Temmuz ayı enflasyonunda artış! Vergi düzenlemeleri, enerji zamları etkiledi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon verisini açıkladı. Enflasyon yıllık bazda yüzde 61,78'e gelerek gerilerken aylık yüzde 3,23 arttı. Vergi ayarlamaları ve enerji kalemlerindeki zamların etkisiyle aylık enflasyonun hızlandığı görüldü. Ev sahibi ve kiracıları da yakından ilgilendiren TÜFE verileriyle birlikte kira artış oranları da belli oldu. Rakamları değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek." dedi.
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00'da açıkladı.
- Enflasyonda alkollü içecek ve tütün ürünlerindeki vergi güncellemelerinin yanı sıra akaryakıt ve enerji kalemlerindeki zamlar etkili oldu.
- Açıklanan rakamlarla birlikte temmuz ayı itibarıyla 12 aylık enflasyon farkı da belli oldu.
- Enflasyon yıllık bazda yüzde 61,78'e geriledi ancak aylık yüzde 3,23 arttı.
- Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verileri ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.
"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ DAHA ÇOK HİSSEDİLECEK"
- Bakan Şimşek'in paylaşımında şu ifadeler yer aldı:
"Yıllık enflasyon düşüyor. Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı. Yıllık enflasyon ise hazirana göre 9,8 puan azalarak yüzde 61,8'e geriledi. Ana hedefi dezenflasyon olan programımızın her alanda olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek. Fiyat istikrarını sağlayarak vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız."
ARTIŞIN EN YÜKSEK OLDUĞU GRUP EĞİTİM
- Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %39,57 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %104,50 ile eğitim oldu.
- Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre azalan ana grup %-2,58 ile giyim ve ayakkabı oldu.
- Buna karşılık, 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %8,08 ile konut oldu.
115 TEMEL BAŞLIĞIN ENDEKSİNDE ARTIŞ
- Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla, 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 115 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
- İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre %28,48, bir önceki yılın aynı ayına göre %60,31 ve on iki aylık ortalamalara göre %68,37 olarak gerçekleşti.
AĞUSTOS AYI KİRA ZAMMI ORANINDAKİ ÜST SINIR BELLİ OLDU
-
TÜFE, temmuz ayında on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65.93 olarak gerçekleşti.
-
Buna göre kontrat süresi bu ay dolan ev ve iş yeri sahipleri, kiraları için yüzde 65.93 oranında zam yapılabilecek.
BEKLENTİLER YÜZDE 3'ÜN ÜZERİNDEYDİ
- Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,51 oldu.
- Bir önceki ay yüzde 71,60 olan yıllık enflasyonun yüzde 62,23'e ineceği öngörülüyordu.
- Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi temmuzda yüzde 42,20 oldu.
- Tüketici Fiyat Endeksi, haziranda yüzde 1,64 artış kaydetmişti.
ENFLASYON BEKLENTİLERİ NASIL ŞEKİLLENDİ?
- Merkez Bankası'nın düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi'nde enflasyon beklentileri yukarı yönlü revize edildi.
- Geçen ay yüzde 2,41 olan temmuz ayı enflasyon beklentisi, bu anket döneminde yüzde 2,77'ye çıktı.
- Reuters'ın anketinde enflasyonun temmuzda aylık yüzde 3,45 artacağı tahmin edildi. Yıllık enflasyonun ise yüzde 62,1'e gerileyeceği öngörüldü.
ÖNCÜ GÖSTERGELER NEYE İŞARET ETTİ?
- Öncü göstergeler enflasyonda artışın hızlanacağına işaret etti.
- İstanbul'un enflasyonu temmuzda aylık bazda yüzde 4,21 artış kaydetti. İTO verilerine göre Perakende fiyatlar yıllık bazda yüzde 72.80’e yükseldi.
- Geçen ay toptan fiyatlar, aylık bazda yüzde 1,04 arttı. Toptan fiyatlardaki yıllık değişim yüzde 55,12 olarak gerçekleşti.
MUTFAK ENFLASYONUNDAKİ YILLIK DEĞİŞİM YÜZDE 81,16
- Türk-İş, gıda fiyatlarının temmuz ayında yüzde 1,35 arttığını açıkladı. Son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 64,99 olarak hesaplandı. Mutfak enflasyonundaki yıllık değişim yüzde 81,16 oldu.
- Temmuz ayında açlık sınırı, 19 bin 234 liraya yükseldi. Böylece açlık sınırı, asgari ücretin 2 bin 232 lira üzerinde gerçekleşti. Yoksulluk sınırı ise 62 bin 653 liraya çıktı.