Parasal sıkılaşma nedir? Parasal sıkılaştırma süreci ne demek?

Parasal sıkılaşma terimi araştırılıyor. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı ve yüzde 15'e yükseltti. Faiz kararı açıklamasında geçen parasal sıkışma dikkat çekti ve parasal sıkılaşma nedir, ne anlama geliyor merak ediliyor.

Abone ol

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı. Politika faizinin yüzde 8,5'dan yüzde 15'e yükselten Merkez Bankası, "Kurul, parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir." denildi. Bu açıklama sonrasında parasal sıkılaşma nedir, ne anlama gelir araştırılmaya başlandı.

PARASAL SIKILAŞMA NE DEMEK?

Parasal sıkılaşma, merkez bankalarının para arzını azaltmak veya yavaşlatmak amacıyla uyguladığı bir para politikasıdır. Bu politika genellikle, enflasyonu kontrol etmek, para biriminin değerini korumak veya finansal istikrarı sağlamak gibi amaçları yerine getirmek için kullanılır.

Parasal sıkılaşma, merkez bankalarının faiz oranlarını artırarak veya bankalara likidite sıkışıklığı yaratarak para arzını kısması yoluyla gerçekleştirilir. Faiz oranlarının yükseltilmesi, kredi talebini düşürür ve tasarrufu artırarak para arzını azaltır. Bankalara likidite sıkışıklığı yaratmak ise, bankaların ellerindeki nakit miktarını azaltır ve kredi vermelerini kısıtlar.

Parasal sıkılaşma politikası, enflasyonu kontrol altına almak için önemli bir araçtır. Ancak, yüksek faiz oranları ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir ve işsizlik oranlarını artırabilir. Bu nedenle, merkez bankaları parasal sıkılaştırma politikasını uygularken, ekonomik aktiviteye dikkatlice bakarak dengeli bir yaklaşım izlemelidir.

TCMB faizi yüzde 15'e yükseltti! Borsa ve dolar yükseldi, altın düşüşte Ekonomi Merkez Bankası faiz kararını belli oldu: 2023 Haziran ayı faiz kararı ne oldu? Ekonomi 4,5 milyon mükellef 265,4 milyar liralık kamu borcunu yapılandırdı Ekonomi Faiz kararı açıklaması öncesinde dolar/TL, euro/TL son durum ne? Ekonomi