Son dakika ekonomi haberleri... ABD'de SVB ve Signature Bank'ın batması akıllara 2008'i getirdi! Türkiye etkilenir mi? Şeref Oğuz Haberet'e değerlendirdi

ABD'nin 16. büyük bankası SVB'nin batmasını ardından 48 saat geçmemişti ki New York merkezli Signature Bank da iflas etti. Bu iki bankanın batışı küresel piyasalarda da endişeye neden olurken akıllara 2008'de ABD başlayan ve tüm dünyaya yayılan kriz geldi. Ekonomi basınının duayen ismi Şeref Oğuz, iflasları ve Türkiye'ye etkisini Haberet'e değerlendirdi.

Abone ol

Likidite krizini aşmaya çalışırken risk sermayelerinin neden olduğu panik, ABD'nin 16'ncı büyük bankasını 48 saat içinde ülke tarihinin en büyük iflaslarından birine sürükledi. Faiz artışlarının devam ettiği ve resesyon beklentilerinin arttığı bir dönemde küresel piyasalardaki endişeleri kuvvetlendiren iflasın diğer bankalara yayılmasından korkulurken, SVB'nin ardından bir iflas haberi de New York merkezli Signature Bank'tan geldi. ABD'de SVB'nin hızlı çöküşü diğer ülkelerde de endişeye neden oldu

Peki ABD'deki bu kriz nasıl başladı? Türkiye'ye ve dünyaya etkisi nasıl olur? Nasıl Bir Ekonomi gazetesi Yayın Kurulu Başkanı, duayen ekonomi gazetecisi Şeref Oğuz, Haberet'e değerlendirdi. 

Şeref Oğuz

SVB NASIL BATTI? 
Oğuz, krizin fitilini ateşleyen SVB'nin batmasını "Teknoloji ve inovasyon odaklı girişimcilerin gözbebeği Silikon Vadisi Bankasının (SVB) sarsılması, New York merkezli Signature Bank'ın da adeta suyunu çıkardı. SVB, cuma günü, müşterilerinin birkaç saat içinde milyarlarca doları hesaplarından çekmesi sonrası iflas etmişti.

Son 10 yılda hızla büyüyen ve operasyonlarının çoğu ABD'de olan bankanın, 8500'den fazla çalışanı bulunuyor. SVB’nin batışını getiren portföy çeşitlendirememesi, faiz oranlarının artması, start-up’ların nakit ihtiyaçları ve “batıyor” dedikoduları oldu." sözleriyle anlattı.

"FİNANSAL KRİZLER, PANDEMİ GİBİDİR. TÜM DÜNYAYA HIZLA YAYILABİLİR"
İki bankanın batışıyla akıllara 2008 krizi gelirken Şeref Oğuz, bu durumun 2008'e göre farklı olduğunu "SVB'nin iflası ve Signature Bank'a kayyum atanması, 2008’deki ABD finansal krizini hatırlatıyor. Benzer şekilde, 2008 krizinde büyük bankalar iflas etmiş, finansal piyasalarda çöküş yaşanmış ve dünya genelinde ekonomiler etkilenmişti. Ancak, bu olayların etkisi 2008 krizine kıyasla daha sınırlı kalabilir." ifadeleriyle aktardı. 

PEKİ, BU SON GELİŞMELER KÜRESEL MALİ SİSTEMİ NASIL ETKİLER?
"Öncelikle, SVB'nin iflası gibi büyük bir olayın finansal piyasalarda bir etki yaratacağı kesin. Bu etki, finansal piyasaların küresel mali sisteme olan bağımlılığı nedeniyle dünya genelinde hissedilecektir. Bu konuda alınan önlemlerin kapsamı ve içeriği hissedilme derecesini belirleyecek."

SVB'NİN İFLASI TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER?
Herkesin aklına ilk gelen ise 'Türkiye'. Oğuz, söz konusu durumun Türkiye'ye etkisi için "SVB'nin iflası küresel finansal piyasalarda bir domino etkisi yaratabilir. Bu sarsıntının etkisi yüzbinlerce kilometre ötedeki Türkiye'yi de sarsabilir. 'ABD batarsa batsın' diyemezsin zira ABD batarsa finans okyanusu taşar ve ülkemizi de derinden etkiler." dedi. 

BİR BANKANIN İFLAS ETMESİ NE ANLAMA GELİR?
"Bir bankanın iflası mali sisteme olan güveni sarsar, bankalardaki paranın güvenirliğini sorgulatır. İflas eden bankanın kredi verdiği borçlu müşterileri de etkiler.

Küresel bazda yaşanabilecek büyük dalgalara karşı hazırlıklı olmak mali sistemin güvenirliği için önemlidir. İkiz açıklarınız olursa, rezerviniz yeterli olmazsa, hazırlıklı olmazsanız dışarıda başlayan bir panik bir anda sizin varlıklarınıza da sirayet eder.

"SAĞLAM TEMELLİ BİNA GÜÇLÜ OLUR"
Hatırlayalım pandemide bir anda yabancı satışlarının hızlandığını gördük. Bir kriz, bir sıkıntı görüldüğünde ilk yapılan nakde geçmektir. Herkes aynı anda hareket etmeye başladığında bu tsunami olur.

Sağlam temeller üzerine inşa edilmiş binalar, güçlü ve dayanıklı olur. Küresel mali sistemi sarsabilecek bir olayda, sağlam temellere sahip finansal kurumlar, diğerlerinden daha iyi ayakta kalacaktır. Hazırlıksız olmak, finansal krizler gibi önemli olayların etkilerinden korunmak için en kötü stratejidir."

KRİZLER, FİNANSAL PİYASALARIN DOĞASINDA VAR OLAN BİR OLGUDUR VE HER ZAMAN OLABİLİRLER. PEKİ, BİZ HAZIR MIYIZ?
Şeref Oğuz, en çarpıcı soruyu ise "Olası bir finansal tsunami dalgasında eğer ekonomi teknesini önden karşılarsak, su üstünde kalırız. Ancak yanlış dümen tutar ve dalgayı yandan, bordadan alırsak pekâlâ alabora olabiliriz." diye yanıtladı. 

Evini dönüştürmek isteyenlere 2 yıl geri ödemesiz kredi Ekonomi ABD'de iki bankanın peş peşe iflası panik yarattı Ekonomi Cari dengede rekor açık Ekonomi Bugün gram altın ne kadar, çeyrek altın kaç lira? Ekonomi