Son Dakika: Merkez Bankası'dan faize dev artış! Yüzde 7,5 artırıldı

Son Dakika: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası, Başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu faizi yüzde 17,5'ten yüzde 25'e dev bir artış gerçekleştirdi. Erkan'ın göreve gelmesinin ardından faiz Haziran ayında yüzde 8,5'tan yüzde 15'e, Temmuz ayında yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltilmişti. Mehmet Şimşek'ten kararın ardından ilk açıklama geldi.

Abone ol

Milyonlar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz kararına odaklandı. Hafize Gaye Erkan başkanlığında 3. kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını duyurdu.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan göreve gelmesiyle haziran ayında faiz oranını yüzde 8.5'ten yüzde 15'e yükseltti. Geçen ay ise 250 baz puanlık artırım kararıyla politika faizini yüzde 17.5'e çekti.

SON DAKİKA! MERKEZ BANKASI FAİZİ YÜZDE 7,5 ARTIRDI

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada 

"Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir." 

 ifadelerine yer verildi. 

MEHMET ŞİMŞEK'TEN İLK AÇIKLAMA: KARARLIYIZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, "Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz…"

FAİZ ANKETLERİNDE NE KADARLIK ARTIŞ ÇIKTI?

15 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen AA Finans'ın beklenti anketinde ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.

Anket sonuçlarına göre, 100 ila 250 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 18.50 ile yüzde 20.00 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 20 ile 30 arasında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 26.50 oldu.

Bloomberg HT Araştırma Biriminin anketine katılan 20 kurumun medyan beklentisi de, benzer şekilde, bugün faizin 250 baz puan artarak yüzde 20 seviyesine çıkacağı yönünde oldu. Ağustos ayı anketinde; maksimum beklenti yüzde 20, minimum beklenti ise yüzde 16 oldu. Öte yandan bu anket döneminde 18 kurum 2023 yıl sonuna yönelik tahminlerini aktardı. Ağustos ayı anketinde 2023 yıl sonu için medyan beklenti değişmeyerek yüzde 25 seviyesinde gerçekleşti. 2023 yıl sonuna ilişkin maksimum beklenti yüzde 30, minimum beklenti ise yüzde 20 seviyesinde gerçekleşti.

Reuters'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin medya tahmini de 250 baz puanlık artırım gelmesi yönünde oldu. Ankete göre sekiz ekonomist 250 baz puan, dört ekonomist 200 baz puan, üç ekonomist 150 baz puan, ve birer ekonomist 50 ve 300 baz puan artış beklediğini bildirdi.

Morgan Stanley ekonomistleri ise son yayımladıkları raporda ağustos toplantısında 150 baz puanlık bir faiz artırımı beklediklerini bildirdi. Raporda eylül ayında ise 100 baz puanlık bir faiz artırımına gidilerek politika faizinin yüzde 20'ye yükseltilmesinin beklendiği ifade edildi.

Merkez Bankası faiz kararı saat kaçta açıklanacak? Ekonomi Aref'in portföyü ortaya çıktı Ekonomi Kiracı ve ev sahipleri için yeni dönem 1 Eylül'de başlıyor! Ekonomi İstanbul Havalimanı rekor doymuyor! Haftalık uçuş sayısıyla Avrupa birincisi oldu Ekonomi