Son dakika: Hafize Gaye Erkan'ın gelişi Merkez Bankası'nda olumlu etki yarattı! Toplam rezervler bir ayda 10 milyar doların üzerinde arttı

Son Dakika: Merkez Bankası'nda Hafize Gaye Erkan dönemi kendini göstermeye başladı. Merkez'in toplam rezervleri, 7 Temmuz haftasında bir önceki haftaya kıyasla 1 milyar 829 milyon dolar; 1 ayda 10 milyar 633 milyon dolar yükseldi. Bu artışla toplam rezerv 110 milyar 416 milyon dolara çıktı. Net rezervler ise 16 milyar 337 milyon dolar artmış oldu.

Abone ol

Ataması 9 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak göreve başlayan Dr. Hafize Gaye Erkan, bir ayı geride bıraktı.

Gelir gelmez bir takım tedbirleri devreye koymaya başlayan Erkan'ın başkanlığındaki Merkez Bankası'nda bir ay içerisinde rezervlerde artış yaşandığı gözlendi.

BRÜT DÖVİZ REZERVİ 69 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

Artış TCMB tarafından yayımlanan Haftalık Para ve Banka İstatistiklerinde ortaya çıktı. Buna göre, 7 Temmuz itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 2 milyar 681 milyon dolar artışla 69 milyar 836 milyon dolara yükseldi.

Brüt döviz rezervleri, 27 Haziran haftasında 67 milyar 155 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

ALTIN REZERVLERİ 40 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

Söz konusu dönemde altın rezervleri de 852 milyon dolar düşerek 41 milyar 432 milyon dolardan, 40 milyar 580 milyon dolara yükseldi.

TOPLAM REZERV 110 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 7 Temmuz haftasında bir önceki haftaya kıyasla 1 milyar 829 milyon dolar artışla 110 milyar 416 milyon dolara çıktı.

Toplam rezervler 4 haftada 10 milyar 633 milyon dolar yükseldi.

7 Temmuz haftasında TCMB net rezervleri ise 3 milyar 341 milyon dolarlık artışla 13 milyar 166 milyon dolara çıktı. Son 1 ayda net rezervlerdeki artış ise 16 milyar 337 milyon doları buldu.

9 Haziran haftasında net rezervler -3 milyar 171 milyon dolar seviyesindeydi.

YENİ EKONOMİ POLİTİKALARINDA ÖNCELİK REZERV ARTIŞIYDI

Ekonomi yönetiminden gelen mesajlar yeni dönemde rezervlerin artırılmasının ön plana alındığına işaret ediyordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuyla ilgili olarak "Programımızın önemli bir hedefi de piyasa koşulları elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimini sağlamaktır. Merkez Bankası rezerv artışına katkı sağlayacak rasyonel politikaların yanı sıra ülkemize ilave dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. İyileşmenin devamı için gereken adımları atmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rezervleri artırmak için rasyonel politikalar uyguladıklarını ifade etmişti.

"REZERV ARTIRMAK İÇİN RASYONEL POLİTİKALAR UYGULUYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Liderler Zirvesi dönüşünde vize serbestisi, Gümrük Birliği güncellemesi ve sosyal yardımlar konularında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Vilnius dönüşünde NATO Liderler Zirvesi’ni değerlendirdi. Zirve’nin birçok konuda ilerlemeler kaydedilmesini sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gümrük Birliği güncellemesi, vize serbestisi ve Türkiye’nin savunma kabiliyetini güçlendirecek projelerle ilgili süreçlerde ivme kazanılacağını inandığını belirtti.

Bu konuların görüşülmesi için danışmanını Brüksel’e yolladığını belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Danışmanın Çağatay Bey’i Brüksel’e gönderdik. Yarın orada bu konularla ilgili görüşmeleri yapacaklar. Gerek Gümrük Birliği konusu gerekse vize serbestisi konularını görüşecek. Bunların Türkiye lehine olacağına inanıyorum. Bugün Ursula von der Leyen de bununla ilgili bize olumlu bazı şeyler de söyledi. Danışmanım Çağatay Bey de oradan olumlu gelişmelerle dönecektir diye düşünüyorum."

Üreticilerin şikayetleri ses buldu: Çiğ süte zam geliyor Ekonomi Elektrik tüketiminde yeniden rekor! Ekonomi Ticaret Bakanlığı'ndan yanıltıcı reklam yapanlara ceza yağmuru Yaşam Taşınmazlarda yeni dönem: Ülke genelinde satışlar başladı Ekonomi