Portföy yönetimi sektörü 5,6 trilyon liraya ulaştı

TKYD'nin raporuna göre, portföy yönetimi varlıkları hızla büyüyerek 5,6 trilyon liraya yükseldi.

Abone ol

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), portföy yönetim sektörünün yönettiği varlıkların Ağustos 2024 itibarıyla 5,6 trilyon liraya ulaştığını bildirdi. Bu rakam, Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) %16'sını temsil ediyor.

SON YILLARDA YÜZDE 1500 BÜYÜME

TKYD başkanı Yağız Oral'ın verdiği bilgilere göre, bu rakam 2020 yılının Ağustos ayında 348 milyar lira iken, 4 yılda %1500 oranında büyümüştür. Oral, artan yatırımcı ilgisi ve finansal okuryazarlığın bu büyümede önemli rol oynadığını vurguladı.

Portföy yönetimi sektöründeki büyük artış, Ağustos 2024 itibarıyla yatırım fonu yatırımcı sayısının 5,2 milyon kişiye ulaşmasıyla kendini göstermektedir. Bu, %73'lük bir artış anlamına geliyor.

DÜNYA GENELİNDE FON BÜYÜKLÜĞÜ

Dünya genelindeki fon yönetimi sektörü, 67 trilyon avro büyüklüğe ulaşmış durumda. Avrupa’daki portföy yönetimi sektörü ise 20,6 trilyon avro seviyelerine ulaşmıştır.

ÖNEMLİ GELİŞMELER

Kurumsal yatırımcıların reel ekonomiye katkısının arttığını ifade eden Oral, 23 Eylül 2024 itibarıyla bu yatırımların yaklaşık 691 milyar liraya ulaştığını belirtti. Ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği açısından bu gelişmeler büyük önem taşıyor.

Küresel piyasalarda olduğu gibi Türkiye'de de çevresel, sosyal ve yönetişim kriterlerine dayalı yatırımların önemi artıyor. Sektörde bu alanda kurulan fonların büyüklüğü 14,5 milyar liraya ulaştı.

VARLIK SINIFLANDIRMASI

Dünya genelinde merkez bankalarının para politikalarını gevşetmesi, varlık sınıflarının çeşitlendirilmesini zorunlu kılıyor. Oral, bu durumun portföy yönetim sisteminin daha etkili bir performans göstermesine yardımcı olabileceğini savundu.

Migros Eylül İndirimleri Başladı! Yaşam En Yüksek Promosyon Veren Bankalar Yaşam ASELSAN, Azerbaycan'da Üretim Yapmaya Hazırlanıyor Gündem Fenomenlere 8 ayda 89 milyon lira ceza Ekonomi