdülhamid Han ise Akdeniz'de Antalya açıklarında çalışıyor.

Deniz araştırma, arama ve işletme ruhsat alanlarında sismik veri toplama projeleri kapsamında çalışmalarını yürüten Barbaros Hayreddin Paşa Trabzon'da, Oruç Reis sismik gemisi de Zonguldak'ta göreve hazır şekilde bekliyor.

Türkiye'nin denizlerini karış karış tarayan söz konusu filonun, önümüzdeki yıllarda yeni gemilerle büyütülmesi hedefleniyor.

Bakanlık 2024-2028 hayvancılık yol haritasını açıkladı Gündem VakıfBank 2023 yılında 6,3 milyar dolar ile yurtdışından en çok kaynak sağlayan banka oldu Ekonomi ETi Burçak ailesi, Kurabi Lokmalık ile büyümeye devam ediyor Ekonomi Sabancı Vakfı Hibe Programı’na Bu Yıl 250’den Fazla Başvuru Yapıldı Ekonomi